Cele mai citite
 


Filmele 3D, total inofensive pentru sănătate?
vineri, 22 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Oftalmologie
 

Moscova, 22 ian /Agerpres/ - Vizionarea de filme 3D este contraindicată pentru circa 10 la sută dintre oameni, în timp ce restul pot vedea asemenea filme de maximum 2-3 ori pe săptămână, atenţionează oftalmologi ruşi. Potrivit acestora, ecranele prea stridente ale cinematografelor 3D obosesc ochii, iar ochelarii polarizaţi, care sunt oferiţi spectatorilor pentru asemenea proiecţii, acutizează boli ale creierului şi pot deveni surse ale unor infecţii oculare.

Să cerceteze modul în care formatul 3D influenţează văzul cinefililor i-a îndemnat pe oftalmologi numeroasele plângeri formulate de persoane care au asistat la asemenea proiecţii, proiecţii care se fac ajutorul unor ochelari polarizaţi speciali. Aceşti ochelari reprezintă filtre de culori: pentru ochiul drept - de culoare albastră; pentru cel stâng - roşie. Efectul 3D al imaginii este determinat de faptul că fiecare ochi percepe partea sa de spectru al culorilor. În afară de aceasta, frecvenţa cadrelor este în cazul filmelor 3D de 72, comparativ cu obişnuitele 24, iar cadrele pentru fiecare ochi se succed.

Spectatorii de filme 3D s-au plâns de disconfort, dureri de cap şi dificultăţi în ceea ce priveşte adaptarea ochilor la atmosfera înconjurătoare după vizionarea filmului.

Potrivit specialiştilor de la 'Microchirurgia ochiului' din Ekaterinburg, ochelarii polarizaţi au doar în primele 15 minute de vizionare un efect oarecum pozitiv asupra ochiului: în acest timp muşchii ce 'acordează' cristalinul se destind, iar ochii se relaxează. După aceasta, însă, sensibilitatea la culori începe să scadă şi în prima jumătate de oră de la vizonarea filmului omul simte disconfort şi ameţeli.

Aceste simptome au legătură cu reacţia creierului la imaginile 3D, explică oftalmologul rus Dmitri Maiciuk. 'Problema constă în perturbarea circulaţiei sangvine din creier sau în probleme de ordin psihic'. De obicei, rău suportă proiecţiile 3D oamenii cărora li se face rău şi în mijloace de transport. Aceşti oameni nu ar trebui să se ducă la asemenea filme şi nici cei care simt, în timpul vizionării 3D, împunsături în ochi sau dorinţa arzătoare de a-şi scoate ochelarii. După cum precizează specialistul rus, astfel de persoane sunt circa 8-10 la sută. În cazul celorlalţi oameni, norma este de maximum 2-3 filme 3D pe săptămână.

De asemenea, în cazul în care ochelarii polarizaţi oferiţi de cinematografe nu sunt de unică folosinţă /cu ramă de carton/, prin intermediul lor se pot transmite diverse infecţii oculare. Maiciuk le recomandă spectatorilor de cinema să verifice ca ochelarii să fie folosiţi doar după o prelucrare antibacteriană şi în ambalaje din polietilenă, precum căştile din avioane.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)
***

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Simptome ce nu trebuie ignorate in timpul sarcinii Sarcina este o stare normala, fiziologica, dar care deseori este insotita de disconfort si dureri abdominale. In cele mai multe cazuri, durerile sunt inofensive, nu reprezinta un semnal de alarma pentru sanatatea mamei si a fatului.
DEPRESIA - Generalitati, Simptome, Diagnostic, Tratament Aproximativ două treimi din persoanele cu depresie nu-şi dau seama că au o boală ce poate fi tratată şi, prin urmare, nu caută un tratament. În plus, ignoranţa persistentă şi percepţia greşită a publicului asupra bolii, inclusiv a multora dintre furnizorii de servicii medicale, ca fiind o slăbiciune...
Invinge astenia si redobandeste-ti vitalitatea! Afla cum! Stare de oboseala accentuata? Lipsa de energie sau ameteli? Dureri de cap si capacitate de concentrare scazuta? Cati dintre noi nu resimtim toate aceste simptome la fiecare schimbare de sezon? Aceste stari de disconfort fizic si emotional constituie primul semnal de alarma in instalarea asteniei...
Iritaţii şi surgeri oculare Conjunctivita sau ochii roşii este forma cea mai comună de iritaţie oculară, ea provocând usturime, roşeaţă şi/sau scurgeri. Blefarita produce simptome asemănătoare, ambele afecţiuni putând fi rezultatul unei răni, infecţii, corp străin în ochi, al unei alergii sau al expunerii la substanţe...
Un tratament pe bază de ceapă, usturoi şi săruri biliare de bovine poate distruge superbacteria MRSA Un tratament vechi de peste 1.000 de ani pentru infecţii oculare ar putea deţine cheia pentru distrugerea superbacteriilor rezistente la antibiotice, bazându-se pe un amestec de ceapă, usturoi şi o parte a stomacului de vacă, au anunţat experţii britanici citaţi de BBC.
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune O boală autoimună periculoasă afectează din ce în ce mai multe femei