Cele mai citite
 


Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col
duminică, 24 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Cea de-a patra ediţie a Săptămânii de Prevenire a Cancerului de Col Uterin (European Cervical Cancer Prevention Week - ECCPW) se va desfăşura în perioada 24 - 30 ianuarie, fiind un eveniment anual paneuropean organizat de Asociaţia Europeană împotriva Cancerului de Col Uterin (ECCA).
GlaxoSmithKline (GSK) sprijină iniţiativele ECCA în România, considerând că este important ca toate femeile să beneficieze de o cât mai bună înţelegere a felului în care cancerul de col uterin poate fi prevenit, deoarece fiecare femeie activă sexual este supusă riscului de a se îmbolnăvi.

Mesajul ECCPW de anul acesta este 'Protecţie împotriva cancerului de col uterin? Există o femeie care te poate ajuta. TU'. O premieră pentru acest an este prezenţa a două proiecte româneşti pe lista nominalizărilor pentru premiile Pearl of Wisdom, acordate de ECCA iniţiativelor menite să prevină cancerul de col uterin în ţări din întreaga Europă şi nu numai.

Festivitatea de anunţare şi decernare a premiilor Pearl of Wisdom va avea loc pe 26 ianuarie, la Bruxelles, în cadrul unei ample reuniuni pe tema prevenirii cancerului de col uterin.

Cancerul de col uterin este o problemă majoră de sănătate publică şi este tratată ca o prioritate de multe ţări din întreaga lume.

În ţara noastră, riscul de deces prin acest tip de cancer este de 6,3 ori mai mare decât în restul Europei. Şase femei mor în fiecare zi în România din cauza cancerului de col uterin, aceasta fiind principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârste între 15 şi 44 de ani. Peste 2.000 dintre româncele diagnosticate cu această formă de cancer mor în fiecare an.

De aceea, este important ca femeile din România să fie informate asupra modalităţilor de prevenire a acestei maladii, a declarat Ciprian Marcu, director public Health şi Corporate Affairs, GSK Romania.

'Ne dorim ca Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin să însemne mai mult decât un moment în care revizuim cifrele de incidenţă şi mortalitate. Ne bucurăm astfel să vedem că medici, autorităţi medicale, jurnalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile se implică prin proiecte care, în cele din urmă, salvează vieţi' - a spus Ciprian Marcu.

Cele două proiecte nominalizate pentru Pearl of Wisdom Awards acordate de ECCA sunt 'Programul-pilot de implementare progresivă a screening-ului pentru cancerul de col uterin, în zona Transilvaniei', realizat de Institutul Oncologic 'Prof. dr. Ion Chiricuţă' din Cluj şi proiectul Fundaţiei Renaşterea pentru Educaţie, Sănătate şi Cultură 'Unitatea Mobilă pentru Depistarea Cancerului de Sân şi de Col Uterin'.

Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin a demarat în România printr-o dublă reuniune, în zilele de 22 şi 23 ianuarie. La ceremonia de deschidere din 22 ianuarie au participat reprezentanţi ai comunităţii medicale, autorităţi din domeniul sănătăţii, asociaţii de pacienţi, părinţi şi reprezentanţi ai societăţii civile.

La eveniment au fost prezentate patru proiecte de prevenire a cancerului de col în România, două dintre acestea fiind cele propuse pentru premiile ECCA Pearl of Wisdom 2010.

Celelalte două proiecte aparţin tinerilor medici şi reprezintă o dovadă a implicării acestora. Este vorba de două proiecte educative realizate de studenţi la medicină din Bucureşti şi din Cluj, reunite sub o singură temă - 'Campania de Prevenire a Cancerului de Col Uterin'.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Coaliţia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România susţine vaccinarea împotriva HPV România se situează pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin.
Şase românce mor zilnic de cancer de col uterin Bucureşti, 27 ian /Agerpres/ - România se află pe primul loc în Europa ca rată a mortalităţii pe fondul cancerului de col uterin, cu şase decese pe zi, riscul fiind de trei ori mai mare la noi faţă de media europeană, se arată într-un comunicat de presă transmis joi AGERPRES de compania GlaxoSmithKlein...
Săptămâna europeană de prevenire a cancerului de col uterin marcată între 21 şi 27 ianuarie Coaliţia de prevenire a cancerului de col uterin, formată la iniţiativa Fundaţiei Renaşterea, marchează Săptămâna Europeană de Prevenire a Cancerului de Col Uterin, în intervalul 21 - 27 ianuarie, prilej cu care vor avea loc mai multe evenimente sub genericul "Prevenirea cancerului de col uterin începe...
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.
Premieră în România: Operaţie la o femeie însărcinată care avea cancer de col uterin Conf. univ. dr. Petre Brătilă a realizat marţi, pentru prima dată în România, o intervenţie de tratament conservator pentru cancerul de col uterin în timpul sarcinii la o pacientă de 29 de ani, operaţia fiind efectuată pro bono la Spitalul Euroclinic.
Olsavszky (OMS): România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin România este pe primul loc în Europa la decesele provocate de cancerul de col uterin, conform statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii prezentate miercuri de reprezentatul OMS în România, Victor Olsavszky.