Cele mai citite
 


Amendamente privind alocări suplimentare la Apărare, Sănătate şi Justiţie respinse de comisiile de buget
vineri, 8 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 8 ian /Agerpres/ - Parlamentarii din comisiile de buget-finanţe au respins, vineri, trei amendamente ale deputatului liberal Eugen Nicolăescu care vizau majorarea bugetului Ministerului Sănătăţii, a celui al Ministerului Apărării şi a celui al Ministerului Justiţiei.
Deputatul PNL Eugen Nicolăescu a solicitat, printr-un amendament, creşterea sumei alocate?Sănătăţii până la 6%?din PIB - 5% pentru Sănătate plus 1% pentru infrastructură. El a indicat ca surse de finanţare pentru această suplimentare, de?aproximativ două miliarde euro,?bugetele suplimentate ale serviciilor speciale sau pe cel al Administraţiei Prezidenţiale. Propunerea?liberalului a fost respinsă însă cu 21 voturi 'împotrivă' şi doar?18 favorabile, ale PNL şi PSD.
Al doilea amendament al deputatului PNL, care a fost respins, viza majorarea bugetului Armatei la 2% din PIB pentru politici sectoriale. Nicolăescu a justificat această creştere invocând angajamentele pe care România le are cu NATO.
'Un program durează ani de zile din momentul deciziei până la cel al implementării. Dacă decizia se ia, ulterior sunt proceduri care ne vor permite să găsim soluţiile bugetare. Cred că în bugetul care există, programele pot fi pornite', a răspuns Vlădescu. Amendamentul lui Nicolăescu a fost respins cu 21 voturi 'împotrivă', 15 favorabile şi două abţineri.?
Un alt amendament respins al liberalului Eugen Nicolăescu viza creşterea bugetului Ministerului Justiţiei la 1% din PIB.
Nicolăescu a arătat că solicită majorarea bugetului Ministerului Justiţiei pentru ca 'situaţia din sistem să ajungă la normal', invocând 'condiţiile foarte proaste din justiţie'. Amendamentul a fost susţinut şi de social-democratul Petre Petrescu, care a motivat că este limpede că fondurile alocate justiţiei sunt insuficiente.
Pe de altă parte, deputatul PD-L Gheorghe Ialomiţianu a arătat că în comisiile reunite pentru justiţie s-a convenit ca bugetul justiţiei să fie de 0,7%.
Nici acest amendament nu a fost susţinut de Ministerul Finanţelor Publice, ministrul Sebastian Vlădescu opinând că bugetul stabilit este acoperitor în condiţiile în care datoriile MJ au fost trecute la capitolul acţiuni generale de la MFP.
Şi preşedintele comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, Viorel Ştefan, a susţinut că bugetul MJ ar trebui să fie acoperitor în condiţiile prezentate de MFP, însă a subliniat că nu se poate vorbi de o 'justiţie independentă, dacă este ţinută financiar neindependentă'.
După aceste discuţii şi acest amendament a fost respins.
Eugen Nicolăescu a mai încercat să introducă un amendament privind creşterea bugetului alocat Ministerului Educaţiei la 6%, însă a decis să şi-l retragă după ce MFP a arătat că acest minister are deja alocat acest procent în bugetul pentru anul acesta. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dan Mircea Popescu (PSD): România este ultima din UE la cheltuieli sociale, cu 12% din PIB Bucureşti, 15 dec /Agerpres/ - România alocă 12% din PIB pentru cheltuielile sociale în timp ce media europeană este de 31,9%, fapt care ne clasează pe ultimul loc în Uniunea Europeană (UE), a declarat, miercuri, în cadrul lucrărilor comune ale Comisiilor de Muncă şi Sănătate din Camera Deputaţilor şi...
Bugetul Ministerului Sănătăţii, avizat favorabil de comisiile de specialitate Proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii a fost avizat miercuri, cu 16 voturi pentru, de Comisii de sănătate ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.
Terapia intensivă va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, la încheierea unui proiect de cooperare româno-elveţian Terapia intensivă din România va beneficia de 900 de medici specializaţi în pediatrie, în urma pregătirii în cadrul unui program de cooperare româno-elveţian, ale cărui rezultate au fost prezentate miercuri, într-o conferinţă de presă.
Timiş: Deputatul PSD Sorin Grindeanu cere ca screeningul neonatal să devină program naţional Deputatul PSD Sorin Grindeanu solicită ca screeningul neonatal să devină program naţional la nivelul Ministerului Sănătăţii, pentru a beneficia de finanţare guvernamentală, dată fiind incidenţa crescută a unor boli genetice care ar putea fi descoperite rapid la naştere şi tratate.
Bugetul Ministerului Sănătăţii şi al CNAS, aprobate de Comisiile de buget-finanţe Bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul 2013 a fost aprobat vineri de Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, cu o suplimentare de 5.000.000 de lei, pentru finalizarea lucrărilor la Spitalul Clinic de Urgenţă "Louis Ţurcanu" din Timişoara.
Subprogram oncologic al Ministerului Sănătăţii, lansat la Oradea Subprogramul de monitorizare activă a terapiilor oncologice specifice a fost lansat, sâmbătă, la Oradea, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, care a înmânat contractul de finanţare a 1.700 de examinări pe an, susţinute de MS, conducerii Centrului de Diagnosticare Pozitron PET/CT.