Cele mai citite
 


Raed Arafat: Sistemele medicale de urgenţă se confruntă cu o supra-aglomerare
joi, 12 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 12 feb /Agerpres/ - Problema majoră a sistemelor medicale de primire a urgenţelor o reprezintă supra-aglomerarea şi blocarea accesului pacientului la internare, a declarat, într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, dr. Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

''Un studiu pe care-l am acum în atenţie relevă că problemele majore cu care se confruntă departamentele de urgenţă la nivel internaţional sunt blocarea accesului şi supra-aglomerarea Unităţilor de primire Urgenţe (UPU), care devine tot mai gravă pe zi ce trece'', a spus Arafat.

Potrivit acestuia, sistemul medical românesc este influenţat de anumiţi factori specifici - spitale mici, care nu au capacitate şi care transferă urgenţele la spitalele judeţene, dar şi zonele rurale, care nu sunt acoperite corect.
Dr. Arafat subliniază în interviu că în spitale există internări elective şi internări de urgenţă, iar dacă spitalul are un procent mare de internări elective, acest lucru se face în defavoarea urgenţei.
''Trebuie să fie un echilibru în spitalele de urgenţă, mai ales între internarea electivă şi internarea pacientului în situaţie de urgenţă neprogramat, neprevăzut'', susţine subsecretarul de stat .
El a adăugat că un medic nu-i poate spune bolnavului să nu vină la spital, dar prin îmbunătăţirea sistemului de asistenţă primară, o parte dintre aceşti bolnavi ar reveni sistemului de asistenţă primară.
Dr. Raed Arafat consideră că triajul este una dintre porţile principale ale asistenţei medicale de urgenţă, dar această procedură nu poate fi făcută în afara unităţii de primiri urgenţe, din mai multe motive: triajul trebuie să fie supravegheat, este un proces continuu care la un anumit moment încadrează un bolnav pentru o anume afecţiune, dar după zece minute poate să schimbe acest lucru, pentru că se schimbă starea bolnavului.
Medicul explică faptul că triajul trebuie să fie secondat întotdeauna de o examinare şi o evaluare a pacientului. Pacientul critic poate să fie mascat sub forma unui pacient care apare normal în prima fază şi ulterior se poate descoperi că este într-o situaţie care-i pune viaţa în pericol.
''Vă dau un exemplu: un politraumatizat cu traumatism la cap, la torace, la abdomen. În prima fază se poate aprecia că este foarte rău la cap, bolnavul poate fi dus la neurochirurgie, se pune la computer tomograf şi tensiunea se prăbuşeşte pentru că nimeni nu s-a uitat că are o ruptură de splină'', a explicat Arafat.

El a adăugat că din acest motiv o unitate de primiri urgenţe trebuie să facă triajul, acesta fiind parte componentă integrată a serviciilor de primiri urgenţe şi a activităţii medicilor de urgenţă. AGERPRES / (Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII ÎN JUDEŢE Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Corespondenţi în săptămâna 9-13 mai
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 11 - 15 iulie:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII - BUCUREŞTI Sinteza principalelor ştiri difuzate de Redacţia Ştiri Interne - Bucureşti în săptămâna 9 - 13 mai:
Bani mai puţini pentru servicii medicale Alexandria, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Teleorman a încheiat cu furnizorii de servicii medicale din judeţ 470 de contracte pentru 2009, un an în care bugetul total administrat de această instituţie reprezintă 81,60 la sută în comparaţie cu banii gestionaţi în 2008.
Casa de Pensii Bucureşti primeşte cereri pentru bilete de tratament Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti primeşte, în această perioadă, cereri de acordarea biletelor de tratament pentru acest an.
Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.