Cele mai citite
 


Primul caz de eutanasie oficială în Italia: Eluana Englaro a murit
marţi, 10 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Roma, 10 feb - Corespondentul Agerpres, Marius Frăţilă, transmite: Eluana Englaro, femeia aflată în comă vegetativă de 17 ani, a murit luni seara, în jurul orei locale 20.00 în clinica La Quiete din Udine, după ce a fost decuplată la sfârşitul săptămânii trecute de la sondele de alimentare cu apă şi substanţe nutritive, în baza unei decizii a Curţii de Casaţie de la Roma, acesta fiind primul caz de eutanasie din Italia, unde legislaţia interzice totuşi această practică.

Cazul Eluanei ocupă de mai mulţi ani un loc important în dezbaterea publică din Italia, în condiţiile în care tatăl său Beppino Englaro s-a luptat timp de 11 ani în justiţia italiană pentru a obţine autorizaţia pentru procedura de decuplare de la sondele de alimentare a fiicei sale, suspendată undeva la jumătatea drumului dintre viaţă şi moarte.

În ultima săptămână, după ce Eluana a fost internată la clinica din Udine, unde medicii au avut curajul să îşi asume răspunderea pentru această operaţie în condiţiile în care ministrul protecţiei sociale, Maurizio Sacconi, a dat instrucţiuni clare tuturor unităţilor spitaliceşti din ţară să nu dea curs deciziei Curţii de Casaţie, atât Vaticanul, cât şi partidele de centru-dreapta şi organizaţiile a căror doctrină este influenţată de ideile catolice, au arătat că este "o crimă" decuplarea acesteia de la sondele de alimentare.
Pe de altă parte, partidele de stânga, precum şi o serie de asociaţii ale societăţii civile, au militat îndelung pentru ca întreaga societate să înţeleagă suferinţa familiei şi dreptul Eluanei de a nu mai fi chinuită pe această lume.
"Da, într-adevăr a murit. Dar nu vreau să spun nimic. Vreau doar să fiu singur", a spus tatăl Eluanei.
Potrivit primelor informaţii furnizate de clinica din Udine, încă nu se cunosc cauzele clare ale decesului, urmând să fie stabilit în orele următoare dacă acesta a fost provocat de decuplarea de la sondele de alimentare sau de alte cauze.
Cardinalul Javier Lozano Barragan, preşedintele consiliului pontifical pentru activităţile sanitare, a spus că "ne rugăm Domnului pentru sufletul ei, dar cerem şi iertare pentru cei care au adus-o în starea aceasta".
"În faţa epilogului acestei tragice poveşti, tăcerea pe care un firesc respect uman o cere din partea tuturor poate lăsa loc doar pentru un sentiment de profundă compasiune faţă de durerea familiei şi a celor care i-au fost alături sărmanei Eluana", afirmă într-o declaraţie dată publicităţii luni seara preşedintele Giorgio Napolitano, care a refuzat să semneze în urmă cu trei zile decretul lege emis de guvern prin care era interzisă decuplarea pacienţilor de la aparatele de menţinere în viaţă, obligând astfel guvernul să înainteze decretul respectiv spre aprobare legislativului.
Pe de altă parte, premierul Silvio Berlusconi şi-a mărturisit "profunda durere", dar şi marea dezamăgire pentru că moartea Eluanei a făcut imposibilă acţiunea guvernului de emitere a decretului menţionat prin care se încerca "salvarea vieţii Eluanei" şi prin care se doreşte acoperirea vidului legislativ care a permis punerea în practică a deciziei Curţii de Casaţie. Dezbaterea în procedură de urgenţă a decretului de lege începuse deja luni seara la Senat, vestea de la Udine venind chiar în timpul discursurilor şi alimentând o serie de tensiuni în aula camerei legislative superioare. "Asasinilor", le-a strigat un reprezentant al PDL, partidul lui Silvio Berlusconi, colegilor săi din partea opoziţiei de stânga.
Decretul urma să fie votat marţi de senatori, în timp ce la Camera Deputaţilor votul fusese programat pentru miercuri dimineaţă.
Berlusconi îşi mai afirmase şi în cursul zilei de luni amărăciunea că nu mai este timp pentru a fi salvată viaţa Eluanei, dar şi pentru în jurul acestui subiect se discută de constituţionalitate, de principii juridice, când de fapt ar trebui luat în considerare numai aspectul uman al cazului.
Pentru a se înţelege impactul acestei poveşti asupra opiniei publice italiene, trebuie menţionat că Enrico Mentana, moderatorul foarte popularei emisiuni de analiză de seară "Matrix" de pe postul Canale 5 al lui Silvio Berlusconi, şi-a anunţat luni seara demisia deoarece conducerea canalului tv nu a renunţat să difuzeze show-ul "Big Brother", aflat în topul audienţei în Italia, pentru a face loc propriei emisiuni sau jurnalului în care se putea prezenta şi analiza această ştire.
