Cele mai citite
 


Medicii români la mare preţ în Franţa: două agenţii se ocupă de recrutarea lor (media)
miercuri, 11 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Paris, 11 feb /Agerpres/ - Două agenţii franceze de recrutare de medici - Asociaţia pentru căutarea şi instalarea de medici europeni /Association pour la recherche et l'installation de médecins européens - ARIME/ şi cabinetul Revitalis-Conseil - şi-au trimis duminică, 8 februarie, reprezentanţii la Bucureşti

Obiectivul celor două organisme este de a se întâlni cu cel mai mare număr posibil de medici români tentaţi de ''aventură'' în Franţa, pentru a-i prezenta unor primari din zone rurale.

''Deşertificarea'' medicală suscită o derută atât de mare la aleşii locali încât s-a deschis o piaţă ''suculentă'', scrie ziarul francez Le Monde, care precizează că primarii sunt gata să verse mai multe mii de euro pentru a asigura prezenţa medicală în zonele lor rurale.
Cele două agenţii, care sunt într-o concurenţă feroce, au fost înfiinţate în urmă cu trei ani, având aceeaşi intuiţie: ieşirea la pensie a medicilor generaţiei baby-boom nu va fi compensată de instalarea de tineri practicieni francezi, care strâmbă din nas la ideea de a-şi exercita profesia la ţară. Astfel, Xavier de Penfentenyo şi fratele său s-au reconvertit de la plasarea de meseriaşi şi mici comercianţi în zonele rurale la domeniul medical şi au înfiinţat Revitalis. În ceea ce priveşte ARIME, aceasta a fost înfiinţată de Sophie Leroy, consiliată de tatăl său, Daniel Duval, director adjunct al unui spital public şi consilier juridic al asociaţiei.
Nici ARIME, nici Revitalis-Conseil nu deţin competenţa pentru a aprecia calitatea candidaturii unui medic. Ei au recunoscut acest lucru, explicând că se bazează pe diplome, care fac obiectul unei recunoaşteri reciproce între ţări europene, conform unei directive din 1993.
Recrutarea este uşoară, având în vedere că nu se duce lipsă de candidaţi, care se îngrămădesc să vină în Franţa. De la aderarea la UE, la 1 ianuarie 2007, România a furnizat deja peste 800 de medici Franţei. Bine pregătiţi, francofoni, candidaţii rezistă cu greu la argumentul financiar, potrivit Le Monde. În ţara lor, ei câştigă în medie 500 de euro pe lună, de zece ori mai puţin decât un medic generalist francez.
''În România mi s-au propus posturi foarte bune, dar la 300 de euro pe lună'', a afirmat medicul Radu Moisa, care s-a instalat la Chabreloche (departamentul Puy-de-Dôme), cu ajutorul Revitalis, precizând că ''este o diferenţă de un zero, pe care Franţa o oferă''.
Primind un onorariu de 10.000 de euro pentru fiecare medic găsit, Revitalis a instalat deja 27 de practicieni pe întreg teritoriul, dintre care 12 români. ARIME, specializată pe sectorul spitalicesc, percepe 4.000 de euro. În pofida acestor tarife mari, mulţi ''clienţi'' se declară mulţumiţi. Astfel, primarul localităţii Chabreloche, Christian Barges, este ''foarte fericit'' că l-a găsit pe dr.Radu, ''un medic amabil, uman şi dinamic''. Acelaşi sentiment de mulţumire îl are şi Marc Mouret, primarul din Cayres (departamentul Haute-Loire), cu 700 de locuitori, care a vărsat 9.000 de euro pentru o tânără doctoriţă româncă.
Practicile acestor două agenţii de recrutare nu au lăsat însă pe nimeni indiferent. În Basse-Normandie, ele au acţionat ca un stimulent pentru a-i determina pe medicii liberali să se organizeze în teritoriu. ''Încă din 2006 am asistat la sosirea unor medici români şi bulgari, vânduţi primăriilor de aceste întreprinderi de vânare'', s-a revoltat Antoine Leveneur, preşedintele Uniunii regionale a medicilor liberali /URML/ din Basse-Normandie. ''Erau complet pierduţi în sistemul francez de asigurări de boală şi plecau după numai trei luni'', a mai precizat el. URML a convins administraţiile sanitare şi colectivităţile locale să încheie o convenţie care organizează oferta de îngrijire a sănătăţii în regiune.

Până când exemplul dat de Basse-Normandie va fi urmat - el a inspirat proiectul de lege ''Spital, pacienţi, sănătate, teritoriu'', discutat în Adunarea naţională cu începere din 10 februarie -, piaţa deşertificării medicale prosperă. Paragona, liderul european de recrutare de medici străini, s-a implantat progresiv în Franţa. Această companie suedeză, care a recrutat peste 700 de medici în beneficiul ţărilor scandinave şi al Marii Britanii, se interesează din 2007 de penuria de medici din Hexagon. Paragona instalează zilele acestea 11 medici români în centrele spitaliceşti din Abbeville şi Amiens /nordul Franţei/.AGERPRES/ (Adriana Doicaru

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Numărul medicilor care pleacă din ţară, în creştere Numărul medicilor care au plecat din ţară, în ultimii patru ani, a ajuns la 4.500 - 5.000, a declarat, joi, prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.
Exodul medicilor romani in Germania a scazut in 2013 Numarul medicilor romani care au emigrat in Germania a scazut in 2013, fata de 2012, cu aproximativ 32,4 procente, anunta firma de recrutare tw.con, pe baza ultimului raport al Colegiului Medicilor Federal din Germania. Cu toate acestea, medicii din Romania au ramas pentru al doilea an consecutiv cel...
Şefii companiilor britanice care le oferă prioritar locuri de muncă românilor, nu britanicilor, în atenţia presei Şefii de companii britanice oferă mii de locuri de muncă unor lucrători români în pofida faptului că şomajul din Marea Britanie a atins cel mai mare nivel din ultimii 17 ani, numărul şomerilor cifrându-se la 2,68 milioane. În contextul în care rata şomajului a urcat la 8,4%, doritorii români de locuri...
Numărul medicilor demisionari de la Spitalul Floreasca a crescut la 22; asistenţii îşi scriu şi ei demisia Numărul medicilor demisionari de la Departamentul UPU - SMURD al Spitalului de Urgenţă Floreasca a crescut la 22, iar asistenţii îşi scriu, la rândul lor, demisiile, a anunţat, joi, Gabriela Bratosin, unul dintre doctorii demisionari.
Numărul medicilor români din Belgia a crescut de cinci ori din 2007 Numărul medicilor străini din Belgia a crescut în Belgia cu aproape 50% din 2007 şi până la finalul lui 2010, cele mai importante creşteri fiind înregistrate în rândul doctorilor francezi, olandezi, români şi greci, a declarat ministrul federal al afacerilor sociale şi al sănătăţii, Laurette Onkelinx...
Numărul medicilor străini din Germania s-a dublat în zece ani Numărul medicilor străini înregistraţi în Germania s-a dublat în ultimii zece ani, în contextul lipsei de specialişti germani, semnalează, luni, Bild, potrivit EFE.