Cele mai citite
 


Morfina reduce efectele sindromului de stres post-traumatic
joi, 14 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
San Diego /California/, 14 ian /Agerpres/ - Morfina poate reduce incidenţa sindromului de stres post-traumatic, conform unui studiu dedicat militarilor americani şi publicat joi în revista New England Journal of Medicine, informează AFP.
Conform acestui studiu, realizat pe 696 de infanterişti americani care au suferit răni, un tratament rapid cu morfină a permis reducerea cu 47% a numărului celor care ulterior au suferit şi din cauza sindromului de stres post-traumatic, un sindrom foarte răspândit în rândul veteranilor de război dar şi al persoanelor care au suferit diferite accidente, sau au fost victime ale catastrofelor naturale sau ale agresiunilor sexuale.

'Studiul nostru demonstrează că utilizarea morfinei pentru răniţi, imediat ce li se acordă asistenţă medicală, reduce considerabil riscul ca ulterior aceştia să sufere de stres post-traumatic', conform cercetătorilor de la Centrul medical al Marinei americane din San Diego (California).

Cercetătorii au analizat dosarele medicale a celor 696 de soldaţi ce au suferit răni în Irak, între 2004 şi 2006, pentru a afla dacă acestora le-a fost administrată morfină odată cu primul ajutor. În general, rămâne la latitudinea medicilor militari dacă să ofere sau nu morfină răniţilor în luptă, odată cu acordarea primului ajutor. Această substanţă ar putea fi acordată chiar şi soldaţilor care au suferit răni uşoare, tocmai pentru a-i feri de efectele ulterioare ale stresului post-traumatic şi de atacurile de panică.

Studiul demonstrează că 243 dintre cei 696 de soldaţi, bărbaţi şi femei, au fost diagnosticaţi cu sindromul stresului post-traumatic într-o perioadă de doi ani după ce au fost răniţi în teatrul de operaţiuni. Ţinând cont de gravitatea rănii, de vârstă şi de alţi factori clinici, cercetătorii americani au ajuns la concluzia că soldaţii care au primit morfină încă de la primul ajutor, întâmpină un risc redus la jumătate de a suferi de stres post-traumatic, comparativ cu cei cărora nu le-a fost administrat acest drog.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SUA: asistenţă medicală mai puţină pe bani mai mulţi; speranţă de viaţă sub media OCDE Un nou studiu privind îngrijirea medicală demonstrează că s-ar putea să nu primeşti ceea ce plăteşti dacă te internezi într-un spital american, relatează Daily Mail în ediţia de joi, citând un studiu al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Asistenţă medicală pe Autostrada Soarelui Echipaje ale SMURD şi ISU asigură, în perioada estivală, pe autostrada spre litoral asistenţa medicală pentru fiecare sfârşit de săptămână, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, dr. Bogdan Opriţa, şeful SMURD Bucureşti-Ilfov.
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Femeile care suferă de stres post-traumatic au un risc crescut de diabet (studiu) Femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, se arată într-un vast studiu american publicat miercuri şi preluat de AFP.
Corlăţean: Voi propune primului ministru ca România să acorde asistenţă medicală cetăţenilor ucraineni Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a declarat sâmbătă că va propune în Guvern ca România să se implice în acordarea rapidă de asistenţă medicală de specialitate în spitalele româneşti cetăţenilor ucraineni răniţi, personal militar sau civil.