Cele mai citite
 


Alzheimer : o proteină naturală are efecte benefice în cazul cobailor
miercuri, 16 februarie 2011   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer, Neurologie
 

O proteină naturală sintetizată de o anumită regiune a cortexului cerebral are efecte benefice asupra cobailor ce au fost inoculaţi cu maladia Alzheimer, a anunţat o echipă de oameni de ştiinţă, adăugând că această descoperire ar putea deschide calea unei noi abordări a felului în care această maladie este tratată, informează AFP.

Echipa de cercetători coordonată de Mark Tuszynski, profesor de neurologie la Şcoala de Medicină a Universităţii California din San Diego, a descoperit efectele pe care proteina BDNF, sintetizată în cortexul entorinal - zonă responsabilă de memorie - le are asupra maladiei Alzheimer. Nivelul de sinteză al acestei proteine scade foarte mult la bolnavii de Alzheimer.

Oamenii de ştiinţă, al căror studiu a fost publicat duminică în revista Nature Medicine, au constatat că administrarea de BDNF stimulează activitatea circuitelor memoriei şi împiedică moartea celulelor nervoase. Ei au remarcat o ameliorare a funcţionării hipocampusului, centrul memoriei de scurtă durată şi una dintre primele zone cerebrale afectate de Alzheimer.
Alte studii au demonstrat deja că şi o altă proteină, NGF (factorul de creştere al celulelor nervoase), poate avea de asemenea efecte benefice împotriva declinului funcţiilor cognitive la bolnavii de Alzheimer, însă această proteină nu are capacitatea de a restaura capacităţile creierului de a sintetiza proteina BDNF.

Tratamentul pe baza proteinei NGF se află în prezent în faza de testare clinică pe voluntari bolnavi de maladia Alzheimer.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Societatea Romana Alzheimer organizeaza in perioada 23 - 25 februarie 2012, la Hotelul Crowne Plaza Bucuresti, Conferinta Nationala Alzheimer cu tema "Actualitati in domeniul dementelor; Dementa Alzheimer - problema majora de sanatate publica a Romaniei Conferinta Nationala Alzheimer abordeaza o tematica de mare diversitate, propunandu-si sa realizeze si la aceasta editie, o manifestare de inalt nivel stiintific. Printre temele abordate mentionam:
Alzheimer: un nou tratament potenţial studiat pe animale Blocarea anumitor celule ale sistemului imunitar care distrug arginina din creier, un nutrient esenţial al acestuia, a oprit formarea de plăci de proteine caracteristică bolii Alzheimer, potrivit unui studiu american efectuat pe şoareci de laborator, ale cărui rezultate au fost publicate marţi în revista...
Alzheimer: obezitatea ar agrava leziunile cerebrale /studiu/ Obezitatea ar agrava leziunile cerebrale asociate maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu dat publicităţii luni în Franţa de Institutul naţional de sănătate şi cercetare medicală, (Inserm), relatează AFP.
Boala Alzheimer va apăsa tot mai greu asupra economiei mondiale (experţi) Maladia Alzheimer va apăsa tot mai greu asupra economiei mondiale în anii următori, pe măsură ce populaţia va înainta în vârstă, au atras atenţia, joi, experţi reuniţi în Congresul SUA, relatează AFP.
Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie (studiu) Boala Alzheimer nu debutează mereu cu tulburări de memorie, tristeţea, iritabilitatea şi somnolenţa fiind uneori simptome care preced maladia, se arată într-un studiu desfăşurat în 34 de centre de depistare americane şi preluat de lefigaro.fr.