Cele mai citite
 


Bugetul Ministerului Sănătăţii, avizat favorabil de comisiile de specialitate
joi, 7 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii a fost avizat miercuri, cu 16 voturi pentru, de Comisii de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
În discuţia celor două comisii au fost aproximativ 160 de amendamente, din care circa 10% au fost respinse. Cele mai multe au vizat investiţiile în infrastructură şi programele de sănătate.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat după încheierea dezbaterilor că discuţiile asupra proiectului legii de buget au fost foarte importante deoarece cu cele două comisii va lucra de acum încolo.
El a subliniat că o serie de idei şi propuneri reprezintă contribuţii valoroase pentru sistemul de sănătate, adăugând că vor trebui corelate resursele cu finanţarea şi, în cursul anului, vor trebui găsite soluţii pentru completarea finanţării.
'Sunt solidar cu Guvernul României şi ceea ce am înaintat în Parlament voi susţine şi voi avea în vedere eficientizarea şi găsirea de resurse noi de finanţare, pentru a putea susţine sistemul de sănătate', a afirmat ministrul.
Cseke Attila a menţionat că Executivul a semnat un angajament cu instituţiile internaţionale şi acesta ar trebui respectat.
Preşedinta Comisiei de sănătate din Camere Deputaţilor, Rodica Nassar, a propus suplimentarea bugetului MS şi alocarea a 4% din PIB, în loc 3,6%, cât este în prezent. Ea a argumentat că nu se doreşte un buget de supravieţuire, ci un buget care să ajute la îndeplinirea priorităţilor din programul de guvernare.
Rodica Nassar a susţinut că surse de finanţare pentru acest procent ar exista prin distribuirea de la celelalte instituţii publice şi din fondul aflat la dispoziţia Guvernului.
Amendamentul avansat de preşedinta Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor a fost acceptat aproape în unanimitate, fiind exprimat doar un singur vot împotrivă, al deputatului PSD Tudor Ciuhodaru, care a propus un procent de 6%.
Deputatul PNL Horia Cristian a dat explicaţii în ceea ce priveşte fondurile alocate pentru cardul naţional de sănătate, care, în opinia sa, sunt prea mari. În replică, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate, dr. Lucian Duţă a explicat că alocarea acestor fonduri mai mari are în vedere eventuale rectificări negative care vor avea loc.
Prof. dr. Ştefan Drăgulescu a susţinut amendamentul preşedintei Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, şi anume alocarea a 4% din PIB, apreciind că nu este o exagerare, pentru că pe baza celor 3,6% procente alocate nu se poate realiza eficientizarea şi reforma din sistemul sanitar.
Deputaţii şi senatorii au cerut suplimentări de fonduri pentru programul de transplant şi posttransplant, pentru stomatologie, pentru îngrijiri la domiciliu, asistenţă prespitalicească, asistenţă primară etc.
Votul celor două comisii parlamentare de sănătate este consultativ, decizia finală urmând să fie luată de comisiile reunite de buget-finanţe, Ministerul de Finanţe şi, ulterior, de plenul Parlamentului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Costurile şi calitatea serviciilor - principalele probleme ale sistemului sanitar din România Principalele aspecte cărora trebuie să le facă faţă sistemul sanitar din România sunt cele legate de costuri şi calitatea serviciilor, se susţine în expunerea de motive a proiectului noii legi a sănătăţii, postat miercuri pe site-ul Ministerului Sănătăţii pentru dezbatere publică.
Deputatul Sonia Drăghici (PSD): CNAS să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) ar trebui să treacă în subordinea Ministerului Sănătăţii, a declarat vineri, la Oradea, într-o conferinţă de presă, deputatul dr. Sonia Drăghici, membru în Comisia pentru sănătate şi familie din Camera Deputaţilor.
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori, a declarat, joi, preşedintele...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.