Cele mai citite
 


Apendicita este molipsitoare?
miercuri, 20 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

MNu este exclus ca apendicita să fie provocată de apariţia în organismul uman a unui virus necunoscut, consideră oameni de ştiinţă americani. Acest lucru este atestat de statistici: numărul de cazuri de apendicită nu este unul constant, ci cunoaşte 'explozii' asemănătoare celor ale infecţiilor virale, notează cotidianul rus Gazeta.

Până acum medicii explicau că apendicita este o inflamaţie a apendicelui, inflamaţie ce survine din cauza unui blocaj apărut între cecum şi apendice. Apoi, în mintea tuturor răsare îngrozitorul cuvânt 'peritonită' şi vizita obligatorie la doctor în cazul oricăror dureri abdominale, 'pentru a exclude existenţa unei apendicite'. Cu 20 de ani în urmă, intervenţia chirurgicală în asemenea cazuri era destul de răspândită, însă acum ea 'a ieşit din modă' şi tânăra generaţie scapă fără 'simpaticele cicatrici' în partea de jos a burţii.

Cu toate acestea, noi cercetări în domeniu au arătat că motivele apariţiei apendicitei nu au fost pe deplin elucidate. În urma analizării statisticilor privind numărul de apendicite înregistrate în SUA în ultimii 36 de ani, oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că apendicita ar putea fi provocată de infecţii virale. În afară de aceasta, s-a demonstrat că intervenţia chirurgicală nu este întotdeauna absolut necesară în cazul inflamării apendicelui, deoarece nu orice inflamaţie duce în mod inevitabil la ruperea lui şi la abces.

Tradiţia înlăturării pe cale chirurgicală a apendicelui pleacă din 1886, când a şi fost descoperită apendicita. În mod tradiţional, intervenţia chirurgicală era considerată soluţia optimă, deoarece aceasta rezolva garantat problema inflamaţiei în curs, excludea consecinţele periculoase, fiind ea însăşi destul de inofensivă pentru organism. Toate acestea au făcut ca operaţia pentru înlăturarea apendicelui să devină cea mai răspândită intervenţie chirurgicală în regim de urgenţă.

Medicina este, în general, conservatoare şi renunţă cu greu la metodele tradiţionale funcţionale. Însă, obligativitatea înlăturării apendicelui este pusă la îndoială de statistici. O analiză a datelor pentru 1970-2006 arată că marinarii de cursă lungă, precum şi copiii cu vârste fragede supravieţuiau în cazuri de apendicită chiar şi fără intervenţii chirurgicale de urgenţă pentru înlăturarea apendicelui. Totuşi, noul studiu precizează că este vorba doar despre apendicitele neperforate.

În afară de aceasta, medicii au sintetizat datele privind îmbolnăvirile de apendicită, de gripă, de infecţii rotavirale şi cele intestinale din aceeaşi perioadă. S-a dovedit că numărul celor care au făcut apendicită nu este unul constant, variind de-a lungul anilor şi anotimpurilor. Pentru apendicită sunt caracteristice 'explozii' asemănătoare celor ale infecţiilor virale.

Astfel, un număr record de apendicite s-a înregistrat în SUA în 1977, 1981, 1984, 1987, 1994 şi 1998. În afară de aceasta, numărul de îmbolnăviri depinde de anotimp, vara înregistrându-se o uşoară creştere. Prin urmare, acest proces inflamator ar putea avea o natură virală.

Acest fenomen poate avea următoarea explicaţie: este posibil ca problema să nu constea, de fapt, în etiologia apendicitei, ci în aceea că ea apare pe fondul unui proces inflamator ce are loc în tot organismul şi care are natură virală. În acest caz, şi oscilaţiile sezoniere ar avea legătură directă cu exploziile de infecţii virale.

Pentru a exclude asemenea cazuri, oamenii de ştiinţă au desfăşurat o 'curăţare' a statisticilor. Ei au scos din calcul acele cazuri de apendicită care au loc pe fond gripal, al unor infecţii respiratorii banale, precum şi al unor virusuri intestinal-stomacale. Însă, nici noua curbă a numărului de cazuri de apendicită înregistrate anual nu reprezenta o linie uniformă, ci prezenta vârfuri evidente. Pe baza acestui lucru, medicii afirmă că nu este exclus ca apendicita în sine să fie o boală virală şi nu un 'efect secundar' al unui alt virus.

Oricare ar fi adevărul, apendicele rămâne un organ destul de enigmatic al organismului uman. Nici funcţiile sale, nici cauzele inflamaţiei sale - care, de altfel, se înregistrează la fiecare al zecelea locuitor al planetei - nu sunt pe deplin cunoscute. Autorii studiului consideră că cercetările ulterioare vor releva virusul care provoacă apendicita şi vor aduce lumină în ceea ce priveşte funcţionarea apendicelui.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Durerea abdominala La un moment sau altul din viaţă, aproape orice om experientează dureri în abdomen. De cele mai multe ori, acestea nu sunt cauzate de o problemă medicală gravă.
Apendicectomia Laparoscopica (lb.engl.) Apendicita este inflamatia apendicelui (o prelungire mica, ca un saculet, in forma de deget, care este atasat de intestinul gros). In cazul in care apendicele infectat nu este indepartat chirurgical, infectia poate duce la fisurarea sau ruperea apendicelui. Fapt ce duce la raspandirea infectiei in...
Rafila: 12 cazuri de gripă diagnosticate până în prezent la nivel naţional, majoritatea cu AH1N1 Până în prezent, 12 cazuri de gripă, majoritatea cu virus AH1N1, au fost diagnosticate la nivel naţional, a declarat marţi, la Institutul "Matei Balş", preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila.
Studiu: 6 din 10 români tratează infecţiile respiratorii cu medicamente, doar 40% merg la medic în caz de boală Peste 70% dintre români fac unul - două episoade de infecţii respiratorii în fiecare sezon rece - arată studiul naţional "Cum se pregătesc românii pentru sezonul rece?", dat publicităţii luni de Societatea Naţională de Medicina Familiei.
Olt: Intervenţie chirurgicală în premieră pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina O echipă formată din trei medici printre care şi un obstetrician de la Spitalul Niguarda din Milano a efectuat vineri o intervenţie chirurgicală cu laparoscopul din blocul materno-infantil al Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, intervenţie ce constituie o premieră pentru spitalul din Slatina.
Vaslui: Medic acuzat de malpraxis a doua oară în mai puţin de o săptămână Medicul anestezist Aurel Zabolotnâi, şeful secţiei Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Vaslui, este acuzat de malpraxis de familia unei adolescente în vârstă de 16 ani care susţine că fata a murit în urma administrării unei doze prea mari de anestezic făcută într-o intervenţie...