Cele mai citite
 


Centrele mobile de transfuzie
luni, 11 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti,11 ian./Agerpres/ - Centrele mobile de transfuzie sunt necesare pentru Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională(INHT) şi reprezintă un prim pas pentru creşterea numărului donatorilor voluntari neremuneraţi de sânge susţin reprezentanţii institutului.
Numeroase specialităţi medicale au nevoie de sânge pentru salvarea oamenilor care au suferit politraumatisme (accidente rutiere, accidente colective de muncă) sau beneficiază de tehnici moderne de tratament cum este transplantul de organe.
'Prin organizarea centrelor mobile de transfuzii vrem să schimbăm mentalitatea cetăţenilor privind donarea de sânge. Vrem să venim în întâmpinarea oamenilor care lucrează în diferite corporaţii, cei din oraşele mici de provincie sau din mediul rural care ar dori să doneze dar, fie nu au posibilitatea, fie nu au timpul necesar pentru a se deplasa la un Centru de Transfuzie Judeţean şi pentru care un centru mobil de colectă este benefic atât pentru donator cât şi pentru CTS', a argumentat dr Luminiţa Rusen , directorul INHT.
De asemenea centrele mobile vin în sprijinul INHT şi al Centrelor de Transfuzii Sanguine doar pentru recoltarea sângelui, fiind cu adevărat un lucru bun.
Parteneriatul încheiat între Ministerul Sănătăţii, INHT şi Crucea Roşie Română stabileşte obligaţiile fiecărei părţi cu scopul satisfacerii necesarului de sânge la nivel naţional. Astfel de parteneriate se practică la nivel mondial.
Activitatea de promovarea donării şi recoltarea sângelui efectuată de Crucea Roşie Română în interes public, non-profit cu scopul creşterii numărului de donatori de sânge dar şi de recrutarea donatorilor neînrudiţi de celule stem pentru alcătuirea Registrului Naţional Român de donatori de celule stem hematopoietice este delimitată printr-un protocol de colaborare de activitatea CTS-urilor de testare, prelucrare şi distribuţie a sângelui recoltat de Crucea Roşie Română.
Cele 5 centre mobile vin în sprijinul creşterii colectei de sânge şi doar suplinesc activitatea centrelor clasice fără să le excludă sau să le facă concurenţă.
Specialistul în hematologie sau transfuzie cu experienţă de zeci de ani rămâne în continuare coordonatorul activităţii centrelor fixe şi mobile de recoltare.
În scurt timp, aceste centre mobile vor putea fi văzute în acţiune în diverse locuri din ţară dovedindu-şi utilitatea, eficienţa, demonstrând că era nevoie de ele aşa cum o fac şi în alte oraşe europene la ora actuală. Noi ne aşteptăm la o creştere semnificativă a recoltării şi la existenţa unor stocuri de sânge.
Subecretarul de stat în MS, dr.Raed Arafat a declarat pentru AGERPRES că programul privind centrele mobile a fost gândit de mai mult timp şi a fost luat de mai mult timp în discuţie.
În prezent, cei care doresc să doneze vin la centrele de transfuzii şi donează sânge primind în schim bonuri valorice, numărul celor care donează benevol este foarte mic.
Uniunea Europeană şi organizaţiile non guvernamentale spun că sângele ca şi organele se donează fără să se primească în schimb foloase, este un act umanitar a explicat subsecretarul de stat.
'Am gândit să achiziţionăm centre mobile care să se deplaseze în fiecare regiune şi să recolteze sânge, controlat.
Un autocar care merge să facă recoltare are trei secţiuni, una în care stă şoferul şi echipa, în spate un birou de înregistrare a donatorilor, în sectorul 2 sunt două fotolii cu echipament special de recoltare, şi echipament pentru urgenţe, şi al treilea sector unde se află fotolii pentru a sta donatorii şi a bea un ceai înainte de a pleca' a spus dr. Arafat.
Acesta a adăugat că astfel de centre sunt în Uniunea Europeană, iar prin această modalitate se doreşte atragerea donatorilor voluntari, fidelizarea donatorilor dar şi deplasarea donării în zonele în care este nevoie cum este cazul din rural.
'Am ales Crucea Roşie ca partener pentru că este o organizaţie mondială, care are corespondent în fiecare ţară,.În multe ţări europene Crucea Roşie se ocupă de astfel de activităţi şi se poate obţine expertiză din ţările respective.Este vorba de o cooperare în interesul comunităţii Crucea Roşie fiind un ONG cu legi speciale şi care primeşte fonduri şi de la stat' a subliniat subsecretarul de stat. /AGERPRES/
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci centre mobile pentru donarea de sânge Ministerul Sănătăţii a achiziţionat cinci centre mobile pentru donarea de sânge.
Corina Posea: Cererea spitalelor bucureştene este de 1.000 de unităţi de sânge/zi; avem zilnic 300 de donatori Institutul Naţional de Hematologie Transfuzională din Capitală face faţă "cu greu" cerinţelor de sânge şi produse derivate ale spitalelor bucureştene, zilnic fiind necesare 1.000 de unităţi, în timp ce numărul donatorilor se ridică la doar 300, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, directorul...
Guvernul alocă 6,2 milioane de lei pentru Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem Guvernul a decis, miercuri, suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii (MS) cu 6,2 milioane de lei, pentru a asigura funcţionarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem, a anunţat premierul Emil Boc, la finalul şedinţei Executivului.
Registrul naţional al donatorilor voluntari de celule stem va începe să funcţioneze Guvernul a aprobat, în şedinţa de miercuri, o hotărâre pentru modificarea HG nr. 760/2009 privind înfiinţarea Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, precum şi pentru aprobarea înfiinţării unei activităţi finanţate integral din venituri proprii, informează într-un...
Centre mobile pentru donare de celule stem, montate în trei parcuri din Capitală Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi Asociaţia Salvatorilor Voluntari în Situaţii de Urgenţă organizează în Bucureşti, în perioada 27 iulie - 3 august, o serie de evenimente în campania de comunicare 'Donează...
Cercetătorii britanici vor crea sânge 'sintetic' Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie doresc să fie primii din lume care vor produce o cantitate nelimitată de sânge uman sintetic din celule stem embrionice, răspunzând necesităţilor urgente de transfuzie cu sânge neinfectat, scrie cotidianul britanic The Independent.