Cele mai citite
 


Supraponderalitatea şi obezitatea, factori de risc cancerigen
luni, 16 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Uniunea Internaţională Împotriva Cancerului a lansat, la începutul acestei luni, o campanie de creştere a conştientizării despre legătura dintre excesul de greutate şi cancer.

"Excesul de greutate şi obezitatea sunt o parte a lanţului cauzal pentru multe forme de cancer" afirmă prof. David Hill, preşedintele uniunii.

Ziua Internaţională a Cancerului, care se marchează pe 4 februarie, a constituit şi startul unei campanii de un an, menite să încurajeze părinţii, profesorii şi profesioniştii din domeniul sănătăţii să promoveze alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor.
"Dovezile acumulate, care leagă excesul de greutate şi obezitatea de cancer, se bazează, în special, pe studii asupra adulţilor. Dar obiceiurile legate de o viaţă sănătoasă se formează din primii ani ai copilăriei" a declarat David Hill.
OMS estimează că aproximativ 1,6 miliarde de adulţi sunt supraponderali, şi cel puţin 400 de milioane sunt obezi. Până în 2015, 2,3 miliarde de adulţi vor fi supraponderali, iar dintre aceştia, circa 700 milioane vor fi obezi.
Gradul în care obezitatea şi supraponderalitatea sporesc riscul îmbolnăvirii de cancer, variază de la un tip de cancer la altul.
O mare proporţie din formele rare de cancer se datorează supraponderalităţii, aproximativ 25% din cancerele de rinichi şi 39% din cancerul de endometru.
Aproximativ 11% din cancerele de colon şi 9 % din cele la sân postmenopauză pot fi favorizate de supraponderabilitate.
Studiile efectuate pe adulţi au demonstrat legătura dintre supraponderabilitate, obezitate şi cancer. Există, cu toate acestea, o legătură puternică între supraponderalitatea/obezitatea la copii şi greutatea corpului la maturitate. 70% din cei supraponderali în adolescenţă, tind să devină adulţi supraponderali.
Specialiştii recomandă părinţilor să asigure mese sănătoase acasă, să încurajeze un mod de viaţă activ, să devină ei înşişi exemple prin păstrarea greutăţii corpului la un nivel sănătos.
De la vârsta de 21 de ani ar trebui să ţintim spre o greutate a corpului în limite normale şi să se evite creşterea în greutate şi în circumferinţă, pe toată perioada vieţii.
O altă componentă importantă în stilul de viaţă este mişcarea. Din păcate, tot mai multe ore sunt petrecute în faţa calculatorului şi televizorului, oamenii nu mai merg pe jos şi aceste lucruri aduc multe neplăceri, din punct de vedere al sănătăţii, susţin specialiştii.
Cu prilejul marcării Zilei Internaţionale a Copilului cu Cancer, sărbătorită pe 15 februarie, specialiştii atrag atenţia asupra modului cum sunt educaţi copiii pentru un stil de viaţă sănătos. AGERPRES/ (Cornelia Stanciu)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obezitatea măreşte cu peste 80% riscurile de cancer ovarian la femeile în vârstă În cazul femeilor în vârstă, obezitatea are efectul creşterii cu 80% a riscurilor de îmbolnăvire de cancer ovarian, comparativ cu femeile care nu sunt supraponderale, conform unui studiu realizat pe un eşantion format din femei cu vârsta cuprinsă între 50 şi 71 de ani, informează cotidianul britanic...
Depresia, una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate La nivel global, depresia reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ce afectează starea de sănătate, cu impact asupra functionalității pacientului, scăderea productivității și a capacității de lucru, izolare și chiar pierderea dorinței de a trăi. În prezent, depresia majoră este a patra boală ca...
Prevenția bolilor cronice netransmisibile în România Statistici alarmante! Organizația Mondială a Sănătății estimează că 21.4 milioane de oameni vor suferi de cancer și 438 de milioane vor fi diabetici, în timp ce Jurnalul Mondial de Obezitate anticipează că obezitatea va afecta 1.12 bilioane de persoane, iar 2.16 bilioane vor fi supraponderali în 2030...
Persoanele înalte ar fi mai predispuse să dezvolte cancer (studiu) Persoanele mai înalte, îndeosebi femeile, ar fi mai susceptibile să dezvolte diferite tipuri de cancer decât cele scunde, se arată într-un nou studiu dezbătut în prezent de experţi. Potrivit acestei ample cercetări realizate pe circa 5 milioane de suedezi adulţi, născuţi între 1938 şi 1991, riscul de...
Prof.dr. Constantin Dumitrache: Endocrinologia s-a constituit ca specialitate medicală în România O comasare a Institutului Naţional de Endocrinologie 'C.I. Parhon' cu o altă unitate medicală nu este de dorit, susţin reprezentanţii acestuia. Prof. dr. Constantin Dumitrache susţine că mai degrabă ar trebui făcut ceva în sensul cunoaşterii meritelor endocrinologiei româneşti şi nicidecum în sensul...
Suport gratuit pentru femeile afectate de cancer mamar și limfedem - Proiect realizat de Donna Medical Center în colaborare cu HOSPICE Casa Sperantei Începând cu 28 iulie 2014, femeile operate de cancer mamar vor putea participa GRATUIT la Grupul de Suport pentru Cancer Mamar și Limfedem, susținut de HOSPICE Casa Speranței și de Donna Medical Center, două organizații care se implică constant în susținerea comunității femeilor diagnosticate...