Cele mai citite
 


Maladia Alzheimer, un mit?
miercuri, 20 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

De-a lungul timpului, comunitatea ştiinţifică a emis diferite definiţii despre maladia Alzheimer, astfel încât acum unii pun la îndoială chiar existenţa acestei boli. Dacă maladia Alzheimer nu există? Este teza lansată ca o provocare de neurologul şi geriatrul Peter Whitehouse, care şi-a consacrat cea mai mare parte a carierei sale luptei împotriva acestei patologii. El consideră că un secol petrecut pentru identificarea simptomelor şi a cauzelor univoce cărora le-ar corespunde medicamente eficiente s-a soldat cu un eşec. Neuropsihologii Anne-Claude Juillerat şi Martial Van der Linden au tradus recent în franceză lucrarea acestuia, publicată în 2008 în Statele Unite, Mitul maladiei Alzheimer, scrie ziarul elveţian Le Temps.

Prima constatare este că nu există două parcursuri identice la persoanele diagnosticate cu Alzheimer şi mai ales o evoluţie inevitabilă: 'La unii pacienţi boala se agravează rapid, la alţii evoluţia este foarte lentă, iar la alţii se constată o stabilizare, chiar o ameliorare', afirmă Martial Van der Linden.

A doua constatare este că această eterogenitate corespunde unei mari incertitudini în diagnosticare, pe care imageria cerebrală nu o clarifică. 'Adesea, afirmă Anne-Claude Juillerat, este ca un tabel cu leziuni de natură diversă, care ar permite mai multe diagnostice diferite.' Medicamentele prescrise tocmai în funcţie de diagnosticele univoce nu au decât efecte relativ aleatorii, foarte diferite de la un pacient la altul.

Toate acestea îl fac pe Martial Van der Linden să se îndoiască de viziunea conform căreia unii ar suferi de o patologie bine definită - maladia Alzheimer sau o altă formă de demenţă senilă - iar alţii ar avea şansa de a îmbătrâni normal. El formulează o altă ipoteză: creierul îmbătrâneşte, ca şi articulaţiile, de exemplu. Şi la fel ca şi pentru articulaţii, diverşi factori genetici, de mediu sau legaţi de modul de viaţă, permit unora să nu aibă probleme prea complicate, în timp ce alţii trebuie să lupte din greu ca să facă faţă pierderilor, adesea importante, în ceea ce priveşte agilitatea fizică sau mintală.

Cu vârsta, totuşi, creşte evident riscul de apariţie a dificultăţilor cognitive, ceea ce constituie un alt punct care îi face pe cei doi psihologi să se îndoiască, ca şi Peter Whitehouse, de existenţa unei maladii Alzheimer ale cărui simptome ar fi clar diferenţiabile de cele ale îmbătrânirii. Unele persoane prezintă simptome de demenţă senilă înainte de şaizeci de ani. 'Unii au probleme de articulaţie chiar foarte devreme', precizează Martial Van der Linden.

Cei doi psihologi, precum şi Peter Whitehouse, vorbesc de posibilităţi imense de prevenire şi intervenţie psihosocială. Activitatea fizică, alimentaţia echilibrată şi o bună gestionare a stresului sunt, la fel ca pentru multe alte afecţiuni, factori care permit amânarea apariţiei problemelor şi încetinirea evoluţiei bolii. Mobilizarea capacităţilor intelectuale şi integrarea în comunitate sunt, de asemenea, determinante. Iar acest lucru nu se schimbă dacă apar dificultăţi cognitive. În Statele Unite, Peter Whitehouse a creat o 'şcoală inter-generaţii', care a avut succes, în care persoanele în vârstă, inclusiv cele care prezintă deficite cognitive, oferă ajutor şcolar copiilor care au probleme de învăţare.

Este această soluţie incompatibilă cu administrarea medicamentelor? Absolut deloc dacă pacientului îi este benefică. Nimic nu poate împiedica îmbătrânirea şi moartea. Este un adevăr greu de acceptat, pe care o societate bazată pe performanţa tehnologiilor medicale ar dori să-l combată sub numele de maladia Alzheimer.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Omega 3 din peşte nu încetineşte boala Alzheimer, susţine un studiu Washington, 2 nov /Agerpres/ - Uleiurile din gama Omega 3, care se găsesc în peşte, nu încetinesc procesul de demenţă senilă asociat cu Alzheimerul, potrivit unui nou studiu care pune sub semnul întrebării efectele beneficiile raportate de cercetările anterioare, transmite marţi Efe.
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.
Circa 30 de milioane de cazuri de demenţă senilă vor fi înregistrate în China până în 2050 China se confruntă cu o criză în domeniul asistenţei medicale pentru îngrijirea persoanelor vârstnice în condiţiile unui rapid proces de îmbătrânire a populaţiei, predicţiile indicând că până în anul 2050 vor fi înregistrate 30 de milioane de cazuri de demenţă senilă, informează Alzheimer's Disease ...
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
O depresie cronică poate reprezenta un semn ce anunţă demenţa (studiu) Persoanele în vârstă de peste 54 de ani care suferă de forme cronice de depresie, care se agravează progresiv, se confruntă cu un risc crescut de îmbolnăvire de demenţă, conform unui studiu publicat sâmbătă în revista de specialitate The Lancet Psychiatry, care sugerează că această evoluţie a depresiei...
Alimentaţia nesănătoasă poate duce la declanşarea Alzheimer, susţin specialiştii de la Centrul Socodor Alimentaţia nesănătoasă poate duce la declanşarea Alzheimer şi poate influenţa evoluţia acestei boli, susţin specialiştii, după ce au realizat o serie de cercetări la Centrul înfiinţat în comuna arădeană Socodor.