Cele mai citite
 


Bugetul este unul impus şi nu poate fi modificat avertizează ministrul Finanţelor
vineri, 8 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 7 ian /Agerpres/ - Bugetul României nu permite majorări la capitole sensibile pentru populaţie pentru că 'este un buget impus', după cum a afirmat, joi, ministrul finanţelor publice, Sebastian Vlădescu.
Bugetul este strâns între 'cleştii' reprezentaţi, pe de o parte, de nivelul de încasări posibile, care se situează la circa 30 la sută din PIB şi, pe de altă parte, de deficitul bugetar impus de FMI, care trebuie să se situeze la maximum 5,9 la sută, pentru ca România să poată primi în februarie tranşele a treia şi a patra de la FMI, precum şi banii de la Comisia Europeană şi Banca Mondială, prevăzuţi în acordul de susţinere financiară.
În aceste condiţii, Sebastian Vlădescu a avertizat că în cazul în care 'Parlamentul va vota aceste amendamente (majorarea pensiilor sau reducerea CAS cu 10 puncte procentuale) va fi nevoie de un alt ministru al Finanţelor'.
Conform unor opinii oficiale, în cadrul bugetului apar unele 'dezechilibre' între ministere, care nu ar putea fi acoperite decât dacă România ar reuşi să colecteze venituri situate la media europeană, care este de 38 la sută, în timp ce statele dezvoltate economic membre ale UE colectează chiar sume de peste 40 la sută din PIB.
Bugetul solicitat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale comisiilor de specialitate ale Parlamentului României era de 24,101 miliarde lei, cu 3,56 la sută mai mare faţă de execuţia din 2009, dar creşterea punctului de pensie la 826,2 lei (care ar fi ridicat bugetul pensiilor la 15 miliarde de euro) şi reducerea cu 10 procente a contribuţiilor sociale, au dezechilibrat bugetul asigurărilor sociale, stârnind reacţia ministrului finanţelor.
Ministerul Sănătaţii a primit 4,191 miliarde lei, faţă de 4,044,6 miliarde lei, în 2009, ceea ce l-a determinat pe ministrul Attila Cseke să propună introducerea taxelor pe produsele fast-food şi să remarce că vor fi avea 'dificultăţi în susţinerea programelor de sănătate (82 la sută faţă de 2009), a programelor de investiţii în infrastructură şi în aparatură medicală (53 la sută faţă de 2009)'. Ministrul a atras atenţia, de asemenea, că ne vom confrunta cu probleme în asigurarea necesarului de medicamente şi materiale sanitare în unităţile de primiri urgenţe (UPU) -(50 la sută) şi cele de transfuzie sanguină (50 la sută). Între principalele proiecte din domeniul sănătăţii se numără descentralizarea spitalelor, informatizarea sistemului de asistenţă medicală, îmbunătăţirea sistemului de management, revederea programelor de sănătate şi identificarea unor surse suplimentare de sănătate.
Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a primit la bugetul pe 2010 suma de 10,86 miliarde lei, cu 7,39 la sută mai mică decât în 2009, ceea ce l-a făcut pe ministrul Radu Berceanu să fie nemulţumit şi să afirme că are nevoie de încă două miliarde de euro, pentru a asigura cofinanţarea sumelor pe care MTI le are la dispoziţie de la UE ca fonduri nerambursabile sau credite rambursabile. În UE, ministerele similare au la dispoziţie sume echivalând cu 3,5 la sută din PIB, în condiţiile în care PIB-ul respectivelor state este mult mai mare decât al României şi infrastructura de transport este mult mai dezvoltată.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale /MADR/ ar putea să primească, în 2010, din bugetul de stat o sumă de 5,436 miliarde lei, în scădere cu 11,46 faţă de anul 2009, la care se vor adăuga fonduri externe nerambursabile şi credite externe, ceea ce ridică bugetul total al MAPDR pentru 2010 la 9,087 miliarde lei.
