Cele mai citite
 


Un nou pas înainte în domeniul protezelor - braţul artificial comandat direct de creier
luni, 16 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Domeniul protezelor medicale pentru persoanele care au suferit amputări este din ce în ce mai avansat, cercetătorii anunţând apariţia unei noi categorii de proteze de braţ capabile să se mişte automat, mult mai uşor decât până acum, folosind un sistem de reconectare a terminaţiilor nervoase ale braţului amputat la creier, informează publicaţia International Herald Tribune.

Această nouă tehnică de reinervare a musculaturii presupune reconectarea terminaţiilor nervoase rămase ale braţului amputat la un alt grup muscular al organismului, cel mai adesea fiind folosiţi muşchii pectorali. O serie de electrozi sunt conectaţi la muşchii pieptului, acţionând asemenea unor antene. Atunci când persoana respectivă doreşte să mişte braţul, creierul transmite un semnal nervos ce acţionează în primă instanţă asupra musculaturii pectorale, contractând-o. Prin aceste contracţii este transmis un impuls electric către proteza de braţ, făcându-l să realizeze mişcarea dorită. Acest proces nu necesită un mai mare efort cerebral decât cel depus de o persoană care îşi foloseşte braţul natural.

Marţi, o echipă de cercetători americani au anunţat în varianta online a revistei Journal of the American Medical Association, că au reuşit să ducă această tehnologie la un nou nivel, făcând posibile zece noi mişcări complexe ale mâinii, încheieturii şi cotului.
"Reuşita noastră are un impact deosebit de important în domeniu", a comentat Stuart Harshbarger, inginer biomedical la Universitatea Johns Hopkins, managerul unui program militar de cercetare în domeniul noilor tipuri de proteze.
În mod obişnuit, o persoană cu o proteză de braţ poate executa doar câteva mişcări simple, iar de multe ori acestea sunt îndeplinite atât de încet, încâ persoanele respective preferă să-şi folosească doar braţul valid. Aceste proteze dispun de câte un motor separat pentru fiecare mişcare în parte, explică şi Dr. Gerald Loeb, profesor de inginerie biomedicală la Universitatea Californiei de Sud. Fiecare dintre aceste motoare trebuie să fie acţionat şi controlat individual, persoana care dispune de o astfel de proteză urmând să-şi încordeze voluntar o parte a musculaturii spatelui sau bicepsul.
"Până acum, persoanele cu proteze trebuiau să controleze conştient câte un grup muscular pe rând, şi trebuiau să se gândească cu atenţie ce motor să acţioneze pentru a obţine mişcarea dorită, în loc să se gândească doar la mişcare iar proteza să execute direct acţiunea dorită", a mai comentat el.
Metoda reinervării face parte dintr-o nouă generaţie de inovaţii în domeniul protezelor, inovaţii provocate în special de progresul tehnologic şi de nevoia de a răspunde mai bine persoanelor care au suferit amputări sau care sunt paralizate.
Protezele de braţe au intrat în prim-planul acestor cercetări, după succesul înregistrat de ştiinţa biomedicală cu protezele de picioare, fiind mult mai greu de reprodus funcţionalităţile complexe şi dexteritatea mâinilor.
Noile prototipuri de proteze de braţe includ modele inovative de piele artificială şi dispozitive electronice fără fir implantate pentru a obţine mişcări cât mai naturale.
Protezele din noua generaţie, care au apărut în anul 2001, în urma cercetărilor de pionierat în acest domeniu realizate de Dr. Todd Kuiken, psihiatru şi inginer biomedical la Rehabilitation Institute of Chicago, au fost primite de doar 30 de persoane cu membre amputate din SUA, Canada şi Europa, printre care şi opt soldaţi răniţi în Afganistan şi Irak.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Încălţăminte fiziologică Compania Masai Barefoot Technology (MBT), pornind de la faptul că există un număr mare de persoane care suferă de afecţiuni semnificative ale articulaţiilor, a realizat primul tip de încălţăminte fiziologică din lume cu un efect pozitiv asupra întregului organism.
Proteze PIP: Femeile argentiniene cer crearea unui fond european pentru despăgubirea victimelor Un fond european trebuie stabilit de urgenţă pentru a oferi compensaţii femeilor cu proteze mamare produse de societatea franceză PIP şi care nu pot fi despăgubite în ţările lor, au cerut miercuri avocaţii ce reprezintă câteva sute de femei din Argentina, informează AFP.
Proteze mamare PIP: Guvernul francez recomandă 'cu titlul preventiv' îndepărtarea acestor implanturi Ministrul francez al sănătăţii, Xavier Bertrand, a recomandat vineri 'cu titlu preventiv şi fără caracter de urgenţă' scoaterea protezelor mamare de tip PIP , chiar şi în absenţa semnelor de deteriorare a acestora, informează AFP.
Proteze PIP: Franţa anunţă controale mai riguroase ale dispozitivelor medicale Ministrul francez al sănătăţii, Xavier Bertrand, a anunţat miercuri instituirea unor controale mai riguroase ale dispozitivelor medicale, solicitate de autoritatea sanitară franceză în urma scandalului implanturilor mamare cu probleme produse de societatea PIP, relatează AFP.
Proteze mamare: Un aditiv pentru carburanţi în implanturile marca PIP Dezvăluiri potrivit cărora gelul protezelor mamare marca PIP ar fi conţinut un aditiv pentru carburanţi alimentau luni psihoza cu privire la aceste implanturi defectuoase, semnalează marţi La Depeche, care adaugă că, în faţa acestui nou element, avocaţi ai victimelor au cerut noi analize din partea Agenţiei...
Braşov: Proteze mamare gratuite pentru femeile bolnave de cancer la sân Un număr de 50 de proteze mamare au fost oferite gratuit, marţi, de către Asociaţia "Casiopeea", unor femei bolnave de cancer la sân din Braşov.