Cele mai citite
 


Adepţii teoriei evoluţioniste sărbătoresc două secole de la naşterea lui Charles Darwin
joi, 12 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Londra, 12 feb /Agerpres/ - La 12 februarie 1809, s-a născut naturalistul Charles Robert Darwin, fondatorul teoriei moderne a evoluţionismului.

Charles Darwin este nepotul biologului Erasmul Darwin. La 22 de ani, după ce şi-a terminat studiile la Cambridge, a participat ca naturalist, la expediţia în jurul lumii a vasului „Beagle”, care a explorat America de Sud şi câteva insule din Pacific.

În timpul călătoriei, care a durat cinci ani (1831-1836), a adunat un vast material geologic, paleontologic, zoologic, etnografic pe care l-a sistematizat ulterior realizând o serie de publicaţii privind rezultatele geologice şi zoologice ale expediţiei (originea recifilor de corali, a insulelor vulcanice, mişcările scoarţei terestre).
În 1859, a explicat în opera sa “Originea speciilor” calea “selecţiei naturale” care tinde spre supravieţuirea celui mai apt, adăugându-i mai târziu şi principiul “selecţiei sexuale“- “Descendenţa omului“. Succesului primei ediţii, epuizate într-o săptămână, i-au urmat noi ediţii şi traduceri la scurt timp.
Darwin a demonstrat ştiinţific originea animală a omului în 1871, infirmând misticismul creaţionist şi dovedind posibilitatea explicării complexităţii lumii vii prin cauze naturale. A conceput mecanismul evoluţiei prin factori simpli; variabilitatea amplificată de lupta pentru existenţă şi selecţia naturală.
A publicat numeroase lucrări privind biologia plantelor şi animalelor, psihismul animal care i-au asigurat un loc de prim rang în biologia secolului XIX: “Variations of Animal and Plants under Domestication” (1868); “The Expression of the Emotions in Man and Animal” (1872).
Teoria privind originea omului a iritat lumea religioasă. În Franţa, ideile lui Darwin au fost combătute în mod violent. În Germania, adeziunea la darwinism a fost spontană şi generală dar nu unamimă. În timpul ultimilor ani ai secolului al XX-lea, contoversele transformiste au căpătat o înfăţişare nouă care a fost desemnată cu numele de “ultradarvinism” sau “neodarvinism”.
A încetat din viaţă la 19 aprilie 1882. AGERPRES (Daniela Dumitrescu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...