Cele mai citite
 


Succesul discutabil al pilulei 'minune' Alli contra obezităţii
miercuri, 13 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Comercializată în Franţa din 6 mai 2009 de către GlaxoSmithKline (GSK), printr-o mare campanie publicitară, pilula Alli de slăbit a devenit în mai puţin de un an unul din cele mai vândute medicamente procurate fără prescripţie medicală. Disponibile de doi ani în Statele Unite, aceste capsule gelatinoase au declanşat un mare entuziasm în momentul lansării lor în Franţa, când au fost vândute peste 100.000 de cutii în trei săptămâni de la punerea lor în vânzare.
În prezent, vânzările s-au stabilizat de la 8.000 la 10.000 de cutii pe săptămână. Vânzarea acestei pilule a generat în 2009 o cifră de afaceri de peste 23 de milioane de euro pentru GSK, a precizat Vincent Cotard, preşedintele diviziei de sănătate publică de la laboratorul farmaceutic GSK, citat de ziarul Le Monde.

'Entuziasmul de la început a scăzut mult în intensitate, explică Michel Laspougeas, preşedintele consiliului regional al ordinului farmaciştilor din Sud-Vest, membru al Consiliului naţional al ordinului farmaciştilor (CNOF). Pilula Alli a fost prezentată ca un produs miracol, or este un produs ca toate celelalte, precizează acesta. 'Trebuie prescrisă într-un context foarte special, deoarece acest medicament nu se adresează în niciun caz persoanelor care vor să mai dea jos câteva kilograme înainte de a merge la plajă. Trebuie stabilită starea reală de obezitate a persoanei', adaugă Laspougeas.

Capsula gelatinoasă poate provoca efecte secundare neplăcute. Alli este o versiune degresată (60 mg în loc de 120 mg) a unui medicament mai vechi, Xenical (Roche), vândut din 1998 cu prescripţie medicală. Amândouă conţin Orlistat, care limitează absorbţia grăsimilor alimentare în intestin. Grăsimile sunt astfel eliminate prin materiile fecale, ceea ce poate expune pacientul unor efecte digestive indezirabile (diaree, de exemplu). Un alt punct slab ar fi costul pilulei: de la 50 la 60 de euro pe lună, potrivit farmaciştilor.

Înaintea utilizării acestui medicament care poate fi cumpărat fără prescripţie medicală se impun anumite precauţii. Alli este destinat persoanelor cu adevărat obeze. El trebuie asociat cu un regim hipocaloric moderat şi sărac în grăsimi; durata maximă a tratamentului este de şase luni; medicul trebuie neapărat consultat înainte de a opta pentru un asemenea tratament. Alli nu este eficient decât dacă aportul de grăsimi este limitat şi dacă este asociat cu o activitate fizică. Numai în aceste condiţii efectele nedorite sunt aproape inexistente, iar persoanele care răspund bine la tratament pot spera să piardă între 5% şi 10% din greutatea lor într-un an.

La unii pacienţi, tratamentul cu Alli poate avea un efect psihologic care-i incită la urmarea unui regim. Agenţia franceză şi cea europeană a medicamentului rămân vigilente, încercând să identifice eventuale derive şi efecte secundare.

'Pilula miracol nu există', afirmă Anne-Sophie Joly, preşedinta Federaţiei naţionale a asociaţiilor de obezi (CNAO). Desigur, 'Alli funcţionează la unele persoane, dar trebuie găsit medicul potrivit care să ofere ajutor terapeutic şi psihologic, deoarece există un mare număr de persoane care au ţinut diverse diete dar fără succes', potrivit acesteia. 'Nu am considerat niciodată că Alli este o pilulă minune. Avantajul este că accelerează uşor pierderea greutăţii în caz de regim şi de activitate fizică asociată', precizează Vincent Cotard.

Unii s-au opus ferm comercializării acestei pilule, ca de exemplu Viviane Gacquiere, preşedinta asociaţiei Allegro Fortissimo, care consideră că 'acest medicament nu este eficient'. Obezitatea este o chestiune atât de complexă, încât nu poate fi rezolvată prin simpla înghiţire a unei pastile, conchide ziarul.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Tratament pentru supraponderali Comisia Europeană a aprobat, pentru prima dată, un produs pentru scăderea în greutate care se eliberează fără prescripţie medicală. Autorizaţia de punere pe piaţă aprobată la nivel central face ca GSK să poată introduce Alli în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.
Un alt medicament folosit împotriva obezităţii ar avea grave efecte secundare (studiu) Orlistat, comercializat sub numele de Xenical şi Alli, medicamente folosite în cazul obezităţii, ar provoca insuficienţă renală acută, este concluzia unui recent studiu candian publicat de revista Archives of Internal Medicine, scrie Le Figaro în ediţia de miercuri.
Pilula de slăbit Mediator ar putea fi cauza cazurilor de deces înregistrate în rândul celor care o luau Este posibil ca o pilulă 'miraculoasă' de slăbit să fi cauzat moartea a mii de oameni în Franţa, lucru care ar putea duce la cel mai grav scandal în domeniul sănătăţii din istoria ţării, informează Daily Mail.
Grăsimile din zona abdomenului, periculoase pentru sănătate şi inestetice Rezultatele unui nou studiu, măsurate cu echipamente de imagistică prin rezonanţă magnetică de ultimă generaţie, arată că administrarea capsulelor alli? (orlistat 60 mg), în asociere cu un regim alimentar hipocaloric cu un conţinut redus de lipide, poate conduce atât la reducerea semnificativă a greutăţii...
Un tratament experimental împotriva obezităţii testat pe maimuţe Un tratament experimental, care împiedică alimentarea cu sânge a celulelor adipoase, testat pe maimuţele obeze, le-a ajutat să piardă în medie 11% din greutate în patru săptămâni, ceea ce deschide calea aplicării acestei terapii în cazul oamenilor, potrivit unui studiu publicat în revista americană Science...
Un nou medicament antidiabetic ajută şi la slăbit Un nou medicament împotriva diabetului le poate ajuta şi pe persoanele care suferă de obezitate să slăbească, având o acţiune complementară regimurilor alimentare hipocalorice şi exerciţiilor fizice, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei medicale britanice The Lancet, informează AFP...