Cele mai citite
 


Strategie a guvernului britanic pentru descurajarea consumului de alimente nesănătoase
joi, 7 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Marea Britanie lansează prima mare strategie alimentară de după cel de-al Doilea Război Mondial, care stabileşte un nou 'cod alimentar sănătos' în cadrul căruia toate restaurantele şi fast-food-urile vor fi nevoite să afişeze clar cantitatea de zahăr şi de grăsimi conţinute de produsele lor, notează cotidianul britanic The Telegraph.
Recomandările noului cod prevăd limitarea folosirii de desene animate cunoscute pentru a promova alimentele nesănătoase ('junk food') şi cer producătorilor să reducă mărimea pungilor de chips-uri şi a ciocolatelor.

Potrivit The Telegraph, strategia guvernamentală britanică în privinţa alimentaţiei pentru următorii 20 de ani nu este menită doar să promoveze mâncarea sănătoasă, ci şi să lupte împotriva încălzirii climatice şi să se asigure că britanicii nu vor cădea victime ale vreunei crize alimentare.

De asemenea, consumatorii sunt încurajaţi să mănânce mai puţină carne roşie şi produse lactate pentru a reduce cantitatea de metan produsă de vaci, şi să consume mai multe fructe şi legume sezoniere produse pe plan local pentru a evita ca mâncarea să fie transportată pe distanţe lungi.

În acest context, noul cod prevede afişarea amprentei de carbon pe etichetele produselor.

Totodată, sub auspiciile noului cod, fiecare gospodărie este aşteptată să deţină un coş de gunoi special în care resturile alimentare să fie depozitate separat pentru a fi folosite ca fertilizatori, în loc să fie trimise la groapa de gunoi.

De asemenea, inspirându-se din vremurile de austeritate din timpul războiului, în şcoli şi în centrele comunităţilor locale vor fi iniţiate lecţii de gătit care vor arăta copiilor şi adulţilor cum să refolosească resturile rămase de la gătit.

Producătorilor li se va cere să reducă împachetatul în plastic, iar politica 'cumperi un produs, primeşti altul gratis' va fi eliminată gradual pentru produsele care pot fi luate la pachet.

De asemenea, folosirea indicaţiilor 'best before' şi 'sell by' va fi restrânsă în vederea evitării aruncării de mâncare comestibilă, în favoarea indicaţiei 'use by' care se va referi la data când produsul devine periculos de consumat.

Şcolile vor începe să ofere mai multe fructe gratis şi vor derula programe care îi vor învăţa pe copii de unde vine mâncarea într-un efort de a-i încuraja pe oameni să facă alegeri mai etice.

Totodată, familiile cu venit redus vor fi vizate de programe ce vizează o alimentaţie sănătoasă, în cadrul cărora oamenii vor fi învăţaţi cum să gătească cu legume proaspete şi să cumpere mâncare vărsată.

Ministrul mediului, Hilary Benn, urmează să anunţe noua strategie în cadrul Oxford Farming Conference, care se va derula în perioada 4-6 ianuarie 2010.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
MB: O alimentaţie bogată în grăsimi nu sporeşte greutatea corporală (raport organizaţii non-profit) Încurajarea unei diete sărace în grăsimi înrăutăţeşte problema greutăţii corporale în Marea Britanie şi are un impact dezastruos asupra sănătăţii, potrivit unor organizaţii care luptă împotriva obezităţii, scrie agenţia Reuters.
Ortorexia, obsesia pentru o alimentaţie sănătoasă, nu este lipsită de riscuri (studiu) Ortorexia este o tulburare de comportament alimentar care constă într-o obsesie pentru o alimentaţie sănătoasă. Oamenii care suferă de această patologie sunt obsedaţi să caute hrană cât mai sănătoasă şi resping sistematic alimente cunoscute ca nesănătoase. Se feresc să mănânce o cantitate cât de mică...
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
Dieta, ajutor in renuntarea la fumat? Lucrul imbucurator pentru cei ce vor sa se lase de fumat este faptul că unul din cinci fosti fumatori nu castiga deloc in greutate, deci se poate si asa. Sa descoperim impreună ce anume ii ajuta pe acestia sa nu castige in greutate.
DIETA PENTRU SANATATEA RINICHILOR Dieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI / Nicolae Hâncu: Micul dejun - unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos O viaţă sănătoasă înseamnă înainte de toate o alimentaţie sănătoasă, însă pentru a realiza acest lucru trebuie să se ţină cont de cele trei mese principale ale zilei, dintre care cea mai importantă e micul dejun, spun specialiştii nutriţionişti.