Cele mai citite
 


Cluj: Maternitatea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii - ''Spital Prieten al Copilului''
miercuri, 13 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cluj-Napoca, 13 ian /Agerpres/ - Maternitatea Spitalului Municipal din Câmpia Turzii este singura din judeţul Cluj căreia Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF) i-a acordat titlul de ''Spital Prieten al Copilului'', în urma unei pregătiri riguroase şi unei evaluări realizate de o echipă de specialişti din străinătate.
Medicul primar neumatolog Monica Boldor, artizana acestui proiect şi cea care s-a ocupat de realizarea lui concretă, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, că acest titlu, conferit oficial marţi, 12 ianuarie, reprezintă un standard de calitate.
''Unitatea sanitară şi-a anunţat în 2008 intenţia de a deveni spital cu acest statut şi a solicitat sprijinul UNICEF România. Organizaţia a alocat fondurile necesare, banii fiind obţinuţi cu prilejul Galei UNICEF desfăşurate la Bucureşti, pe 10 iunie 2008. Fondurile strânse au fost folosite pentru formarea specială a personalului medical din Maternitatea din Câmpia Turzii, pregătirea constând în însuşirea acelor cunoştinţe şi deprinderi care să o ajute pe mama să alăptaze la sân, la scurt timp după naşterea copilului şi în perioada următoare. Maternitatea a fost dotată cu paturi speciale pentru mamă şi nou-năcut, cu mese de înfăşat bebeluşul, cântare, precum şi cu material documentar. De asemenea, din fondurile UNICEF a fost făcută şi eva luarea maternităţii în vederea acordării acestui titlu'', a precizat dr. Monica Boldor.
Potrivit medicului neomatolog, unitatea sanitară a trebuit să parcurgă zece paşi obligatorii, meniţi să sprijine mama să deprindă abilitatea de îngrijire şi alimentare naturală a copilului. Toate saloanele maternităţii au fost transformate în rooming-in, adică în camere în care mama şi bebeluşul sunt îngrijiţi împreună, pe toată perioada de spitalizare. Mama este ajutată să alăpteze la o jumătate de oră de la naşterea copilului, iar noul născut stă 24 de ore din 24 cu mama sa. Alăptarea la sân exclude obligatoriu folosirea biberonului în hrănire. Un spital cu eticheta ''Prieten al Copilului'' sistează administrarea de substitute de lapte matern şi nu mai foloseşte biberoane sau tetine.
În lume sunt peste 19.000 de ''Spitale Prietene al Copilului'' din care 300 în Europa. În România sunt certificate de către UINICEF, 23 de astfel de maternităţi.
Studii efectuate de specialişti arată că o mamă care stă în aceeaşi cameră cu copilul nou-născut alăptează mai devreme şi mai des, comparativ cu cele care au contact limitat cu el. Mamele dorm mai liniştite ştiind că bebeluşul le este alături. Pe de altă parte, nou-născuţii care stau în aceeaşi cameră cu mamele lor plâng mai puţin şi petrec mai mult timp în somn liniştit, câştigă mai mult în greutate zi de zi si şi au mai puţine şanse să facă icter. Studiile relevă, de asemenea, că ratele abuzului asupra copiilor, neglijarea lor şi separarea apar mai puţin frecvent la mamele care au un contact frecvent şi prelungit cu nou-nascuţii lor în timpul perioadei de după naştere.
Începând cu secolul al XX-lea, pe măsură ce naşterea a fost preluată de spitale, majoritatea bebeluşilor nu au mai stat împreună cu mamele, în perioada următoare venirii lor pe lume. Mamele au fost găzduite într-un salon de spital, în timp ce copiii lor au fost preluaţi pentru îngrijire de saloanele pentru nou-născuţi. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Reprezentantul UNICEF în România vizitează maternitatea din Câmpia Turzii Reprezentantul UNICEF în România, Edmond McLoughney, vizitează, joi, Maternitatea din Câmpia Turzii, desemnată, în ianuarie 2010, drept ''Spital Prieten al Copilului'' de Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF).
Cluj: În România, sunt 35 de 'Spitale prietene ale copilului' Cluj-Napoca, 22 feb /Agerpres/ - Un număr de 35 din cele 204 maternităţi din România sunt active în reţeaua UNICEF 'Spital prieten al copilului', iar o treime din naşteri au loc în aceste unităţi sanitare.
Galaţi: Maternitatea Spitalului Judeţean a primit clasificarea 'Spital Prieten al Copilului' Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă ''Sfântul Andrei'' a fost desemnată, cu sprijinul ArcelorMittal Galaţi şi UNICEF România, 'Spital Prieten al Copilului', în conformitate cu standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, a declarat, luni, pentru AGERPRES, directorul de imagine al...
Maternităţi certificate ca Spital prieten al copilului Bucureşti, 17 dec /Agerpres/ - Reprezentanţa UNICEF în România şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii au anunţat joi certificarea a 23 de maternităţi ca 'Spital prieten al Copilului'.
Cluj: Rezultatele primului proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, prezentate la UMF Reprezentanţi de prestigiu ai vieţii medicale din ţară şi din străinătate vor prezenta luni, în cadrul unei conferinţe care se va desfăşura la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu" din Cluj-Napoca, rezultatele derulării primului proiect educaţional universitar din România în domeniul...
Cluj: Primul proiect educaţional universitar din România în domeniul medicinei de urgenţă, încheiat cu rezultate meritorii Peste 1.000 de studenţi din Universităţile de Medicină şi Farmacie (UMF) din Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş au fost pregătiţi performant, printr-un program finanţat din Fondul Social European, pentru a practica medicina de urgenţă la un înalt nivel profesional.