Cele mai citite
 


Obezitatea proscrisă: guverne europene vor să legifereze un regim alimentar mai sănătos
miercuri, 13 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Taxarea fast-food-ului în România, impozitarea ciocolatei în Danemarca, restricţionarea grăsimilor nesaturate în Spania - pe măsură ce populaţia europeană creşte, multe guverne intenţionează să legifereze mai bine sănătatea, comentează revista germană Der Spiegel.
Pot oare guvernele să legifereze o populaţie zveltă?, se întreabă revista menţionată. O serie de guverne din Europa, îngrijorate de proporţiile crescânde luate de cetăţenii lor, par să aibă în vedere acest lucru.

Guvernul spaniol vrea să interzică grăsimile nesaturate excesive, Danemarca va impozita curând dulciurile iar în România, ministrul sănătăţii, Attila Cseke, a declarat că ar dori o taxă asupra alimentelor nesănătoase. În Germania, de asemenea, există persoane la Berlin care ar dori să vadă o ofensivă guvernamentală împotriva obezităţii. Într-un interviu publicat la 11 ianuarie de Rheinische Post, reprezentanta partidului Verzilor, Renate K?nast, a preconizat interzicerea reclamelor la dulciuri care vizează copiii.

''Campaniile publicitare agresive ce vizează copii de 12 ani şi mai mici ar trebui interzise'', a declarat K?nast pentru ziar, precizând: ''Reclamele la produse alimentare, majoritatea la dulciuri, nu ar trebui difizate în cursul unor spectacole pentru copii. Se impune o interdicţie''.

Comentariile lui K?nast survin în contextul în care guverne din Uniunea Europeană /UE/ examinează mai îndeaproape obiceiurile alimentare ale cetăţenilor lor. Recent, la Bucureşti, Attila Cseke a anunţat că o nouă taxă privind fast food-ul ar putea intra în vigoare la începutul lunii martie. Aproximativ 25% din populaţia României este considerată obeză, potrivit unor estimări ale Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), relevă Der Spiegel.

''Noua taxă va reprezenta un procent din vânzările de produse fast-food iar veniturile colectate vor fi folosite pentru a suplimenta fondurile necesare gestionării de programe de sănătate şi pentru investiţii în sistemul infrastructurii'', a afirmat Cseke.

O serie de lanţuri de fast-food, printre care McDonalds şi KFC, vor fi afectate de această măsură. Dacă ea va intra în vigoare aşa cum a anunţat ministrul român, va fi prima taxă de acest fel din lume. Şi parlamentul din Taiwan are în vedere o legislaţie similară anul acesta.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii /OMS/, prevalenţa obezităţii s-a triplat în multe ţări europene din 1980 încoace, în condiţiile în care rata ei, mai ales în rândul copiilor, este în creştere. Ani de zile, diferite studii au constatat că germanii se numără printre persoanele afectate cel mai mult de obezitate în Europa, ajunşi din urmă însă şi de greci şi britanici, care tind să aibă măsuri ultra-largi. Obezitatea este văzută însă drept o problemă în ascensiune şi în multe alte ţări europene.

Cu toate acestea, legislatorii de abia acum încep să trateze cu toată seriozitatea obiceiurile alimentare nesănătoase. Şi Danemarca doreşte că folosească politica fiscală drept cale de a atenua apetitul populaţiei ei pentru dulciuri. O nouă taxă pe produsele din ciocolată, îngheţată şi alte dulciuri - care se va adăuga taxei deja existente pe băuturile carbogazoase de anul acesta - va aduce aproximativ 1,5 miliarde coroane daneze /200 de milioane de euro/ pe an, potrivit unui studiu elaborat de Confederaţia Ramurii Alimentare a Industriei Daneze.

Totuşi, atunci când vine vorba de frontul alimentar, cea mai mare parte a focalizării legislative continuă să fie asupra grăsimilor nesaturate, folosite la multe alimente prăjite şi care au fost corelate cu bolile coronariene. Aceste grăsimi au fost deja interzise în restaurante din numeroase oraşe americane, precum şi în California.

În Europa, Danemarca a fost una din ţările din primul eşalon al celor care sunt împotriva grăsimilor nesaturate, adoptând o lege ce limitează drastic folosirea acestora, în 2004. În luna octombrie a anului trecut şi Austria a introdus o restricţie similară, iar anul acesta Spania va proceda la fel.

Cu toate acestea, eforturile României de a taxa fast-food-ul sunt cele care vor suscita cel mai mare interes atunci când vine vorba de a combate problema crescândă a obezităţii în Europa, subliniază Der Spiegel. Cu condiţia ca taxa să fie aprobată. Ministrul român de finanţe, Sebastian Vlădescu, a minimalizat însă această propunere săptămâna trecută, afirmând că nu este ''decât pur şi simplu o idee''.

Există însă şi persoane în România care cred că măsura nu va fi eficientă pentru ameliorarea sănătăţii românilor. ''Ar fi naiv să-l crezi pe bunul nostru ministru atunci când spune că această taxă va determina oamenii să mănânce mai sănătos'', a scris presa din România săptămâna trecută. ''O privire rapidă aruncată altor taxe pe vicii reprezintă o dovadă edificatoare a acestui lucru. Ştie cineva cu cât s-a redus consumul de ţigări sau de alcool atunci când acestea au fost puternic taxate? Nu, deoarece nici chiar fostul ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu, care a introdus noua taxă pe vicii, nu a acordat atenţie acestui aspect'', a mai scris presa.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 31,4% dintre români suferă de obezitate, iar 34,6% sunt supraponderali
Cluj: În România există două milioane de diabetici şi trei milioane cu prediabet Numărul persoanelor cu diabet zaharat este în continuă creştere, relevă datele prezentate la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), care se desfăşoară în perioada 5-7 noiembrie la Cluj-Napoca.
Medicii recomandă consumul echilibrat de alimente care să conţină o diversitate de nutrienţi esenţiali Medicul nutriţionist Luiza Pîrvu recomandă să se consume echilibrat alimente care să conţină o diversitate de nutrienţi esenţiali, pentru un stil de viaţă sănătos, iar, în opinia sa, alegerea unui regim alimentar drastic riscă să reducă în mod considerabil caloriile şi cantitatea de nutrienţi, încât...
Iaurtul – un prieten de nădejde în lupta cu obezitatea şi supraponderea Prevalenţa obezităţii în România este de 31%, ceea ce înseamnă că aproape 5 milioane de români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate, arată rezultatele studiului epidemiologic PREDATORR, anunţate în 2014. Studiul naţional mai raportează că alţi peste 5,5 milioane de...
Noul ghid dietetic din SUA stabileşte în premieră limite specifice de zahăr, sare şi grăsimi Americanii ar trebui să reducă aportul de sare, grăsimi şi zahăr, în conformitate cu cel mai recent ghid dietetic publicat joi de guvernul federal şi care stabileşte pentru prima dată limitele specifice pentru anumite produse alimentare, informează agenţia France Presse (AFP).
Peste 400 de participanţi, la Congresul Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice 2014 Peste 400 de medici au luat parte la sesiunile ştiinţifice din cadrul Congresului Naţional al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (FRDNBM), desfăşurat anul acesta, în luna noiembrie, la Grand Hotel Napoca din Cluj-Napoca.