Cele mai citite
 


Măsuri pentru internarea pacienţilor
marţi, 10 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 10 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, şi directorii unor unităţi sanitare din Bucureşti şi din ţară au stabilit, marţi, criterii ce vor trebui respectate la internarea pacienţilor, ce urmează să intre în vigoare, după dezbaterea publică, la începutul lunii martie

S-a decis internarea obligatorie a pacienţilor în stare critică, iar dacă este necesară o abordare pluridisciplinară şi niciunul dintre medici nu doreşte internarea în secţia sa medicul de gardă de la UPU decide internarea obligatorie.

Un alt punct abordat se referă la situaţiile în care nu există locuri libere în secţia de profil în care se consideră necesară internarea. În acest caz, pacientul se internează într-o secţie înrudită până la eliberarea unui loc.
În situaţii excepţionale, pacientul poate fi internat cu acordul medicului-şef UPU şi al conducerii spitalului.
Pacienţii politraumatizaţi se internează obligatoriu în primele 24 de ore în secţiile de chirurgie generală sau, prin acestea, la secţiile de anestezie-terapie intensivă.
În cadrul întâlnirii ministrului Sănătăţii cu directorii unor unităţi sanitare din Bucureşti şi din ţară, care a avut loc la sediul MS, s-a mai stabilit şi crearea "salonului de observaţie" cu număr minim de paturi tampon, 5-6, pentru maxim 24 de ore, urmând ca o comisie să decidă ulterior necesitatea internării. Acest salon staţionar, va fi dimensionat, de la caz în caz, în funcţie de necesităţile spitalului.
Alocarea a minim 5% din numărul de paturi ale spitalului la intrarea în gardă pentru necesităţile UPU constituie o altă măsură care urmează să fie aplicată.
Ion Bazac a spus că responsabilitatea raportării locurilor libere până la ora 12,00 aparţine mediului-şef de secţie.
În acelaşi timp, ministrul Sănătăţii a decis creşterea numărului de ventilatoare pentru pacienţii în stare critică în secţiile anestezie-terapie-intensivă de la spitalele de urgenţă. Pentru achiziţionarea lor urmează să se facă o licitaţie.
În Bucureşti se va înfiinţa, în termen de 60 de zile, un dispecerat unic pentru locurile libere din spitalele de urgenţă.
Reglementarea timpului de gardă a fost un alt subiect al întâlnirii. Ministrul Sănătăţii a spus că s-au făcut trei propuneri - prima are în vedere menţinerea gărzii de la ora 14,00 la ora 8,00, adică 18 ore, cu posibilitatea de a pleca acasă dimineaţa după gardă, fără a fi afectat salariul. O altă propunere are în vedere 12 ore de gardă cu contravizita comasată după-amiază şi program de şase ore dimineaţa. A treia propunere pentru care ministrul Sănătăţii optează are în vedere programul de lucru european, de la 8,00 la 17,00, program normal de lucru cu pauză de masă şi garda 17,00-8,00.
Pentru specialităţile deficitare se are în vedere introducerea sistemului de gardă on-call, la domiciliu, cu plată. Directorul Spitalului de Universitar de Urgenţă, Gheorghe Iana, a spus că este vorba despre specialităţi pentru chirurgia toracică, chirurgia vasculară - pentru care nu există decât 3-4 specialişti în fiecare spital, dar şi pentru specialităţi anestezie-terapie-intensivă pentru care în judeţe nu sunt suficienţi medici.
Ion Bazac a anunţat că va propune, în şedinţa de Guvern, deblocarea a 3.000 de posturi - 1.500 rezidenţi, 1.500 medici specialişti. Aceste posturi urmează să fie scoase la concurs, iar în situaţiile în care în zonele defavorizate nu se ocupă se va apela la medicii rezidenţi din ultimul an din centrele universitare.

Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la situaţia medicilor de familie, spunând că veniturile acestora pot creşte prin cele două programe care se vor dezvolta în 2009 - screening al cancerului de col uterin şi prevenţia bolilor cardiovasculare. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.