Cele mai citite
 


Un sistem privat de sănătate în ţările sărace înseamnă risipă /Oxfam International/
joi, 12 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Londra, 12 feb /Agerpres/ - Furnizorii internaţionali de fonduri, îndeosebi Banca Mondială, ''risipesc banii şi pun vieţi în pericol'' dezvoltând un sistem privat de sănătate, a estimat organizaţia Oxfam International într-un raport dat publicităţii joi, relatează din Londra AFP.

''Viziunea romantică a donatorilor despre furnizorii privaţi de servicii medicale este total ruptă de realitate. În Malawi, 70 % din furnizorii privaţi sunt magazine'', a declarat Anna Marriott, autorul raportului ''Optimism orb: repunerea în chestiune a miturilor referitoare la serviciile medicale private în ţările sărace''.

''Pentru majoritatea, serviciile medicale din sectorul privat sunt oferite în ţările sărace de comercianţi necalificaţi care vând medicamente expirate'', a afirmat dna Marriott într-un comunicat.
În timp ce Banca Mondială /BM/ şi agenţiile oficiale de dezvoltare, îndeosebi din SUA /USAID/ şi din Regatul Unit /DFID/, lansează în favoarea sectorului privat programe în valoare de sute de milioane de dolari, ''finanţarea pentru serviciile medicale de bază din sistemul public de sănătate aproape că s-a împărţit în două în ultimii zece ani'', a afirmat Oxfam. Prin urmare, sectorul public este în numeroase cazuri mediocru şi prost gestionat'', a subliniat organizaţia umanitară.
Oxfam a precizat că cercetările au pus în evidenţă faptul că ''o dezvoltare a serviciilor de sănătate furnizate de către guverne este crucială pentru ameliorarea şanselor de supravieţuire în ţările sărace''.
În Sri Lanka, unde cheltuielile publice au progresat, o femeie are acum aproape aceeaşi speranţă de viaţă ca una din Germania, în pofida veniturilor mai mici de zece ori'', a afirmat organizaţia.

În schimb, Libanul dispune de unul dintre cele mai privatizate sisteme de sănătate din ţările în curs de dezvoltare şi de fonduri de două ori mai mari decât Sri Lanka. Dar rata mortalităţii infantile şi a celei materne sunt de 2,5 şi, respectiv, 3 ori mai mari decât în insula asiatică, a precizat Oxfam.AGERPRES/(Angela Sârbu

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Liban: o revistă ("Jasad") ridică vălul de pe subiecte privind sexualitatea, tabu în cultura arabă Beirut, 8 aprilie /Agerpres/ - O revistă lansată recent, în Liban, a decis să ridice vălul ce acoperă subiecte tabu în cultura arabă precum masturbarea ori homosexualitatea, în pofida reacţiilor de protest ale unor oficiali, informează luni AFP.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
Numărul persoanelor vindecate de cancer, în creştere Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Un studiu european - Eurocare-4 - recent dat publicităţii arată o creştere constantă a numărului persoanelor considerate vindecate dintre cele diagnosticate cu cancer.
Tot mai multe spitale americane îşi reduc serviciile şi concediază personal Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Multe din spitalele din Statele Unite ale Americii sunt nevoite, din cauza dificultăţilor financiare cauzate de recesiunea economică, să reducă din serviciile oferite pacienţilor şi să concedieze personal medical, după ce deja au efectuat restructurări bugetare în...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Stare de urgenţă în SUA din cauza gripei porcine Washington, 27 aprilie /Agerpres/ - Statele Unite ale Americii au declarat duminică ”stare de urgenţă sanitară” din cauza gripei porcine şi au anunţat măsuri de verificare ce vor viza persoanele care se vor prezenta la frontiere provenind din ţări atinse de virus, potrivit ministrului pentru securitatea...