Cele mai citite
 


O sursă luminoasă albastră ar putea preveni cariile dentare
miercuri, 13 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
O echipă de oameni de ştiinţă elveţieni speră să îmbunătăţească tehnicile de dezinfecţie tradiţionale ale dinţilor. Tehnologia luminoasă evoluează şi-şi găseşte aplicaţii şi în medicina dentară. Cercetători de la Spitalul universitar şi de la Universitatea din Geneva pun la punct o nouă tehnică de fotodezinfecţie, informează cotidianul elveţian Le Temps.
Aceasta ar putea folosi la eliminarea unor bacterii implicate în diferite patologii dentare, cum sunt cele vinovate de formarea cariilor. Fotodezinfecţia se bazează pe o reacţie chimică care are loc când un compus fotosensibil este expus unei surse luminoase cu o lungime de undă adecvată. Reacţia generează un flux de radicali liberi capabili să distrugă fizic celulele bacteriene.

Procedeul se foloseşte deja, mai ales în Canada, cu un laser roşu ca sursă de fotoactivare. Echipa de la Geneva a reuşit să identifice anumiţi fotosensibilizatori extraşi din plante, care pot fi activaţi cu ajutorul unei surse luminoase albastre.

'Toate cabinetele dentare au deja acest tip de sursă luminoasă pentru solidificarea răşinilor la obturaţiile dentare. Prin urmare, n-ar avea nevoie să achiziţioneze aparate noi', a spus un membru al echipei de cercetători. Prin acest procedeu, s-ar putea trata infecţiile pulpei dentare, unde se află ţesuturile vii ale dinţilor. 'Prin tehnicile de dezinfecţie convenţionale utilizate la tratarea infecţiilor pulpare, se constată o rată a eşecului de 40% în Europa', afirmă un cercetător. Sunt necesare atunci tratamente cu antibiotice sau extracţia dintelui pentru a evita complicaţiile infecţioase. Cu procedeul pe bază de sursă luminoasă albastră, se speră obţinerea unei dezinfectări care să scadă rata eşecului. 'În cursul unui control banal, este suficientă clătirea gurii cu o soluţie care s ă conţină un fotosensibilizator, dentistul putând apoi să elimine selectiv, cu o sursă luminoasă, bacteriile cariogene şi să prevină astfel formarea cariilor', explică un membru al echipei de cercetători.

Alt avantaj al fotodezinfecţiei este că nu există nicio cale de rezistenţă bacteriană care să necesite utilizarea antibioticelor.

Rămâne să se dezvolte un aparat potrivit, adică o fibră optică care să permită direcţionarea luminii albastre spre rădăcina dentară. 'Sperăm să putem comercializa procedeul, deşi nu pare destul de inovator pentru a fi brevetat. Lumina albastră există deja, ca şi fotosensibilizatorii', spune cercetătorul Serge Bouillaguet, al cărui proiect a obţinut un premiu la a treia ediţia a Salonului Inovaţiei, organizat de Spitalul universitar din Geneva, în septembrie 2009.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O genă descoperită pe nişte bacterii din China este rezistentă la toate tipurile de antibiotice cunoscute O genă care face anumite bacterii rezistente la o categorie de antibiotice foarte puternice, considerate "de ultimă instanţă", a fost identificată la bacterii care infectează unele animale domestice dar şi unii pacienţi chinezi, conform unor oameni de ştiinţă care au solicitat restrângerea folosirii...
Nou antibiotic eficient în cazul unor bacterii rezistente la alte medicamente (studiu) Un nou tip de antibiotic, numit 'Teixobactin', eficient inclusiv contra unor bacterii care au dezvoltat rezistenţă la alte tratamente, a fost realizat de un colectiv de cercetători din Germania şi SUA, coordonat de profesorul Kim Lewis, de la Universitatea Northeastern din Boston, transmit EFE şi AFP...
O bacterie rezistentă la toate antibioticele a fost descoperită la un pacient în Danemarca O echipă de cercetători a descoperit în Danemarca o bacterie capabilă să reziste la toate antibioticele. Aceasta ar fi prezentă în ţara nordică din anul 2012, scrie luni directmatin.fr, preluând un articol apărut în publicaţia The Lancet.
Infecţiile cu bacterii foarte rezistente la antibiotice: Primul caz semnalat în SUA declanşează semnalul de alarmă la G7 Primul caz cunoscut în Statele Unite de infecţie cu o super-bacterie care nu poate fi ucisă de antibiotice de ultimă instanţă a fost detaliat într-un raport publicat joi de Ministerul american al Apărării. Această bacterie foarte rezistentă a fost identificată în urina unei femei în vârstă de 49 de ani...
Bacteria rezistentă la antibiotice descoperită la un pacient decedat în Belgia Un locuitor al capitalei belgiene a decedat în iunie la întoarcerea din Pakistan, ţara sa de origine, unde fusese infectat cu o bacterie rezistentă la aproape toate antibioticele, a indicat vineri un responsabil al spitalului belgian unde pacientul a fost tratat, informează AFP.
Nou tratament împotriva infecţiilor nosocomiale În fiecare an peste 4 milioane de pacienţi din spitale din Europa suferă din cauza infecţiilor nosocomiale pe perioada în care sunt internaţi. Cele mai frecvente astfel de infecţii intraspitaliceşti sunt provocate de o tulpină a stafilococului aureu ce este rezistentă la tratamentul cu antibiotice. O...