Cele mai citite
 


Iaşi: Formare profesională în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale
vineri, 22 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Iaşi, 22 ian /Agerpres/ - Primii 200 experţi în cercetare avansată şi expertiză psihiatrică medico-legală din România?vor fi formaţi în următorii trei ani, la Institutul de Medicină Legală din Iaşi, se arată într-un comunicat de presă,.
Directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Iaşi, Vasile Astărărstoae, susţine, că unitatea pe care o conduce a fost desemnată câştigătoarea unui proiect strategic, finanţat cu de 8,6 milioane lei din fonduri europene nerambursabile derulate prin Fondul Social European (FSE).
Proiectul este structurat pe două module. Primul modul, vizează formarea a 200 de cercetători în domeniul managementului cercetării avansate, contribuind la îmbunătăţirea şi actualizarea competenţelor relevante pe piaţa muncii domeniilor ce necesită înaltă calificare, la creşterea atractivităţii pentru cariera în cercetare prin stimularea financiară şi prin dezvoltarea competenţelor în a găsi şi utiliza surse financiare pentru proiecte noi de cercetare.
Prin acest proiect va fi finanţată cercetarea pentru programele postdoctorale.
Introducerea modulului de formare experţi în psihiatrie medico-legală, al doilea în structura proiectului, este o premieră naţională deoarece în prezent, la noi în ţară, nu se aplică standardele de formare şi perfecţionare europene ale acestei categorii de personal cu înaltă calificare.
Actualmente experţii în psihiatrie medico-legală sunt desemmnaţi după criterii legate doar de vechimea şi gradul profesional şi nu după competenţe şi calificare, în contradicţie cu cerinţele europene.
Grupul ţintă este format din 200 de cercetători cu titlul ştiinţific de doctor în ştiinţe medicale, specializările psihiatrie, medicină legală, dar şi psihologie din zece centre universitare acoperind cele opt regiuni ale României
Proiectul se derulează în parteneriat cu Institutul Naţional de Medicină Legală, Universitatea de Medicină şi Farmacie 'Gr. T. Popa' Iaşi şi Institutul de Medicină Legală din Timişoara, dar are în program parteneriate transnaţionale cu instituţii similare din Anglia şi Portugalia pentru asigurarea experţilor de specialitate.
'Domeniul medical este unul dintre cele mai afectate de lipsa de finanţare a programelor de cercetare, iar repercusiunile se reflectă în calitatea actului medical, dificultăţi economice şi sociale prin creşterea criminalităţii în rândul unor categorii sociale şi scăderea siguranţei cetăţeanului. Boala psihică şi problematica bolnavului psihic sunt din ce în ce mai des incriminate cu atât mai mult cu cât debutul bolilor psihice coincide frecvent cu un act medico-legal, crimă, viol, etc. Dezvoltarea cercetării avansate în domeniu prin acest proiect, cu aplicarea rezultatelor la nivel de instituţii specializate, conform standardelor UE, vine să rezolve în mare parte aceste probleme', a precizat Diana Bulgaru-Iliescu, expert evaluare în cadrul proiectului.
Centrul universitar Iaşi va deveni iniţiatorul în formarea experţilor în cercetare avansata şi expertiză psihiatrică medico-legală din România. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Program postdoctoral de formare în domeniul expertizei psihiatrice medico-legale Înscrierea cursanţilor la programul postdoctoral de formare în domeniul managementului cercetării avansate şi expertizei psihiatrice medico-legale coordonat de Institutul de Medicină Legală Iaşi va începe în luna iulie.
Un număr de 200 de specialişti au căpătat competenţe în expertiza medico-legală Un număr de 200 de tineri specialişti români din domeniile psihiatrie, medicină legală şi psihologie au dobândit competenţe crescute în a dezvolta proiecte de cercetare transnaţională prin formare în managementul cercetării avansate, cât şi în domeniul expertizei medico-legale psihiatrice, a declarat...
V. Astărăstoae: Mă bucur că dosarul în care sunt acuzat a fost trimis în instanţă pentru că se va constata nevinovăţia mea Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, spune că trimiterea dosarului UMF în faţa instanţei va demonstra nevinovăţia sa în faţa acuzaţiilor care i se aduc.
Iaşi: Operaţii cardiovasculare la copiii, în cadrul unui proiect derulat de UMF Medici specialişti din marile clinici ale Uniunii Europene, împreună cu medici şi asistente din Iaşi şi alte judeţe ale Regiunii de Nord Est, vor efectua, la Institutul de Boli Cardiovasculare 'Prof.dr. George I.M. Georgescu' Iaşi, 100 de intervenţii chirurgicale gratuite.
Iaşi: Operaţii gratuite pentru copiii cu malformaţii cardiace, în cadrul unui proiect de specializare a medicilor O sută de copii cu malformaţii cardiace vor fi operaţi gratuit la Iaşi, iar 75 de medici şi 160 de asistente din spitale ieşene vor fi specializaţi în cardiologie pediatrică, toate acestea fiind posibile în cadrul unui proiect derulat cu fonduri europene.
Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, Vasile Astărăstoae, trimis în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi au dispus trimiterea în judecată a rectorului Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" Iaşi (UMF Iaşi), Vasile Astărăstoae, manager de proiect şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor în cadrul procedurii de achiziţie a platformei...