Cele mai citite
 


Sărutul pasional are importante efecte antistres
joi, 16 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stresul, Neurologie
 

Chiar la timp pentru Ziua Sfântului Valentin, o echipă de oameni de ştiinţă a studiat "misterul" sărutului, ajungând la concluzia că acesta are importante efecte antistres, informează Associated Press

Conform acestor cercetători, sărutul pasional eliberează o serie de substanţe chimice în organism care au efectul micşorării nivelului de stres la ambele sexe, şi încurajează libidoul în cazul bărbaţilor, dar, surprinzător, se pare că nu la fel de mult şi în cazul femeilor.

Substanţele conţinute în saliva partenerei au efectul de a mări libidoul bărbaţilor, susţine Wendy Hill, profesor de neurologie şi decanul facultăţii de profil din cadrul Colegiului Lafayette.
Wendy Hill şi-a susţinut depoziţia cu un experiment la care au participat perechi de studenţi heterosexuali care s-au sărutat timp de 15 minute, în timp ce ascultau muzică. După încheierea experimentului s-a constatat că nivelul oxitocinei, care influenţează legăturile de cuplu şi respectiv nivelul cortizolului, hormon asociat gradului de stres, s-au modificat seificativ în cazul acestor tineri.
Nivelul de oxitocină şi cortizol din saliva şi sângele participanţilor la experiment a fost măsurat înainte şi după derularea acestuia. Atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor s-au înregistrat scăderi ale nivelului de cortizol şi implict o scădere a nivelului de stres după partida de 15 minute de sărutări pasionale. În cazul bărbaţilor s-a înregistrat şi o creştere a nivelului de oxitocină, şi implicit a apetitului sexual, în timp ce dimpotrivă, în cazul femeilor s-a înregistrat o scădere a nivelului oxitocinei. "Aceste rezultate sunt într-adevăr surprinzătoare", a comentat Wendy Hill.
În cadrul grupului martor la acest experiment, format din perechi de studenţi care nu s-au sărutat ci doar s-au ţinut de mână timp de 15 minute, au existat modificări hormonale similare însă de o mai mică amploare decât în cazul celor care s-au sărutat.
Acest experiment a fost realizat într-un centru de sănătate pentru studenţi, însă Wendy Hill a susţinut că doreşte să repete experimentul şi "într-un decor mai romantic".
Wendy Hill a luat cuvântul într-un seminar pe tema "Ştiinţa sărutului", alături de prof. Helen Fisher de la Universitatea Rutgers şi de prof. Donald Lateiner de la Universitatea Ohio Wesleyan.
Helen Fisher a adus în discuţie faptul că sărutul este o practică socială aproape universală, fiind întâlnit în 90% din societăţile umane moderne sau arhaice. Funcţia sărutului este de a declanşa dorinţa sexuală, dragostea romantică şi ataşamentul faţă de partener.
Dorinţa sexuală îi face pe indivizi să încerce o varietate mare de parteneri, dragostea romantică îi face în schimb să se concentreze doar asupra unuia. Apoi intervine ataşamentul care îi face pe parteneri să se tolereze suficient încât să poată avea şi creşte copii.
Bărbaţii tind să perceapă sărutul ca un preludiu al actului sexual, mai susţine Helen Fisher. Ea a mai adăugat că bărbaţii preferă de obicei săruturile pasionale, modalitatea prin care o serie de substanţe chimice, printre care şi testosteronul, pot ajunge în saliva partenerei. Testosteronul măreşte dorinţa sexuală atât în cazul bărbaţilor cât şi al femeilor.
"În momentul sărutului, o mare parte din creier devine activă, iar dacă sărutaţi persoana potrivită, dragostea romantică poate dura foarte mult timp", a mai adăugat ea. Donald Lateiner, un expert în viaţa societăţilor antice, a observat că sărutul, deşi nu este înfăţişat frecvent în arta elenă şi romană, era foarte răspândit în aceste societăţi.
Cei trei oameni de ştiinţă au mai ţinut să precizeze că ştiinţa sărutului, sau filematologia, este o ramură epistemică tânără, aflată abia la început, însă care progresează pe zi ce trece. AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiei Stresul reprezintă principala cauză de apariţie a depresiilor, susţin reprezentanţii Fundaţiei Ana Aslan Internaţional.
Femeile care suferă de stres post-traumatic au un risc crescut de diabet (studiu) Femeile care suferă de stres post-traumatic riscă de aproape două ori mai mult să facă diabet decât cele care nu sunt afectate de această tulburare, se arată într-un vast studiu american publicat miercuri şi preluat de AFP.
Scapa de stres si apatie cu Magnozen Starea de bine este o nevoie continua a omului modern, perturbat de un stil de viata solicitant. Statul prelungit la birou, lipsa timpului pentru activitati de relaxare sau exercitii fizice duc cu timpul la hiper-emotivitate, episoade de irascibilitate, insomnie sau chiar stari de depresie...
Îmbrăcămintea strâmtă, risc de stres, incontinenţă şi cancer esofagian O îmbrăcăminte prea strâmtă nu doar că arată inestetic, dar poate cauza şi diverse probleme de sănătate. O pereche de pantaloni sau blugi prea strâmţi creşte presiunea în partea inferioară a abdomenului, ceea ce determină migrarea acidului gastric spre esofag, provocând arsuri la stomac. Cu timpul, aceasta...
Un videoclip cu descărcare defectuoasă pe un aparat mobil produce un stres echivalent cu cel al unui film horror (Ericsson) Un videoclip care nu se descarcă bine pe un aparat mobil provoacă un stres echivalent cu cel produs de un film horror, susţine miercuri compania de telecomunicaţii Ericsson, preluată de AFP.
Paracetamolul reduce nivelul de stres şi îmbunătăţeşte memoria Paracetamolul, unul dintre cele mai utilizate analgezice, poate contribui la îmbunătăţirea memoriei şi la reducerea nivelului de stres, informează marţi Daily Mail, care citează un studiu pilot potrivit căruia persoanele care iau zilnic paracetamol au înregistrat rezultate mai bune la testele de memorie...