Cele mai citite
 


Romalimenta: Taxa fast-food va avea efecte economice şi sociale negative
duminică, 17 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară Romalimenta respinge iniţiativa Ministerului Sănătăţii de introducere a noii taxe pe alimente (,,taxa pe fast-food') şi consideră că aceasta va avea efecte economice şi sociale negative, se arată într-un comunicat al federaţiei patronale.
'Propunerea legislativă a Ministrului Sănătăţii este în detrimentul populaţiei şi va avea efecte economice şi sociale negative. Considerăm că introducerea unei astfel de taxe este, de fapt, o modalitate de a genera venituri la bugetul de stat, şi nu o măsură pentru îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei. Raţionamentul care se află la baza propunerii acestei taxe este unul eronat. Este complet greşit şi nejustificat să indici un produs alimentar sau categorii de produse ca fiind cauza obezităţii sau a altor probleme de sănătate', a declarat preşedintele Romalimenta, Sorin Minea.
În opinia federaţiei patronale, în mijlocul celei mai grave crize economice din ultimii ani, autorităţile de la Bucureşti propun măsuri care conduc la creşterea inflaţiei şi la adâncirea stării de sărăcie în care trăiesc românii.
Romalimenta subliniază că toate alimentele procesate, cu excepţia apei, fructelor şi legumelor proaspete, intră sub incidenţa acestei legi, conform textului de lege propus de Ministerul Sănătăţii. Taxarea produselor alimentare este o iniţiativă ale cărei consecinţe vor avea un impact negativ asupra populaţiei, ducând la o creştere explozivă a preţurilor, ceea ce va genera cu siguranţă tensiuni sociale.
'Din punct de vedere economic, introducerea taxei va determina creşterea preţurilor produselor alimentare. Cu atât mai mult, în contextul crizei economice, aceste creşteri de preţuri vor fi suportate în mod direct de către populaţie şi vor afecta cu precădere persoanele care au venituri medii şi mici, în special categoriile sociale defavorizate, precum pensionarii.
Introducerea acestei taxe va avea un impact negativ asupra vânzărilor, iar producătorii vor fi nevoiţi să reducă producţia sau chiar să închidă o parte din unităţile de producţie. Inevitabil, acest lucru va duce la concedieri. Aceasta nu înseamnă că va scădea semnificativ şi consumul, deoarece nu se vor modifica obiceiurile alimentare ale consumatorilor, ci doar sursele de provenienţă ale produselor, care nu vor mai fi achiziţionate de pe piaţa autohtonă', se spune în comunicat.
În prezent, industria alimentară susţine peste 20 la sută din locurile de muncă din România, deoarece fiecare loc de muncă din această industrie generează în medie alte 5-6 locuri de muncă indirecte, susţine Romalimenta.
'Considerăm că orice iniţiativă legislativă trebuie elaborată în urma unor discuţii cu toţi factorii implicaţi. Nu este cazul acum, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, alegând să ignore una din cele mai importante ramuri ale economiei româneşti. Solicitarea noastră de a avea o discuţie directă nu a primit absolut niciun răspuns, deşi Ministerul susţine că se consultă cu cei implicaţi. Este o probă a lipsei de transparenţă ce caracterizează dialogul social, iar în spatele unor intenţii pompoase, dar lipsite de orice bază ştiinţifică, proiectul de lege este un simplu, însă oneros bir pe mâncarea românilor', a adăugat Sorin Minea.
Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă o taxă pe produsele tip fast-food, pe modelul taxei pe viciu, banii urmând a fi destinaţi programelor de sănătate şi de investiţii. La dezbaterile asupra bugetului de stat, la începutul lunii ianuarie, ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat că taxa pe produsele de tip fast-food este doar o idee şi că rămâne de văzut dacă va fi aplicată.
'Nu există o decizie, există o intenţie. Nu am discutat-o cu ministrul Sănătăţii. Rămâne de văzut. Nu există niciun fel de decizie, de calculaţie. Este doar o idee', a precizat Sebastian Vlădescu.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dezbatere publică referitoare la introducerea taxei pe alimente Bucureşti, 1 feb /Agerpres/ - Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară, Romalimenta organizează luni o dezbatere publică referitoare la introducerea taxei pe alimente.
Eugen Nicolăescu: Taxa fast-food, doar un mijloc de suplimentare rapidă a bugetului MS Fostul ministru al Sănătăţii, deputatul PNL Eugen Nicolăescu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că taxa pe fast-food nu este fundamentată pe vreun principiu medical, fiind doar 'un mijloc de suplimentare rapidă' a bugetului Ministerului Sănătăţii (MS).
Taxa pe fast-food provoacă polemici în România Roma, 2 feb - Corespondentul Agerpres, George Onea, transmite: Propunerea Ministerului Sănătăţii din România privind introducerea unei taxe pentru produsele tip fast-food a provocat polemici aprinse şi chiar ameninţări voalate privind costurile sociale, scrie agenţia italiană de ştiri Apcom.
Ministrul Sănătăţii are în vedere introducerea taxei pe fast-food şi bere Ministrul Sănătăţii, dr. Vasile Cepoi, a declarat joi că în proiectul legii sănătăţii ar putea fi introducă taxa pe fast-food şi bere.
Taxa pe fast-food şi bere, temă de discuţie între Premier şi ministrul Sănătăţii Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că va discuta cu ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, despre intenţiile acestuia din urmă de a taxa suplimentar produsele fast-food şi berea.
Premierul Ponta va discuta cu ministrul Sănătăţii despre taxa pe fast-food şi bere Premierul Victor Ponta a declarat, joi, că va discuta cu ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, despre intenţiile acestuia de a taxa suplimentar produsele fast-food şi berea.