Cele mai citite
 


Chirurgia, singurul tratament eficient împotriva obezităţii, ce reduce riscul de cancer
miercuri, 20 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Paris, 20 ian /Agerpres/ - Chirurgia ar fi, se pare, singurul tratament eficace împotriva unor forme de obezitate masivă. Intervenţiile se fac numai la pacienţii al căror exces de grăsime le ameninţă serios viaţa, a afirmat profesorul Jean-Marc Chevallier de la serviciul de chirurgie generală şi digestivă de la Spitalul Pompidou de la Paris, în cadrul unei comunicări la Academia de medicină, informează cotidianul francez Le Figaro.
Dincolo de pierderea în greutate, strategia 'contribuie la prevenirea cancerului şi scade incidenţa diabetului la obezi', a adăugat el. Chirurgia îmbunătăţeşte şi rata de supravieţuire a obezilor pe termen lung, prin scăderea numărului de decese în urma infarcturilor.

Intervenţiile, care fac apel la mai multe tehnici, sunt destinate doar pacienţilor care suferă de obezitate morbidă, având un indice al masei corporale peste 40 sau 35, în cazul unor complicaţii asociate (diabet, hipertensiune). Numărul acestora ar depăşi 600.000 în Franţa, potrivit ultimului studiu statistic. În fiecare an, 23.000 de persoane sunt operate. La jumătate dintre ei se introduce câte un inel gastric, micşorând astfel volumul stomacului şi încetinind trecerea alimentelor. Intervenţia este puţin invazivă, dispozitivul fiind instalat prin colposcopie (incizie foarte mică). Prin această metodă, reversibilă, '80% din pacienţi au pierdut 50% din excesul de greutate în doi ani, eşecul în cazul restului de 20% având două cauze: nerespectarea recomandărilor de dietă şi lipsa controlului', a preciază profesorul Chevallier.

Cealaltă operaţie, mai clasică, constă într-o scurt-circuitare gastrică: alimentele merg direct în intestinul subţire, ceea ce reduce asimilarea lor. O operaţie de dată mai recentă, gastrectomia cu manşon, constă în prinderea stomacului pe toată lungimea sa pentru a-i reduce volumul. 'Mai uşoară din punct de vedere tehnic, această metodă ar putea fi aplicată pe viitor la mai mulţi pacienţi', adaugă chirurgul.

În urmă cu câţiva ani, odată cu avântul instalării inelului gastric, mai multe studii au denunţat unele abuzuri în indicaţiile pentru acest tip de operaţie. 'Am lucrat mult la recomandări şi ele sunt astăzi bine urmate', spune profesorul Chevallier, precizând că unităţile care se ocupă de obezitate sunt pe cale de a se restructura. 'În toate cazurile acestei patologii complexe care este obezitatea, este esenţial tratamentul şi o abordare multidisciplinară. Medicul curant, nutriţionistul şi psihologul trebuie să-l ajute pe pacient pe toată durata programului de slăbire', încheie specialistul, citat de Le Figaro.AGERPRES/ (Lelia Bretan)
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Obezitatea morbida Un om cu obezitate morbida traieste intre 7 si 13 ani mai putin decat o persoana cu aceleasi caracteristici, dar care nu sufera de obezitate.
Obezitatea afectează viaţa sexuală! Află cum se poate trata! Impotenţa, numită şi disfuncţie erectilă, reprezintă imposibilitatea de a ajunge la şi a menţine o erecţie satisfăcătoare pentru contactul sexual. Studiile arată că aceasta afecţiune apare adesea ca urmare a obezităţii, care are un efect considerabil asupra performanţei sexuale a bărbaţilor...
Un număr de 40 de bărbaţi vor participa la un studiu privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat Un număr de 40 de bărbaţi cu obezitate, care au dezvoltat şi diabet zaharat de tip 2, vor participa la un studiu clinic privind impactul chirurgiei metabolice asupra remisiei diabetului zaharat de tip 2, studiu care a fost lansat miercuri la Spitalul Ponderas.
Dieta, activităţile fizice şi alăptarea copilului ajută mămicile să slăbească Multe femei continuă după ce nasc să păstreze câteva kilograme în plus, acumulate în perioada în care au fost însărcinate. Pierderea surplusului de kilograme de după sarcină este legată de trei puncte importante a căror relevanţă începe chiar dinainte de a da naştere: kilogramele câştigate în timpul...
Obezitatea şi supraponderabilitatea afectează, în România, 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi Obezitatea şi supraponderabilitatea afectează, în România, 44% dintre femei şi 58% dintre bărbaţi, informează un comunicat de presă al reţelei de sănătate Regina Maria.
Refluxul gastric - sfaturi alimentare pentru vindecarea naturala In jur de 20 % dintre adulti sufera de boala refluxului gastro-esofagian. Cauzele refluxului de acid gastric includ sarcina, herniile hiatale, o dieta nesanatoasa si un dezechilibru al acidului gastric, toate avand ca rezultat regurgitarea acidului care genereaza neplacutele simptome de reflux...