Cele mai citite
 


Reprezentanţii asociaţiilor pacienţilor s-au întâlnit cu ministrul Sănătăţii
marţi, 10 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 feb /Agerpres/ - După aproape două ore de discuţii pe care le-au avut, marţi, cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, reprezentanţii Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) au ieşit relativ mulţumiţi

Cezar Irimia, preşedintele COPAC, a spus că a prezentat ministrului Sănătăţii problemele fiecărei asociaţii pe patologii, o parte dintre acestea fiind cunoscute însă şi analizate de ministru.

Irimia a menţionat că s-a stabilit ca fiecare asociaţie, pe patologii, să aibă reprezentant în comisiile de sănătate ale Ministerului Sănătăţii (MS) şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Cezar Irimia a spus că aceasta este o primă întâlnire dintr-o serie de întâlniri care vor avea loc şi că membrii COPAC vor monitoriza modalităţile de punere în practică a hotărârilor ce vor fi luate. Ei au lăsat un memorandum la MS cu problemele pe care le au, urmând că acestea să fie luate în discuţie în perioada următoare.
Cezar Irimia a mai spus că membrii organizaţiei menţionate nu se vor lăsa îmbătaţi cu apă rece şi că, dacă vor apărea probleme, vor reacţiona.
În memorandumul lăsat la MS, se stipulează asigurarea transparenţei fondurilor în sistemul de sănătate, defalcate pe programele naţionale şi pe subprograme.
Cezar Irimia a spus că ministrul Sănătăţii a promis transparenţă în ceea ce priveşte fondurile, acestea urmând să fie afişate pe site.
Reprezentanţii COPAC mai cer evitarea întreruperilor şi blocajelor în asigurarea medicamentelor pentru pacienţi, consultarea reală şi concretă cu organizaţiile de pacienţi în elaborarea politicilor şi programelor de sănătate, crearea unei comisii de lucru împreună cu Ministerul Muncii pentru stabilirea unor criterii clare şi corecte de încadrare în gradul de handicap, desemnarea unei persoane cu putere de decizie din MS, care să fie în contact permanent cu COPAC, astfel încât problemele curente să poată fi rezolvate operativ, întâlniri cel puţin trimestriale între reprezentanţii COPAC şi cei ai Ministerului Sănătăţii.

În ceea ce priveşte problemele semnalate de Federaţia Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România, în memorandum se cer, între altele, realizarea Registrului Naţional de Cancer pentru care există un proiect finalizat în 2008, demararea de urgenţă a screening-ului pe formele cele mai frecvente de cancer, finanţarea corectă a tuturor programelor din Planul Naţional de Cancer şi publicarea sumelor alocate fiecărui program în parte, desfiinţarea comisiilor de aprobare a tratamentului şi introducerea urgentă a ghidurilor terapeutice europene, respectarea drepturilor pacientului de acces imediat la cele mai noi şi eficiente tratamente şi eliminarea discriminărilor în modul de recomandare şi aprobare a tratamentului. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.