Cele mai citite
 


Din grafia copiilor transpar nesiguranţa şi anxiozitatea
sâmbătă, 16 februarie 2013   ::   0 Comentarii :: :: Pediatrie, Mama si copilul
 

Copiii nu mai ştiu să scrie. În era SMS-urilor, mail-urilor, facebook-ului, blogurilor şi myspace-ului, a ţine un creion în mână - în sensul literal - este o activitate desuetă, abandonată şi poate considerată chiar superfluă. Cu toate acestea, nu poate fi înlocuită sub nicio formă de o tastatură electronică, având în vedere că scrisul este strâns legat de citit şi de gândire, prin urmare de procesul creşterii.

Din punct de vedere tehnic, fenomenul se numeşte ''disgrafie'' şi a fost dintotdeauna prezent la cei tineri, scrie ziarul italian La Stampa. Cu toate acestea, în ultimii 20 de ani, a crescut exponenţial. Pe de altă parte, atunci când copiii scriu, grafia lor dezvăluie toată neplăcerea lor de a trăi într-o societate competitivă: anxiozitate, inadaptare, dorinţă de fugă, căutarea protecţiei dar şi pur şi simplu a unui sistem de reguli sigure şi demne de încredere.

Ne aflăm în faţa unei generaţii de copii speriaţi care încredinţează secretului grafiei întreaga lor stare de rătăcire. O spun grafologii italieni care vor organiza în luna martie, la Florenţa, un congres dedicat tinerilor şi grafiei lor.
Grafologia este un instrument complex de diagnostic, care permite o lectură transversală a mai multor fenomene. Unele semne întâlnite în scrisul copiilor sunt simptomatice sau pot fi identificate drept modele la adolescenţi.
De exemplu, tendinţa de a scrie ''în stilul presei scrise'' /cu litere despărţite/, cu alte cuvinte cu ceea ce Anna Castelli, preşedintele Asociaţiei italiene de grafologie, a definit ''grafia mască''. ''Este scrisul singurătăţii, cu alte cuvinte omologat şi anonim, în spatele căruia se ascunde copilul. Prin urmare, este un ecran, o ascunzătoare care dezvăluie însă o dificultate în procesele de identificare şi socializare. Este un fenomen foarte des întâlnit la copii'', a explicat Anna Castelli.
Grafologii împart cuvântul scris în trei zone orizontale: partea centrală este sfera sinelui în prezent, partea de jos este cea a sentimentelor şi instinctelor iar cea de sus este sfera idealurilor, a impulsurilor, a viselor şi aspiraţiilor. Ei spun că în prezent scrisul tinerilor este tot mai mult unul ''mediu'', concentrat pe zona centrală. Liniile alungite devin rare. ''Este grafia celor care nu aşteaptă mult de la viaţă, nu îşi fac iluzii şi nu elaborează proiecte. Trăiesc prezentul şi se concentrează asupra sinelui şi asupra grupului celor de o seamă, având o dificultate relaţională puternică, dar şi un narcisism extrem'', a comentat Castelli.
Sintetizat, este scrisul precarilor, al celor care se logodesc ''pe bază de proiect'', operează alegeri ''la termen'', trăiesc în regim de colaborare coordonată. Odată cu trecerea anilor, toată lumea a învăţat să scrie literele N şi M cu curbele în jos ca şi cum ar fi U cursiv. Această trecere nu are loc la mulţi tineri, în plus se observă ''o prelungire a literelor M şi N arcuite, care indică o evoluţie scăzută, încetinire dar şi, în mod simbolic /arcul/, o nevoie de adăpost, de protejare'', mai spune Castelli.
Acelaşi lucru se poate spune şi despre ''înfăşurarea'' literelor, cu alte cuvinte exces de litere rotunjite şi îngrămădite într-o încrengătură unică, unele lipite de altele, aproape de teamă, nesigure cum să continue, potrivit unui fenomen pe care grafologii îl numesc ''alipire'', semnele grafice fiind lipite unele de altele până la dispariţia spaţiului dintre ele. ''Este dorinţa de a fi protejaţi de poziţia intermediară, de apartenenţa la un grup''.

Este vorba de copii speriaţi şi de absenţa unor referinţe solide: ''Familia este în mult mai mare măsură 'afectivă' decât 'normativă', iubeşte, dar este mai puţin capabilă să furnizeze coduri de referinţă pentru a trăi'', explică Castelli. Acest lucru transpare cu toată evidenţa din incapacitatea de ''a păstra rândul drept''. Se începe scrisul şi apoi se înainteză strâmb, se pierde direcţia deviind în sus sau în jos, pentru că aşa e şi viaţa. Scrisul dezvăluie drama.AGERPRES/ (Adriana Doicaru)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Educaţie sexuală pentru elevii de liceu, în ultima săptămână de şcoală, la Cinema "Elvira Popescu" Reprezentanţii primei platforme video online de educaţie sexuală în limba română - Sexul vs Barza- vor prezenta lecţii de educaţie sexuală, de luni până miercuri, la Cinema "Elvira Popescu" din Capitală, informează un comunicat al organizatorilor transmis AGERPRES.
Educaţie medicală pentru prevenţia bolilor cardiovasculare Boala cardiovasculară este principala cauză de deces şi dizabilitate la nivel mondial, fiind responsabilă de 17 milioane de decese în fiecare an.
Program de educaţie şi prevenţie în perspectiva eradicării în zece ani a hepatitei, lansat la Suceava Programul de prevenţie şi educaţie dedicat luptei cu virusurile hepatice - ''Spunem Nu hepatitei în Moldova'' - a fost lansat, marţi, la Suceava.
Asociaţia pentru Educaţie Pediatrică: Modificările privind examinarea stării de sănătate a elevilor vor spori birocraţia Asociaţia Română pentru Educaţie Pediatrică în Medicina de Familie (AREPMF) afirmă că modificările pe care Ministerul Sănătăţii intenţionează să le aducă la Metodologia privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor vor spori birocraţia şi vor duce la scăderea calităţii actului medical...
Prevenţie şi educaţie la a doua ediţie a Campaniei Controlează-ţi Diabetul, 7-8 iulie, Constanţa! În acest an, Constanţa va fi gazda Campaniei „Controlează-ţi diabetul”,ediţia a II-a, manifestare care se va desfăşura în perioada 7-8 iulie 2012, sub organizarea ştiinţifică a Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice în parteneriat local cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice...
Suceava:'Sănătate prin Educaţie' - proiect promovat de dr.Tiberius Brădăţan, candidat al USL pentru Consiliul Local Suceava 'Sănătate prin Educaţie' este proiectul promovat de medicul urgentist Tiberius Brădăţan, candidat al USL pentru Consiliul Local Suceava, în urma implementării căruia doreşte reducerea morbidităţii la nivelul judeţului, care a crescut îngrijorător în opinia sa din cauza sărăciei.