Cele mai citite
 


Stoparea fibroamelor uterine prin asfixiere
joi, 7 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Obstetrica - Ginecologie, Mama si copilul
 

O nouă intervenţie, numită embolizare, este acoperită de asigurări în Elveţia de la 1 ianuarie pentru tratarea tumorilor benigne care se dezvoltă pe peretele uterului la 20 - 40% din femeile cu vârste cuprinse între 30 şi 40 de ani. La 15 - 25% din cazuri, această tumoare benignă, numită şi miom, poate să crească astfel încât să provoace dureri, să apese pe vezică sau să ducă la sângerări abundente în perioada ciclului. Adesea problema se rezolvă de la sine odată cu menopauza, dar în unele cazuri poate fi necesară o intervenţie chirurgicală, scrie ziarul elveţian Le Temps.

'Tratamentul radical constă fie într-o histerectomie (îndepărtarea uterului), care are drept consecinţă imposibilitatea de procreare, fie într-o ablaţie a fibromului sau fibroamelor, care prezintă, de asemenea, un risc pentru o viitoare eventuală sarcină', explică Pierre Bize, medic la Serviciul de radiologie al Clinicii universitare din Lausanne. De la 1 ianuarie 2010, medicii elveţieni pot oferi pacientelor o a treia posibilitate de tratament: embolizarea.

'Această tehnică constă în introducerea unui cateter în artera femurală, până la vasele care alimentează fibromul. Se introduc apoi nişte particule de embolizare care închid toate vasele de sânge din interiorul fibromului, precizează Pierre Bize. Pentru că nu mai este alimentată cu sânge, tumoarea se usucă.' Sunt nenumărate beneficii ale acestei metode: nu rămâne nicio cicatrice, costurile sunt mai reduse, operaţia poate fi făcută ambulatoriu, 'chiar dacă adesea pacientele sunt ţinute în clinică o perioadă de 24 - 48 de ore'. Singurul inconvenient, un risc infim (1 - 2%), şi încă discutabil, este declanşarea precoce a menopauzei.

Din 2010, această metodă este rambursată de asigurări. Se aplică deja de un deceniu în Statele Unite şi în Europa. 'De zece ani, s-a putut demonstra eficacitatea embolizării', potrivit lui Pierre Bize. Această metodă este de fapt deja folosită de câţiva ani în Elveţia pentru tratarea hemoragiilor puternice declanşate la unele femei imediat după naştere.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
ŞTIINŢÃ: Intervenţie chirurgicală in utero în premieră în România O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, la Maternitatea Regina Maria, în martie 2012, după ce o femeie aflata în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Intervenţie chirurgicală in utero, realizată în premieră O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, informează un comunicat de presă al Maternităţii Regina Maria.
Braşov: Prima intervenţie chirurgicală de reconstrucţie mamară realizată la SCJU Prima intervenţie chirurgicală de reconstrucţie mamară finanţată integral de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate s-a efectuat miercuri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, în cadrul subprogramului de reconstrucţie mamară, parte a programului naţional de oncologie.
Olt: Intervenţie chirurgicală în premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina O echipă formată din trei medici printre care şi un obstetrician de la Spitalul Niguarda din Milano a efectuat vineri o intervenţie chirurgicală cu laparoscopul din blocul materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, intervenţie ce constituie o premieră pentru spitalul din Slatina.
ŞTIINŢÃ Prima operaţie intrauterină efectuată în România La 15 iulie 2011, o echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină. Intervenţia se impunea deoarece în timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci...