Cele mai citite
 


Icrele roşii sunt periculoase pentru sănătate?
luni, 16 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Nutritie
 

Icrele roşii nu sunt atât de benefice pentru sănătate după cum s-a crezut. Aceasta pentru că, în scopul conservării cât mai bune a produsului, în Rusia în icrele roşii se adaugă urotropină. Încă se mai adaugă, pentru că de la mijlocul acestui an utilizarea respectivului conservant în industria alimentară din această ţară va fi interzisă.

Viitoarea modificare a întregii tehnologii de fabricare a icrelor roşii a fost anunţată de Institutul de cercetare în domeniul industriei piscicole şi oceanografiei din Rusia /BNIRO/. ”Începând cu 1 iulie 2009, pe teritoriul Rusiei utilizarea de urotropină /E 239/, conservant în producţia de icre roşii, va fi interzisă”, se spune în comunicatul preluat de cotidianul rus Izvestia.

Potrivit reprezentantului Institutului, Aleksandr Saveliev, această măsură a fost dictată nu atât de faptul că urotropina ar prezenta un pericol pentru sănătate, ci ”pentru că, în timp, conservanţii trebuie să se perfecţioneze”.
Totuşi, Izvestia pune la îndoială afirmaţiile specilaliştilor de la VNIRO privind caracterul inofensiv al acestui conservant. Mecanismul acţionării acestui preparat se bazează pe eliberarea de formaldehidă liberă, care ucide albumina, mai ales cea bacteriană. Acest lucru nu ar fi unul negativ dacă formaldehida nu ar ataca în acelaşi timp şi sistemul nervos, plămânii, rinichii şi ochii. De asemenea, substanţa poate provoca alegrii şi cancer. În aceste condiţii, de ce respectiva substanţă continuă să fie pusă în icrele roşii?, se întreabă Izvestia. Potrivit specialiştilor ruşi, icrele nu suportă prelucrare termică, însă conţin o mulţime de microbi şi paraziţi. De aceea, urotropina este un conservant foarte potrivit. În afară de aceasta, el este adăugat în cantităţi infime în icre şi doar în cele roşii, nu şi în caviar sau în icre de nisteru şi morun.
De asemenea, reprezentanţii VNIRO afirmă că ruşii ”au mâncat toată viaţa icre roşii cu urotropină, dar aceasta nu le-a afectat în mod radical viaţa”. ”Nu mănânci icrele roşii cu polonicul, iar conservantul în cantităţi mici nu este periculos”, declară specialiştii de la Institut, precizând că, în prezent, la un kilogram de icre roşii se pune maxim 1 gram de urotorpină, mult mai puţin decât se găseşte în medicamentele pentru afecţiuni urologice, de exemplu.
Deocamdată, nu este foarte clar cu ce va fi înlocuită urotropina din icrele roşii fabricate în Rusia. În opinia lui Dmitri Vorobiov, directorul unei companii piscicole din Federaţia Rusă, este posibil ca producţia de icre roşii din Rusia să preia tehnologia deja existentă în SUA: icrele roşii vor fi sărate şi congelate.
Astfel, este convins Vorobiov, icrele vor fi chiar mai gustoase. Totuşi, ele vor trebui păstrate în cabine frigorifice, fără decongelări intermediare, pe tot parcursul drumului de la producător până la frigiderul consumatorului. În schimb, doar în acest caz icrele roşii vor deveni un produs cu adevărat sănătos.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Expoziţie de informare şi consiliere despre nutriţie şi diabet, în mai, la Sala Palatului Informaţii despre o alimentaţie sănătoasă pot fi aflate la ExpoDiabet - expoziţie de informare şi consiliere despre nutriţie, diabet şi viaţă sănătoasă, ce va avea loc în perioada 20 - 22 mai la Sala Palatului din Bucureşti.
Nutriţioniştii recomandă iaurtul pentru o alimentaţie sănătoasă Specialiştii în nutriţie recomandă ca după perioada sărbătorilor de iarnă, cu mese foarte bogate, să se revină la o alimentaţie sănătoasă, iar în cadrul acesteia un loc important să îl ocupe iaurtul.
Nicolae Hâncu: Măsurile pentru o alimentaţie sănătoasă sunt necesare Prof. dr. Nicolae Hâncu, preşedintele Societăţii Române de Diabet şi Boli de Nutriţie, a declarat pentru AGERPRES că este binevenită orice măsură care conduce la scăderea consumului de produse nesănătoase precum cele de tip fast-food.
Banana - sursă de energie Bananele sunt o preţioasă sursă de energie, vitamine şi fibre fiind căutate atât pentru gustul şi aroma speciale cât şi pentru proprietăţile nutritive
Ananasul - regele fructelor Ananasul este o plantă erbacee, perenă, din familia Bromeliaceae şi singura din această familie care produce fructe comestibile.
Ceaiul băut fierbinte creşte riscul cancerului de esofag - studiu Persoanele cărora le place să-şi bea ceaiul sau cafeaua foarte fierbinte se expun unui risc crescut de cancer la esofag, conform unui nou studiu preluat de The Times.