Potrivit proiectului, politicile publice finanţate de MADR vor înregistra o creştere în următorii trei ani, la 8,08 miliarde lei (2011), 8,69 miliarde lei în 2012 şi 2013.
Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei /MCSI/ are un buget de 271,38 milioane lei, mai mult cu 85 la sută faţă de execuţia preliminară din 2009, respectiv 146,61 milioane lei. În ceea ce priveşte proiectele finanţate din fonduri externe nerambursabile postaderare, acestea vor avea o alocare de 106,71 milioane lei, în creştere cu aproape 232 la sută faţă de 2009, respectiv 46.000 lei. Bugetul este unul 'suficient' şi 'clar', deşi din punct de vedere al creditelor bugetare nu este de ajuns, a declarat la finalul audierilor din Comisiile reunite de specialitate ministrul Gabriel Sandu.
Bugetul Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, în valoare de 2,08 miliarde lei, este considerat şi de ministrul Adriean Videanu ca fiind insuficient şi acesta a declarat că ministerul pe care îl conduce trebuie să producă, nu să ceară fonduri de la buget, apreciind că dacă toţi miniştrii ar cere cât au nevioe, nu ar fi de ajuns nici bugetul SUA. Totuşi, Adriean Videanu mai vrea 95 milioane lei, pentru realizarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.
Suma propusă în proiectul Legii bugetului de stat pe 2010, pentru proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare, la MECMA, este de 426,5 milioane lei. Politica industrială va fi finanţată prin bugetul de stat cu 404,8 milioane lei, iar politica energetică va avea alocată suma de 364,16 milioane lei. Programele pentru stimularea şi creşterea competitivităţii economice prin dezvoltarea antreprenoriatului şi a mediului de afaceri au prevăzută suma de 15 milioane lei, în 2010, iar cele pentru stimularea şi promovarea exporturilor - de 33,46 milioane de lei.
Comisiile reunite de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis să voteze pentru creşterea valorii bugetului Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), acesta urmând să ajungă în 2010 la 1 la sută din PIB.
Bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) se ridică la 2,078 miliarde de lei, în anul 2010, fiind cu 31 la sută mai mic comparativ cu bugetul din 2009. Proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare au prevăzută suma de 550,47 milioane lei, respectiv circa 129,5 milioane euro, pentru anul 2010. Pentru politica publică de dezvoltare teritorială ar putea fi alocaţi 8,82 milioane lei, iar pentru lucrările publice, locuinţe şi construcţii - 1,47 miliarde lei, pentru asigurarea cadrului necesar funcţionării MDRT - 114,5 milioane lei. De asemenea, pentru promovarea potenţialului turistic la nivel naţional şi regional va fi alocată suma de 200 milioane de lei, circa 47 milioane euro. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
INTERVIU/Petrescu (Poşta Română): Dacă nu aveam ghiulele de picior, indicatorii economici arătau mult mai bine Poşta Română va contracta în cel mult două luni un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni, a declarat...
Acordul cu FMI ar putea fi prelungit cu 3 luni (sinteză) Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) va cere board-ului prelungirea acordului stand-by de tip preventiv încheiat cu România cu trei luni, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Erik de Vrijer, şeful misiunii FMI în România.
Diana Păun (Administraţia Prezidenţială): Avem nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească România are nevoie de investiţii urgente şi sustenabile în infrastructura spitalicească, de la echipamente performante până la clădiri şi spaţii corespunzătoare, a declarat luni Diana Păun, consilier de stat la Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale.
Activitatea ministerelor în 2011 - retrospectivă economică Revista The Banker, ce aparţine grupului Financial Times, a acordat ministrului Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, premiul Ministrul de Finanţe al anului în Europa.
Raed Arafat: Este necesar un plan pe termen lung în domeniul radioterapiei (interviu) Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a acordat un interviu AGERPRES în care vorbeşte despre proiectele în domeniul urgenţei, dar şi despre tratamentul prin radioterapie în cazul pacienţilor cu cancer. El precizează că sunt o serie de aparate a căror sursă nucleară s-a terminat şi trebuie...