Cele mai citite
 


Cercetătorii ruşi vor obliga caprele să dea lapte omenesc
marţi, 10 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Moscova, 10 feb /Agerpres/ - O veste de senzaţie a parvenit de la Institutul pentru biologia genetică din cadrul Academiei de Ştiinţe a Federaţiei Ruse: o sută de capre ruse au fost însămânţate cu spermă de la ţapi belaruşi, în al căror cod genetic este prezentă... o genă umană.

De obicei, în laptele uman matern, respectiva genă asigură efectul bactericid al lactoferinei, componentă unică datorită căreia laptele matern este renumit pentru proprietăţile sale protectoare şi antimicrobiene. Acum, cercetătorii ruşi speră că această ”genă a laptelui” va trece de la ţapii belaruşi la caprele din Rusia, după care acestea vor da cu tonele lapte uman de mamă, relatează Moskovski Komsomoleţ.

”Am început să experimentăm pe şoareci de laborator. Timp de mai mulţi ani le-am introdus tot felul de construcţii genetice care conţin gena umană de lactoferină”, povesteşte şefa laboratorului pentru transgeneză de lângă Moscova, Elena Sadcikova. ”Rezultatul a depăşit toate aşteptările. Iniţial, au apărut şoareci în al căror lapte existau câteva grame de lactoferină, apoi - zeci de grame, iar apoi o femelă de şoarece a bătut toate recordurile şi a dat tocmai 160 de grame de lactoferină raportat la un litru de lapte. Pentru comparaţie, un litru de lapte matern uman conţine doar 5 grame din această componentă preţioasă”.
Apoi, cercetătorii au avut nevoie de alţi şoareci pentru a studia transmiterea genei şi producţia de lactoferină umană la mai multe generaţii de animale. Lactoferina din laptele şoarecilor corespundea perfect cu cea din laptele uman. Prin urmare, se putea trece la animale mai mari.
Deja la sfârşitul lui 2007, în oraşul belarus Jodino, s-au născut iezii Lak-1 şi Lak-2, în urma unor construcţii genetice specifice realizate la Moscova. Cei doi iezi s-au dovedit singurele animale dintr-un grup de 30 de exemplare în al căror genom s-a transmis gena umană a lactoferinei.
Însă, potrivit cercetătorilor ruşi, va fi nevoie de mai multe generaţii de capre urmaşe ale lui Lak-1 şi Lak-2 pentru a putea obţine lapte de capră cu cantităţi importante de lactoferină. Acest proces se va încheia ”nu mai devreme de sfârşitul anului viitor”.
În mod firesc, pentru a putea păstra lactoferina în laptele de capră, acesta nu va putea fi supus prelucrării termice. Pentru a-l dezinfecta, el va fi supus unui procedeu numit ”ultrafiltrare”: un sistem de filtre care reţine microbii, lăsând să treacă doar substanţele sănătoase.
Pe viitor, din laptele de capră cu lactoferină se va putea face brânză, caşcaval şi chiar îngheţată.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Premiul Nobel pentru Chimie urmează să fie anunţat miercuri Descoperirea de patru noi elemente, inventarea bateriei reîncărcabile sau ingineria genetică se numără printre domeniile de cercetare favorite la premiul Nobel pentru Chimie care se decernează miercuri, relatează AFP.
O nouă ramură în arborele genealogic al europenilor Originile genetice ale europenilor moderni ar putea fi mult mai complexe decât ne imaginăm, aceştia având cel puţin trei ramuri de rudenie, potrivit unui studiu publicat miercuri de revista Nature, informează AFP.
În pofida descoperirii de sânge într-un exemplar de mamut excelent conservat, clonarea este încă improbabilă În pofida descoperirii recente a unui exemplar de mamut extraordinar de bine conservat, ce prezintă încă sânge în organism, şansele de a clona un exemplar de mamut pornind de la informaţia genetică recoltată de la acest exemplar sunt încă foarte mici, conform unor experţi citaţi de LiveScience.
Cel mai gras copil din Rusia a slăbit 76 de kilograme Cel mai gras copil din Rusia, un băiat ce suferă de sindromul Prader-Willi, a reuşit să dea jos 76 de kilograme, ajungând la 108 kilograme, relatează marţi postul Vesti.
Expoziţie de fotografie menită să informeze despre simptomele sindromului Hunter, vernisată la Gara de Nord O expoziţie de fotografie despre persoane cu sindromul Hunter a fost vernisată, vineri, la Gara de Nord, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare publică privind existenţa acestei boli genetice rare.
Institutul 'Horia Hulubei' şi Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases, câştigătoarele primei ediţii a Premiilor Scopus Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" din Măgurele şi Journal of Gastrointestinal and Liver Diseases au fost desemnate câştigătoarele primei ediţii a Premiilor Scopus la categoriile "Research Excellence", respectiv "Journal Excellence", în cadrul unei gale ce a avut loc joi seara...