Cele mai citite
 


Renunţarea la fumat duce la apariţia diabetului
vineri, 8 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Washington, 7 ian /Agerpres/ - Persoanele care se lasă de fumat se confruntă cu riscul de a dezvolta în scurt timp diabet de tip II, atestă rezultatele unui studiu desfăşurat sub coordonarea lui Hsin-Chieh Yeh, în cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii Johns Hopkins din statul american Maryland. Majorarea riscului de a dezvolta diabet este legat de creşterea în greutate ce însoţeşte de multe ori renunţarea la fumat.
Potrivit studiului, publicat în revista Annals of Internal Medicine, persoanele care se lasă de fumat câştigă în primii trei ani în medie 3,8 kilograme, iar volumul taliei lor creşte cu 3 centimetri.

Studiul relevă că, în rândul persoanelor care se lasă de fumat, riscul de apariţie a diabetului în primii şase ani este mai mare cu 70 la sută, comparativ cu persoanele care nu au fumat niciodată. Acest risc este maxim în primii trei ani de la renunţarea la fumat şi ajunge abia peste 10 ani fără fumat la nivelul persoanelor care nu au fumat niciodată. Efectul descoperit este cu atât mai puternic, cu cât mai puternică era patima pacientului pentru fumat.

La studiu au participat 10.892 de adulţi de vârstă medie, care în perioada 1987-1989 nu sufereau de diabet. De-a lungul a 17 ani, acestor persoane le-au fost monitorizate nivelul glicemiei, greutatea corporală şi o serie de alţi parametri.

Autorii cercetării subliniază că rezultatele obţinute de ei nu pot constitui o scuză pentru continuarea fumatului. Dimpotrivă, fumătorii în general au cu 30 la sută mai multe 'şanse' de a dezvolta diabet de tip II comparativ cu persoanele nefumătoare.

Pentru a depăşi tendinţa descoperită de ei, autorii studiului le recomandă persoanelor care se lasă de fumat să acorde mai multă atenţie controlului greutăţii, iar medicinilor - să prescrie pacienţilor lor plasturi cu nicotină şi alte mijloace care reduc creşterea în greutate după renunţarea la fumat şi, de asemenea, să monitorizeze periodic nivelul glicemiei la aceste persoane.

Diabetul de tip II este o boală extrem de răspândită. În prezenţa acestei boli, cunoscută ca diabet non-insulino dependent, pancreasul produce insulină, dar celulele organismului nu sunt capabile să o absoarbă. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Medicamentele pentru renunţarea la fumat nu creează pacienţilor probleme psihiatrice (studiu) Medicamentele pentru sevraj tabagic, vareniclina şi bupropionul, nu par să sporească apariţia unor efecte secundare neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo, potrivit unui studiu publicat în revista medicală 'The Lancet', informează luni agenţia France Presse.
Fumatul este dăunător şi pentru sănătatea animalelor de companie Fumatul este dăunător şi pentru sănătatea câinilor şi a pisicilor, arată un studiu al Universităţii din Glasgow care a stabilit o legătură între un mediu cu fum de ţigară şi riscul crescut de boli la animalele de companie, informează agenţia France Presse.
Cum renuntam la fumat? – partea a 3 a - Studiu si recomandari privind renuntarea la fumat In SUA , la Centrul Medical al Universitatii Duke, s-a desfasurat un studiu efectuat pe un numar mare de subiecti, care a avut drept scop identificarea cauzelor care duc la cresterea in greutate a celor care se lasa de fumat. Rezultatele lor sunt in prezent folosite in toata lumea de medicii si...
O jumătate de oră de exerciţii fizice pe zi este la fel de benefică pentru vârstnici ca şi renunţarea la fumat (studiu) O jumătate de oră de exerciţii fizice pe zi, intense sau moderate, ar fi la fel de benefică pentru septuagenari, în termeni de longevitate, ca şi renunţarea la fumat, susţine un studiu publicat vineri în revista British Journal of Sports Medicine şi preluat de AFP.
Renunţarea la fumat îngraşă, cel puţin în primele 3 luni (studiu) Renunţarea la fumat poate duce la îngrăşare, în special în primele trei luni, însă efectele sale pozitive asupra sănătăţii depăşesc cu mult inconvenientul reprezentat de cele câteva kilograme în plus, conform unui studiu publicat miercuri, transmite AFP.
Gândirea pozitivă constructivă prelungeşte viaţa (studiu) Oamenii care cred că sunt sănătoşi trăiesc mai mult, potrivit unui recent studiu efectuat pe mai mult de 6.000 de voluntari din Marea Britanie, publicat în 'Psychological Science', editată de Association for Psychological Science, informează Daily Mail.