Cele mai citite
 


MB: Guvernul îşi prezintă scuzele în faţa victimelor medicamentului talidomidă
vineri, 15 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Guvernul britanic şi-a prezentat joi scuzele, în mod public, victimelor medicamentului talidomidă, un produs farmaceutic care între anii '50 şi '60 a dus la naşterea unor copii cu grave malformaţii, informează AFP.
De asemenea, autorităţile de la Londra au confirmat deblocarea sumei de 22 de milioane de euro pentru despăgubirea victimelor acestui medicament.

Ministrul britanic al sănătăţii, Mike O'Brien, şi-a exprimat într-o declaraţie în faţa Camerei Comunelor, 'sincerele regrete şi profunda simpatie' pentru victimele acestui medicament.

'Recunoaştem suferinţele fizice şi dificultăţile emoţionale prin care au fost nevoiţi să treacă copiii născuţi cu malformaţii şi familiile acestora', a mai adăugat el.

Ministrul a reconfirmat cu această ocazie şi anunţul făcut în luna decembrie cu privire la deblocarea unui fond de 20 de milioane de lire sterline (aproximativ 22 de milioane de euro) în favoarea organizaţiei Thalidomide Trust, o asociaţie care regrupează 466 dintre victimele acestui medicament.

Aceşti bani le vor permite victimelor să-şi adapteze locuinţele la necesităţile handicapului fizic pe care îl au.

Unul dintre militanţii organizaţiei Thalidomide Trust, Guy Tweedy, 47 de ani, s-a declarat 'absolut încântat' că guvernul a adoptat această poziţie, chiar dacă cu 50 de ani mai târziu.

'Aceste scuze sunt prezentate nu doar victimelor talidomidei, dar şi părinţilor şi celor care şi-au pierdut copiii din cauza acestui medicament', a adăugat el.

Conceput împotriva stărilor de vomă, pentru femeile gravide, talidomida a fost vândut în peste 40 de ţări până la retragerea sa din farmacii în 1961. Aproximativ 10.000 de copii din întreaga lume s-au născut fără braţe sau fără picioare, sau cu membrele atrofiate, după ce mamele lor au luat acest medicament pe perioada sarcinii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
VIRUSUL ZIKA Trei bebeluşi născuţi în SUA cu malformaţii asociate virusului Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) din SUA a informat despre naşterea a trei bebeluşi cu defecte congenitale din cauza virusului Zika, relatează EFE.
Sibiu: Copiii cu malformaţii congenitale pot fi operaţi de zece ori mai ieftin în România, susţin specialiştii Copiii cu malformaţii congenitale pot fi operaţi cu succes de zece ori mai ieftin în România, faţă de clinicile din străinătate, unde o astfel de operaţie poate ajunge la 50.000 de euro, bani care de cele mai multe ori părinţii nu îi au şi atunci apelează la ajutorul statului, ţara noastră înregistrând...
VIRUSUL ZIKA Malformaţii severe la copii şi alte probleme implicate de infecţie Oamenii de ştiinţă apreciază că există o legătură "extrem de probabilă" între virusul Zika şi microcefaliile înregistrate în America Latină şi Caraibe, însă rămân destule necunoscute în legătură cu felul în care fetusul este afectat de virus. AFP a solicitat opinia profesorilor Jean-Francois Delfraissy...
Peste 400 de copii cu malformaţii cardiace au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul 'Marie Curie' Peste 400 de copii cu malformaţie cardiacă au fost operaţi, în ultimii trei ani, la Spitalul "Marie Curie", de medici italieni şi români, în cadrul unui program de cooperare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, acordul dintre cele două părţi fiind prelungit pentru încă trei ani.
Sibiu: Cinci copii cu malformaţii cardiace grave, operaţi de echipe internaţionale, prin Fundaţia Polisano Cinci copii, cu vârste între 11 luni şi 16 ani, născuţi cu grave malformaţii cardiace, proveniţi din familii cu resurse financiare limitate, au fost operaţi în perioada 22-23 aprilie la Sibiu, de către echipe internaţionale de medici, costurile fiind acoperite de către Fundaţia Polisano, cu ajutorul...
Bebeluş născut cu malformaţii, adus la Iaşi cu elicopterul SMURD Echipajul medical de pe elicopterul SMURD Iaşi a salvat miercuri viaţa unui copil născut în urmă cu o zi la o maternitate din municipiul Oneşti.