Eluana Englaro a intrat în stare vegetativă după un accident de circulaţie pe 18 ianuarie 1992, când avea numai 20 de ani. După numai un an, medicii de la clinica din Lecco unde era îngrijită au dat un diagnostic potrivit căruia nu mai era posibilă sub nicio formă recuperarea sa din cauza afecţiunilor suferite la creier.
Tatăl Beppino a înaintat în 1999 prima acţiune la tribunalul din Lecco prin care a cerut autorizaţia pentru ca fiica sa să fie decuplată de la sondele de alimentare. El a argumentat acţiunea sa prin faptul că înainte de accident Eluana ar fi spus foarte clar că nu ar fi dorit niciodată să trăiască în astfel de condiţii.
După un îndelung periplu judiciar, în 9 iulie 2008, Curtea de Apel din Milano a autorizat suspendarea alimentării corpului Eluanei, iar în următoarele luni atât Curtea de Casaţie, cât şi Curtea Constituţională constată justeţea acestei decizii.
Deşi a fost înaintată o cerere de recurs de către o asociaţie catolică şi la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, aceasta a respins cererea în decembrie 2008, motivând că aceasta nu poate fi luată în discuţie în condiţiile în care este depusă de o persoană juridică fără nicio legătură cu persoana Eluanei.
La mijlocul lui decembrie, ministrul Maurizio Sacconi emitea o circulară către toate autorităţile regionale prin care le aducea la cunoştinţă că decuplarea de la aparatele de alimentare a unui pacient este "ilegală". În urmă cu trei zile, ministrul Sacconi a trimis şi inspectorii sanitari la clinica La Quiete din Udine, aceştia încercând să stopeze activitatea personalului medical invocând anumite neregularităţi administrative, însă această acţiune nu şi-a reuşit scopul.
Totodată, la sfârşitul acestei săptămâni poliţiştii şi carabinierii au înaintat procuraturii din Udine o cerere privind sechestrarea salonului unde se afla Eluana, precum şi punerea sub acuzare a personalului medical pentru "tentativă de omor", însă procurorii nu au aprobat această acţiune având în vedere decizia definitivă a curţii supreme din Italia. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum diferă în Europa atitudinea faţă de eutanasie Londra, 8 aprilie /Agerpres/ - Două ţări europene, Marea Britanie şi Belgia, au fost nevoite în ultima perioadă să reflecteze la aceeaşi chestiune etică: ce se întâmplă atunci când doctorii decid că un pacient nu are nicio şansă de a mai duce o viaţă suportabilă?
Australia: Un tribunal permite unui tetraplegic să-şi decidă moartea Perth (Australia), 14 aug /Agerpres/ - Un tribunal australian a autorizat vineri moartea unui tetraplegic care îşi reclama dreptul de a putea decide încetarea alimentării sale, transmite AFP. Decizia marchează o schimbare judiciară în Australia, unde acordarea de ajutor unui bolnav care dorea să moară...
(Corespondenţă) Un parlamentar bulgar propune legalizarea eutanasiei Sofia, 28 iun - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Parlamentarul bulgar Liuben Kornezov a depus marţi un proiect de lege care prevede legalizarea eutanasiei. Proiectul prevede ca moartea asistată să fie aplicată la solicitarea pacienţilor cu boli incurabile sau a rudelor lor.
Luxemburg, a treia ţară europeană care legalizează eutanasia Luxemburg, 18 mar /Agerpres/ - Luxemburg a devenit al treilea stat al Uniunii Europene care a legalizat eutanasia, după Olanda şi Belgia, informează AFP.
Italia: Protocol de înţelegere privind dreptul la asistenţă spirituală şi religioasă a bolnavilor, semnat şi de consilierul eparhial al BOR Aprofundarea temelor dialogului cultural şi interreligios, examinarea relaţiilor complexe dintre medicină, ştiinţă, tehnologie, credinţe şi culte, oferirea unui răspuns la provocările diversităţii prin organizarea de acţiuni operative ale serviciilor de sănătate - acestea sunt obiectivele protocolului...
Italia: Copil de 14 luni, internat cu sindrom hemolitic-uremic după ce ar fi consumat brânză din România (ANSA) Un copil de 14 luni este internat într-un spital pediatric din oraşul Florenţa, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria Escherichia coli (E-coli), posibil după ce a consumat brânză provenită din România, au anunţat, într-un comunicat, autorităţile sanitare locale...