Cele mai citite
 


Aproape 250 de cabinete de medicină de familie s-ar putea închide
miercuri, 11 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Craiova, 11 feb /Agerpres/ - Aproape 250 de cabinete de cabinete de medicină de familie din judeţul Dolj, cele mai multe din mediul rural, ar putea fi închise, dacă proiectul de buget pe acest an va fi adoptat în actuală, formulă potrivit căreia fondurile alocate medicinii de familie scad cu 40 la sută

Dr. Mirela Porfir, preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj, a declarat, miercuri, pentru Agerpres că, în condiţiile în care nu se va reveni asupra procentului din bugetul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate alocat asistenţei medicale primare, cele 248 de cabinete de medicină de familie care au mai puţin de 1.400 de asiguraţi se vor închide, iar cele mai multe dintre acestea se află în satele din Dolj.

„Această situaţie fără precedent va duce la blocarea întregului sistem sanitar. În judeţul Dolj, 112 cabinete ale medicilor de familie au înscrişi pe liste sub 1000 asiguraţi. O diminuare a veniturilor acestor cabinete cu 40% va duce la închiderea rapidă a acestora, pentru simplul motiv că toate cheltuielile lor vor depăşi noile venituri. Acest fapt va duce, în mod evident, la dispariţia asistenţei medicale pentru un număr însemnat de comunităţi, mai ales din mediul rural, unde sate întregi vor rămâne fără niciun medic. Mai sunt 136 de cabinete care au între 1000 şi 1400 de asiguraţi (1400 fiind media de asiguraţi/ medic în judeţul Dolj). Şi acestea, în foarte scurt timp, se vor închide, pentru că veniturile nete ale medicilor vor fi sub salariul minim pe economie”, a declarat dr. Mirela Porfir.
Potrivit sursei citate, în acest moment deja există un deficit foarte mare de medici de familie, pentru că foarte mulţi, din cauza veniturilor derizorii, au ales să lucreze în alte ţări din Uniunea Europeană, unde ofertele financiare sunt mult mai tentante. „Dacă numai o mică parte din medicii de familie, care vor fi obligaţi să-şi închidă cabinetele din cauza acestui grav derapaj ce e pe cale să se producă, vor alege să lucreze în străinătate, consecinţele acestui fapt nu vor mai putea fi îndreptate mulţi ani de-acum înainte, oricât de mulţi bani se vor “pompa” suplimentar, dar tardiv, în medicina primară sau în spitalele şi serviciile de urgenţă”, afirmă preşedintele Societăţii de Medicină de Familie Dolj.
Dr. Mirela Porfir a mai spus că este cunoscut faptul că, din cauza condiţiilor socio-economice, numărul bolnavilor şi al bolilor (mai ales cardio-vasculare, psihice, diabet) este într-o creştere îngrijorătoare, iar această situaţie nu poate fi contracarată decât prin punerea accentului pe medicina de familie, pe prevenţie şi educaţie sanitară, dar şi prin crearea condiţiilor de rezolvare a cât mai multor cazuri, adică prin majorarea fondurilor alocate medicinii de familie.
Dr. Porfir a mai afirmat că procentul alocat medicinii de familie, în anul 2008, a fost de 9,2 %, iar propunerea pentru 2009 este de 5,4%, în totală contradicţie cu programele tuturor partidelor politice, care promiteau o creştere a procentului alocat medicinii de familie, pentru atingerea procentului de 12%, cum este în celelalte ţări ale Uniunii Europene, pentru că medicina de familie este cea mai “ieftină” specialitate. AGERPRES/ (Maria Mitrică)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii: De la 1 iunie intră în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă Începând cu 1 iunie 2011, vor intra în vigoare noi reguli privind activitatea medicilor de familie în centrele de permanenţă, informează un comunicat al Ministerului Sănătăţii (MS) remis vineri AGERPRES.
Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu Casele de Asigurări de Sănătate (grupaj II) Puţini medici din ţară au semnat actele adiţionale la contractul-cadru cu casele judeţene de asigurări de sănătate, fiind nemulţumiţi de valoarea serviciilor care pot fi decontate prin sistemul public de asigurări. Ei consideră că noul contract cadru încalcă foarte mult drepturile pacienţilor, iar medicii...
Vasile Astărăstoae: Suntem pe ultimul loc în UE la numărul de medici la mia de locuitori (interviu) Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), Vasile Astărăstoae, a vorbit, într-un interviu acordat AGERPRES pe 22 septembrie, despre finanţarea sistemului de sănătate, despre numirile la conducerea spitalelor, dar şi despre migraţia medicilor peste hotare.
Braşov: Hospice Casa Speranţei a lansat Ghidul de îngrijire paliativă de bază Braşov, 25 iulie /Agerpres/- Hospice Casa Speranţei a lansat luni, la Braşov, Ghidul de îngrijire paliativă de bază şi platforma online cu mărturiile pacienţilor şi a primilor medici de familie din România care acordă îngrijire paliativă de bază. În ultimele 39 de luni, Hospice Casa Speranţei a testat...
Numărul medicilor demisionari de la Spitalul Floreasca a crescut la 22; asistenţii îşi scriu şi ei demisia Numărul medicilor demisionari de la Departamentul UPU - SMURD al Spitalului de Urgenţă Floreasca a crescut la 22, iar asistenţii îşi scriu, la rândul lor, demisiile, a anunţat, joi, Gabriela Bratosin, unul dintre doctorii demisionari.
Numărul medicilor români din Belgia a crescut de cinci ori din 2007 Numărul medicilor străini din Belgia a crescut în Belgia cu aproape 50% din 2007 şi până la finalul lui 2010, cele mai importante creşteri fiind înregistrate în rândul doctorilor francezi, olandezi, români şi greci, a declarat ministrul federal al afacerilor sociale şi al sănătăţii, Laurette Onkelinx...