Cele mai citite
 


A fost identificată harta genetică a virusului gripal comun
luni, 16 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Raceala si gripa
 

Răceala sau gripa comună nu va putea fi probabil niciodată eradicată, însă geneticienii au reuşit să identifice harta genomică a virusului gripal, cu toate tulpinile sale cunoscute, descoperire ce deschide calea spre noi tratamente împotriva gripei, informează publicaţia britanică The Telegraph.

Până în prezent nu a fost găsită nici o modalitate medicală de a acţiona împotriva acestor tulpini gripale comune, medicii fiind nevoiţi să trateze simptomele. De asemenea, acest virus nu poate fi distrus pentru că evoluează rapid, dezvoltând noi tulpini rezistente la substanţele cu care s-a încercat neutralizarea sa.

Cercetătorii americani care au realizat harta genomică a virusului gripal, au pus la punct un "manual" care descrie toate cele 99 de tulpini cunoscute ale acestui virus. Ei au descoperit felul în care acest virus a evoluat, au alcătuit un arbore genealogic al mutaţiilor şi diferitelor tulpini ale acestui virus şi au identificat o serie de vuulnerabilităţi ce ar putea fi exploatate prin noi medicamente.
Cercetătorii speră de asemenea că noile informaţii vor contribui la identificarea acelor tulpini virale mai periculoase, care pot produce atacuri de astm persoanelor infectate.
Noul studiu demonstrează cât de prolific este virusul gripal comun în ceea ce priveşte mutaţiile genetice şi apariţia de noi tulpini, caracteristică care îi împiedică pe imunologi să obţină un vaccin care să acţioneze împotriva tuturor acestor tulpini virale.
"Nu am înregistrat nici un fel de succes în domeniul obţinerii de noi medicamente care să poată vindeca răceala comună, iar acest eşec a fost provocat de faptul că nu deţineam informaţii complete cu privire la alcătuirea genetică a diferitelor tulpini virale", a explicat Dr Stephen Liggett de la Univeristatea din Maryland, unul dintre cercetătorii care au participat la acest studiu.
"De obicei nu luăm răceala în serios, considerând-o o pacoste trecătoare, însă această afecţiune poate slăbi foarte mult organismul copiilor şi al persoanelor în vârstă, putând atrage şi atacuri de astm la orice vârstă. De asemenea, o serie de studii recente au demonstrat că infecţiile gripale la copii pot duce la o debilitare serioasă a sistemului imunitar, astfel încât aceştia se pot îmbolnăvi de astm până la vârsta adolescenţei", a mai adăugat el.
"Acum, după ce am reuşit să decodăm genomul complet al virusului gripal comun, am aflat că un bolnav de gripă poate fi infectat de mai multe tulpini virale în acelaşi timp, acestea putând să-şi recombine genele între ele pentru a crea noi şi noi tulpini", a comentat şi Ann Palmenberg, profesor la Universitatea din Wisconsin-Madison, coordonatoarea acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei Science. "Din acest motiv nu vom avea niciodată un vaccin care să ne imunizeze împotriva tuturor tulpinilor virale", a mai adăugat ea.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Afectiuni de sezon ale aparatului respirator Cele mai frecvente afectiuni in sezonul rece sunt guturaiul si gripa. Afectiunea cu cele mai mari implicatii este gripa. Gripa este produsa de o serie de virusuri gripale (Myxovirus influenzae) apartinand familiei Orthomyxoviridae, tipurile A, B, si C cel mai des intalnite la om fiind tipul A...
DSP Dâmboviţa: Nouă cazuri confirmate de gripă AH1N1 Şapte cazuri de gripă porcină (cu virusul gripal AH1N1), precum şi două cazuri de infecţie acută respiratorie - SARI, cu virusul AH1N1, dintre care un copil de opt luni din Târgovişte, au fost confirmate la nivelul judeţului Dâmboviţa, conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa.
Sibiu: Gravidă diagnosticată cu gripă O gravidă de 35 de ani a fost diagnosticată cu virusul gripal tip AH3, acesta fiind cel de al 17-lea caz de gripă din judeţul Sibiu, în acest sezon, potrivit unui comunicat remis joi AGERPRES de Direcţia de Sănătate Publică.
Galaţi: Al doilea deces cauzat de gripă O femeie de 43 ani, din Galaţi, a murit la Spitalul de Urgenţă din localitate, în urma unei infecţii cu virusul gripal B, acesta fiind al doilea deces din cauza gripei, după cel al unei asistente medicale de 47 ani, din Tecuci, a anunţat, marţi, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi...
Olt: Gripa AH1 confirmată luni la un copil şi trei adulţi; numărul cazrilor de gripă din judeţ - 47 Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Olt a anunţat luni că în cursul zilei au fost confirmate patru noi cazuri de gripă AH1 la pacienţi din judeţul Olt, printre aceştia fiind şi un copil de trei ani din oraşul Drăgăneşti-Olt.
Olt: Primul caz de gripă AH1 din judeţ - un copil din Slatina, elev în clasa pregătitoare Un elev la clasa pregătitoare, din Slatina, este primul pacient care a fost diagnosticat cu gripă în judeţul Olt în această iarnă, copilul fiind tratat în regim de spitalizare de zi, potrivit purtătorului de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Olt, Gabriela Gogiu.