Cele mai citite
 


CMR, îngrijorat de finanţarea sistemului sanitar
vineri, 8 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Colegiul Medicilor din România (CMR) îşi manifestă îngrijorarea faţă de situaţia în care va fi pus sistemul de sănătate din România prin finanţarea preconizată prin proiectul legii bugetului supus dezbaterii Parlamentului.
Alocarea a 3,6% din PIB plasează România pe ultimul loc în cadrul statelor membre UE în ceea ce priveşte finanţarea sistemului de sănătate. Aceasta în condiţiile în care rapoartele interne şi externe atrag atenţia asupra necesităţii unei infuzii masive de capital în acest sistem.
Mai mult, datorită faptului că ultimul trimestru al anului 2009 a fost finanţat prin credite angajament din bugetul anului 2010, în realitate finanţarea sistemului este cu o sumă echivalentă a 2,3 - 2,6% din PIB, ceea ce va face ca această sumă să acopere cheltuielile minime până la 1 iulie 2010.
Una din justificările cel mai frecvent vehiculate este aceea că ne aflam întro perioadă de criză şi că avem un buget de criza. Este o justificare falsă deoarece toate ţările din Uniunea Europeana au trecut sau trec printro perioadă de criză, iar strategia care şi-a dovedit eficienţa a fost aceea de a mări bugetul în sănătate, educaţie şi cercetare susţin reprezentanţii CMR.
'Nu înţelegem de ce procentul din PIB a putut să crească în filosofia bugetară a celorlalte ţări şi nu poate să crească în România. Dacă se vorbeşte despre criză atunci nu trebuie să se uite faptul (dovedit ştiinţific) că întro asemenea perioadă morbiditatea prin diferite afecţiuni creşte şi în consecinţă nevoia de servicii medicale creşte', a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Colegiul Medicilor din România solicită reanalizarea repartiţiilor bugetare pe diferite sectoare şi alocarea pentru sănătate a unui procent de 7-8% din PIB. Aceste sume pot fi realocate de la celelalte ministere şi prin suportarea de către acestea a contribuţiei pentru fondul naţional de sănătate a persoanelor din aceste sectoare care prin legi speciale sunt considerate asigurate fără a plati asigurarea. De asemenea, ajutoarele sociale pot fi redirijate către sănătate sub forma unor servicii medicale.
'Considerăm că, dacă exista voinţă politică şi dacă se respecta Constituţia României, care prevede în mod expres că Statul ocroteşte dreptul la sănătate, atunci se pot găsi şi soluţii de a se acorda fonduri necesare supravieţuirii unui sistem esenţial pentru funcţionarea societăţii', a adaugat prof. Astărăstoae.
Sumele insuficiente alocate prin proiectul de buget vor conduce în mod concret la scăderea calităţii serviciilor medicale şi la punerea în pericol a siguranţei pacienţilor. De aceea, acest demers se bucură de susţinerea Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) care reprezintă interesele a peste 3,5 milioane de cetăţeni.
'Suplimentarea bugetului alocat sănătăţii este vitală pentru supravieţuirea pacienţilor cu afecţiuni cronice din România', a declarat Cezar Irimia, preşedintele COPAC.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
CMR: Coplata va lăsa pacienţii fără acces la serviciile medicale Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) îşi manifestă dezacordul faţă de adoptarea Legii nr. 220/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii (Legea coplăţii), se arată într-un...
Colegiul Medicilor din România califică drept 'superficială' ancheta de la Spitalul judeţean Buzău Biroul Executiv al Colegiului Medicilor din România (CMR) consideră ''superficială'' ancheta care s-a desfăşurat la secţia de pediatrie a Spitalului judeţean Buzău şi respinge ''cu fermitate'' încercarea de a se transfera întreaga responsabilitate asupra corpului medical.
Colegiul Medicilor din România solicită premierului Emil Boc deblocarea posturilor din sănătate Colegiul Medicilor din România (CMR) solicită premierului Emil Boc, într-o scrisoare deschisă, deblocarea posturilor din sănătate şi atrage atenţia asupra deficitului major al personalului medical, în general şi al medicilor în special.
Vasile Astărăstoae: Sperăm ca în Guvern să se găsească fonduri pentru creşterea veniturilor rezidenţilor Preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, speră ca în Guvern să se găsească fonduri pentru ca veniturile medicilor rezidenţi să crească.
Vasile Astărăstoae: Sistemul de sănătate este subfinanţat, iar în domeniu nu s-a făcut reformă Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. dr. Vasile Astărăstoae, este de părere că din 1989 şi până în prezent nu s-a făcut o reformă reală în sistemul de sănătate şi consideră că acest domeniu este politizat, ''ceea ce nu este benefic''.