Cele mai citite
 


Premieră medicală naţională la Institutul de Pneumologie ''Marius Nasta''
duminică, 10 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O intervenţie chirurgicală a fost efectuată în premieră în România, la Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta'' din Bucureşti.
Dr. Cristian Paleru, medic chirurg în cadrul institutului, a realizat întreruperea legăturii dintre plămân şi căile respiratorii la un tânăr de 19 ani, folosind o metodă inovatoare, evitând astfel o infecţie generalizată în organism.
Pacientul a fost internat la Institutul de Pneumologie 'Marius Nasta'' cu o infecţie pulmonară care i-a compromis plămânul stâng, suferind şi o complicaţie de pleurezie internă (inflamarea pleurei, stratul de ţesut subţire al plămânului), care a fost drenată în Prahova, şi apoi la institut, fără rezultate pozitive.
Tânărul a fost tratat la Institutul de Pneumologie din Bucureşti timp de două săptămâni, prin repetate spălături pleurale pe dren şi apoi prin cavitatea toracică. După această perioadă, medicii institutului au decis îndepărtarea plămânului stâng distrus, printr-o procedură inovatoare.
Dacă în mod tradiţional această intervenţie se efectua printre două coaste laterale, îndepărtându-se mai întâi legătura dintre plămân şi cord, iar apoi cea dintre plămân şi căile respiratorii, acum s-a procedat invers, deoarece plămânul stâng era infectat.
Noutatea procedurii constă în această inversare a etapelor intervenţiei chirurgicale, scopul fiind acela de a nu permite o infectare a întregului organism.
''Acest procedeu poartă denumirea de închidere a bronhiei primitive stângi transcervical cu staplare mecanică (procedeu Azorin) în spectrul tratamentului plămânului distrus infecţios. Mai exact, se realizează o incizie la nivelul gâtului, după care se introduce pe deasupra traheei un aparat de staplaj (de închidere şi sutură mecanică), cu care se abordează direct bronhia principală stângă, suturând secţiunea'', a explicat dr. Cristian Paleru.
Intervenţia, realizată cu succes, a durat 45 de minute şi a fost efectuată sub anestezie generală, cu intubaţie simplă.
Îndepărtarea plămânului nu va avea consecinţe negative asupra bunei funcţionări a organismului pacientului pe viitor.
''Peste zece zile, pacientul va reveni la spital pentru efectuarea următoarei operaţii, când se va putea îndepărta plămânul într-un mediu aseptic, separându-se de inimă'', a declarat pentru AGERPRES dr. Cristian Paleru.
Acesta a adăugat că astfel de intervenţii au mai fost efectuate în Franţa, Germania şi acum în România. Costul unei astfel de intervenţii în străinătate variază între 30.000 şi 50.000 de euro.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Intervenţie chirurgicală la inimă realizată în premieră în România Un nou tip de intervenţie chirurgicală la inimă numit MitraClip va fi realizată în premieră în România într-un centru medical privat, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, chirurgul cardiolog Dan Deleanu.
ŞTIINŢÃ: Intervenţie chirurgicală in utero în premieră în România O operaţie de hidrotorax fetal bilateral tratat in utero a fost realizată în premieră în România, la Maternitatea Regina Maria, în martie 2012, după ce o femeie aflata în cea de-a 29-a săptămână de sarcină, la o ecografie de rutină, a aflat că bebeluşul ei este foarte bolnav. Medicul ei curant a sfătuit-o...
Arad: În premieră, la Arad a fost efectuată o operaţie pe cord deschis O intervenţie chirurgicală (laparoscopică - n.r.) pe cord deschis a fost efectuată, în premieră pentru Arad şi pentru vestul României, la Clinica de chirurgie cardio-vasculară din cadrul Centrului de chirurgie laparoscopică 'Sfântul Gheorghe'.
Intervenţie în premieră în chirurgia cardiovasculară din România realizată la Spitalul Monza O procedură inovatoare de schimbare de valvă pe cord deschis a avut loc în premieră pentru chirurgia cardiovasculară, atât din mediul privat, cât şi public, la Spitalul Monza Bucureşti.
ŞTIINŢÃ Prima operaţie intrauterină efectuată în România La 15 iulie 2011, o echipă de medici de la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie ''Cuza Vodă'' din Iaşi a efectuat, în premieră naţională, o intervenţie chirurgicală intrauterină. Intervenţia se impunea deoarece în timpul unui control de rutină efectuat unei tinere în vârstă de 21 de ani, care atunci...
Premieră medicală la Spitalul 'Marie Curie' - intervenţie chirurgicală cu sistem de neuronavigaţie Medicii specialişti neurochirurgi de la Spitalul "Marie Curie" - Sorin Târnoveanu şi Ionuţ Gobej, în echipă cu medicul anestezist Adriana Guriţă - au operat pe creier un copil de doi ani folosind un sistem de neuronavigaţie.