Cele mai citite
 


Mureş: Peste 400 de copii cu malformaţii congenitale în evidenţele IBCvT
miercuri, 20 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Lipsa de personal dar şi de fonduri duce la întârzierea unor intervenţii chirurgicale cardiovasculare la copii, a declarat, marţi, dr. Horaţiu Suciu, şeful secţiei clinice de chirurgie cardiacă şi a vaselor mari la copii de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş.
'Avem peste 400 de copii cu malformaţii congenitale în evidenţă, mulţi dintre ei sunt cu indicaţia chirurgicală stabilită şi programaţi pentru corecţie. Problema e că nu ne putem ţine întotdeauna de această programare, din motive obiective. Situaţia este prea gravă ca să vă pot descrie, dar încercăm să rezolvăm, în măsura posibilităţilor, toate aceste cazuri. Sunt două categorii de copii: cei care pot să aştepte şi urgenţele neonatale, care nu pot să aştepte', a arătat dr. Suciu.
Acesta a spus că este tot mai clar că la Târgu Mureş este singurul centru care acceptă aceste urgenţe neonatale şi că aici sunt aduşi zilnic copii din toată ţara.
'Sunt copii care trebuie operaţi de urgenţă, motiv pentru care nu putem să operăm copiii programaţi, se adună zile de spitalizare, frustrarea părinţilor şi toate celelalte elemente pe care nu le dorim, dar este o situaţie obiectivă şi este în mod clar că nici în aceste condiţii noi nu ne putem folosi la maximum capacitatea, deci operăm cam jumătate din ce am putea să operăm, din motive de personal în primul rând - prea puţin, paradoxal, vorbim în perioada de criză în care se pune problema disponibilizărilor, noi am avea nevoie de mai mult personal - şi de alte dotări. Deci sunt foarte mulţi copii care aşteaptă intervenţia chirurgicală, acesta este domeniul cel mai sensibil, pentru că de multe ori se spune că copiii sunt cei mai importanţi şi facem tot pentru copii', a arăt at dr. Horaţiu Suciu.
Acesta a subliniat că a făcut memorii către foştii miniştri şi către actualul ministru, în care a subliniat importanţa cardiologiei şi chirurgiei cardiace pediatrice, pentru a ajuta IBCvT cu dotări.
'Cine-şi închipuie că performanţa se poate efectua fără bani, se înşeală. În momentul de faţă, copii cu urgenţe neonatale sunt împrăştiaţi prin toată ţara şi aşteaptă acceptul pentru a fi primiţi. În fiecare zi se nasc şi apar alte faxuri. E suficient să vină unul pe zi, pentru că asta ne blochează toată activitatea. Eu pot să spun că în momentul acesta sunt cel puţin patru copii în ţară care aşteaptă acceptul nostru pentru a fi primiţi, diagnosticaţi şi operaţi, de mare urgenţă mă refer, copii nou-născuţi, de 2-3 zile, care pot să aştepte, dar nu la nesfârşit', a accentuat dr. Horaţiu Suciu.
Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la IBCvT Târgu Mureş, prof. univ. dr. Radu Deac, susţine că activitatea desfăşurată de doctorul Suciu se face în puţine locuri din Europa, fiind vorba de nou-născuţi cu cardiopatii congenitale, care dacă nu sunt operate în primele zile de viaţă duc la decesul copiilor.
'Urgenţa problemei constă în faptul că aceşti copii vin din toată ţara, ziua sau noaptea, şi trebuie rezolvaţi în cel mai scurt timp. A face într-o săptămână ceea ce a făcut recent doctorul Suciu, trei operaţii de transpoziţii, care este cea mai dificilă operaţie în cardiopatiile congenitale şi în chirurgia cardiacă mi se pare remarcabil şi dacă toţi aceşti copii trăiesc, este cu atât mai important. Operaţia de transpoziţie a vaselor mari este cea mai complicată, se face curent la Târgu Mureş şi cu rezultatele cele mai bune', a ţinut să sublinieze dr. Radu Deac.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Mureş: Nou născuţii cu afecţiuni cardiace nu vor mai putea fi operaţi în România Clinica de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică de la Târgu Mureş a suspendat intervenţiile chirurgicale în cazul nou născuţilor care suferă de afecţiuni cardiace grave, din cauza plecării medicilor anestezişti, ceea ce înseamnă că în România nu se va mai efectua acest gen de intervenţie, a anunţat,...
Mureş: Copii cu probleme cardiace, refuzaţi de IBCvT din cauza lipsei de personal Singura clinică din România în care pot fi operaţi nou-născuţii cu malformaţii congenitale a fost nevoită să refuze trei urgenţe din cauza lipsei de personal, a afirmat, marţi, conf. univ. dr. Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Pediatrică din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare...
Conf. dr. Horaţiu Suciu: Este necesară o strategie naţională în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice (interviu) Şeful Clinicii Chirurgie Cardiovasculară Adulţi şi Copii Tg. Mureş, conf. dr. Horaţiu Suciu, a subliniat într-un interviu acordat AGERPRES că în România nu există cardiologie intervenţională pediatrică, deşi sunt numeroase patologii care pot fi tratate în acest mod şi care pot scuti numeroase intervenţii...
IBCvT Târgu Mureş va promova un proiect pentru construirea unui centru de excelenţă Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, prof. dr. Horaţiu Suciu, a anunţat marţi că intenţionează promovarea unui proiect, posibil pe fonduri europene, pentru construirea unui centru de excelenţă în domeniul chirurgiei...
Dr. Horaţiu Suciu:România ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a face faţă nevoilor Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) Târgu Mureş, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, a declarat vineri că România ar avea nevoie de patru centre cardiovasculare pediatrice pentru a-i putea opera pe cei aproximativ 1000 de copii care...
La Spitalul Grigore Alexandrescu va funcţiona cea mai mare clinică de chirurgie cardiovasculară pediatrică La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu" a început construcţia celei mai mare clinici de chirurgie cardiovasculară pediatrică care va intra în funcţiune anul viitor.