Cele mai citite
 


Varianta unei gene protejează împotriva maladiei Alzheimer
joi, 14 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Persoanele purtătoare ale unei variante a unei gene asociată cu longevitatea şi, în general, cu o stare bună de sănătate, sunt mai puţin expuse maladiei Alzheimer, potrivit cercetătorilor americani, informează ziarul Le Monde.

La persoanele purtătoare a două copii a unei anumite variante de genă CETP (proteină de transfer a colesterolului eterificat) capacitatea de memorare scade mai lent decât la cele care au diferite variante ale genei.

'Ştim de multă vreme că factorii genetici au o mare importanţă în maladia Alzheimer', a declarat Richard Lipton, de la Facultatea de Medicină Albert Einstein de la Universitatea Yeshiva din New York, al cărui studiu a fost publicat în revista Journal of the American Medical Association.

Lipton a amintit faptul că cea mai mare parte a studiilor a vizat identificarea variaţiilor genetice care cresc riscul de dezvoltare a maladiei Alzheimer, precum varianta APOE4. 'În schimb, noi am căutat genele care protejează împotriva maladiei Alzheimer şi genele care pot favoriza o îmbătrânire sănătoasă a creierului', a afirmat Lipton într-un interviu.

Echipa lui Lipton a studiat o variantă a CETP care este deja asociată cu o longevitate de excepţie şi o bună stare de sănătate cardiovasculară. Cercetătorii americani au analizat ADN-ul a peste 500 de persoane care nu erau atinse de demenţă în momentul demarării studiului.

'Am constatat la persoanele purtătoare a variantei 'longevitate' a CETP o diminuare cu 70% a riscului de îmbolnăvire cu Alzheimer', a precizat Lipton.

Potrivit estimărilor, în toată lumea există 26 de milioane de persoane bolnave de Alzheimer, cea mai răspândită formă a demenţei senile.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Demenţa este mai costisitoare pentru societatea americană decât cancerul sau bolile cardiace (studiu) Demenţa, ca şi boala Alzheimer, costă mai mult societatea din Statele Unite decât cancerul sau bolile cardiovasculare, arată un studiu apărut miercuri în revista medicală americană New England Journal of Medicine şi preluat de AFP.
Boala Alzheimer: Un nou studiu dezvăluie mai mulţi factori de susceptibilitate genetică Puţin câte puţin, extrem de complicatul puzzle al bolii Alzheimer începe să fie completat. 'Cartografia' genelor se conturează. Câteva noi piese - unele majore? - au fost inserate de curând cu ajutorul celui mai mare studiu epidemiologic internaţional realizat până acum pe marginea acestei boli, desfăşurat...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Caraş-Severin: Bolnavii cu demenţă mixtă sau Alzheimer nu pot fi internaţi la azil din lipsă de personal Complexul de Servicii Sociale Comunitare pentru Persoane Adulte Reşiţa nu poate primi, la ora actuală, persoane diagnosticate cu demenţă mixtă sau Alzheimer, din cauza faptului că nu dispune de personal calificat.
Cu cât pensionarea intervine mai târziu, cu atât mai mic este riscul de Alzheimer (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi stabileşte o legătură directă şi semnificativă între vârsta de pensionare şi riscul de a dezvolta o formă de demenţă: stimularea intelectuală ar putea să o prevină sau să îi întârzie apariţia, scrie lepoint.fr.
A fost identificată o proteină din sânge care ar putea prezice maladia Alzheimer Cercetătorii de la Kings College din Londra au desfăşurat un studiu în care au analizat peste 100 de perechi de gemeni identici şi au identificat o proteină din sânge care poate prezice dacă un individ va dezvolta tulburare cognitivă moderată (MCI), legată de specialişti de maladia Alzheimer şi de alte...