Cele mai citite
 


Genetică:?pe urmele stafilococului auriu
vineri, 22 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Berna, 22 ian /Agerpres/- Analizând ADN-ul diverselor tulpini multi-rezistente ale stafilococului auriu, cercetătorii au reuşit, prin stabilirea 'arborelui genetic', să ajungă la originea lui din lumea întreagă. Majoritatea contaminărilor cu această bacterie multi-rezistentă la meticilină (MRSA) au loc în centre spitaliceşti şi pot fi mortale. Până acum, metodele prin care se comparau diferite tulpini de MRSA n-au adus destule informaţii pentru a putea afla precis legăturile evolutive care le unesc, scrie cotidianul elveţian Le Temps.
O echipă de specialişti de la Universitatea Cambridge (Marea Britanie) a recurs la o nouă metodă pentru a obţine lămuriri suplimentare: sunt cartografiate schemele genomului unor tulpini ale bacteriei, care diferă prin câteva 'litere' (sau baze) ale codului genetic - ADN-ul. Conducătorul grupului de cercetători explică într-un articol din revista Science de vineri, 22 ianuarie, ca a aplicat această tehnică la 63 de eşantioane aparţinând ramurii rezistente a stafilococului auriu 'ST239', care reprezintă o mare parte din infecţiile cu MRSA. Analizând nivelul variaţiilor genetice între eşantioane, cercetătorii au alcătuit un 'arbore genetic' şi au arătat cum s-a răspândit clona ST239 în diferite regiuni din lume.

Rezultatele au arătat, de exemplu, că explozia de infectări cu MRSA dintr-o unitate londoneză de terapie intensivă îşi avea sursa într-o tulpină din Asia de sud-est. A fost suficient ca o persoană să transporte germenul dintr-un loc în altul pentru ca el să se transmită la bolnavi şi să-i contamineze pe unii din ei.

Studiul mai precizează felul în care o singură tulpină care a infectat un pacient dintr-un spital thailandez a suferit noi mutaţii. Pe viitor, se va putea şti dacă doi pacienţi din aceeaşi secţie au fost infectaţi în spital cu două tulpini de origine diferită. Acest lucru va permite să se determine unde există lipsuri în strategia de prevenire.

'Este însă o metodă imposibil de aplicat la fiecare pacient', spune un profesor de la Universitatea din Bruxelles, expert în domeniu, comentând cercetările efectuate de colegii săi. 'Însă, lămurind parcursul contaminării, studiul arată că infectarea în mediul spitalicesc se amestecă cu cea din comunitate, dar şi că această bacterie călătoreşte cu avionul, vaporul sau maşina', adaugă el. 'În prezent, peste jumătate din populaţia lumii poartă bacteria. Trebuie să învăţăm să trăim cu ea şi trebuie luate măsuri de precauţie în spital pentru ca personalul medical să nu o transmită', precizează specialistul belgian.

El mai spune că nu se cere familei să poarte măşti sau mănuşi, însă se recomandă spălatul pe mâini. Studiul arată că infectarea se poate contracta şi într-un azil sau într-un centru de îngrijire care nu este spital. Profesorul belgian a publicat în decembrie 2009, în Journal of the American Medical, un studiu în care arată că peste jumătate din pacienţii internaţi la terapie intensivă au o infecţie, 10% dintre ei cu stafilococul multi-rezistent, încheie cotidianul elveţian Le Temps. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sursa pentru un posibil nou antibiotic a fost descoperită în cavitatea nazală (studiu) Oamenii de ştiinţă din Germania au descoperit o bacterie ascunsă în căile nazale care produce un compus antibiotic ce poate ucide mai mulţi agenţi patogeni periculoşi, inclusiv superbacteria stafilococului auriu rezistent la meticilină (MRSA), informează agenţia Reuters.
O nouă tulpină de stafilococ auriu, detectată la vaci şi la om O nouă tulpină de stafilococ auriu (Staphylococcus aureus) rezistent la antibioticul meticilină a fost descoperită la vaci de lapte şi la om în Marea Britanie şi Danemarca, potrivit unui studiu publicat vineri în revista britanică The Lancet Infectious Diseases - informează AFP.
ECDC: Peste trei milioane de pacienţi contractează infecţii în spitalele din Europa în fiecare an În fiecare zi, circa 80.000 de pacienţi din Europa se luptă cu o infecţie pe care au contractat-o în spital, adesea atunci când se aflau la terapie intensivă, potrivit unui raport al Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), publicat joi, informează Reuters.
Cercetătorii britanici au creat primele păsări modificate genetic, rezistente la gripă aviară Oamenii de ştiinţă din Marea Britanie au creat primii pui de găină modificaţi genetic, rezistenţi la gripă aviară, relatează BBC News, citând un articol publicat în revista de specialitate Science.
În Islanda a fost întocmit codul genetic al întregii naţiuni Codul genetic al "unei întregi naţiuni" a fost efectiv dedus de cercetătorii din Islanda prin combinarea datelor ADN cu arborii genealogici, studii pe această temă fiind publicate în revista Nature Genetics, informează BBC.
Prof. dr. Dan Tulbure: Controlul infecţiilor din spital este un proces complex - interviu Bucureşti, 20 mai /Agerpres/ - Microbii convieţuiesc de milioane de ani cu celelalte organsime, dar pe parcursul timpului, atât microbii, cât şi celelalte organisme s-au modificat prin dezvoltarea unor mecanisme adaptative de apărare, care să le asigure fiecăruia supravieţuirea, a explicat, într-un interviu...