Cele mai citite
 


Se înfiinţează prima asociaţie a pacienţilor care se suferă de tulburări de somn
luni, 25 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Somnul
 

Bucureşti, 25 ian /Agerpres/ - Prima asociaţie de pacienţi care suferă de tulburări ale somnului - Asociaţia Naţională de Somnologie - a fost înfiinţată de Sănătatea Media Group şi are ca principal scop informarea şi sprijinirea persoanelor cu tulburări de somn: sforăit, sindrom de apnee în somn, apnee obstructivă, insomnie, hipersomnie, somnambulism.

Impactul major pe care somnul îl are asupra activităţilor de zi cu zi este un indicator vizibil al necesităţii tratamentului tulburărilor asociate.
În acest sens, somnologia (medicina somnului) se dedică studiului aspectelor normale şi patologice ale somnului uman, intervenind în diagnosticarea şi tratamentul afecţiunilor cauzatoare de tulburări ale somnului.
Sforăitul reprezintă una dintre cele mai frecvente dereglări ale somnului, care afectează o mare parte a populaţiei cu vârsta de peste 40 de ani, în special bărbaţii. Deşi pare o afecţiune minoră la prima vedere, ea poate constitui un simptom al unor afecţiuni mai grave, precum Sindromul de Apnee în Somn (SAS), Apneea Obstructivă în Somn (OSA) sau Sindromul de Rezistenţă al Căilor Aeriene Superioare (UARS).
Apneea în somn este o afecţiune a aparatului respirator, foarte frecvent întâlnită şi care are uneori urmări extrem de grave.
'40% din populaţia României suferă de apnee de somn', a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie şi fondatorul somnologiei în România. El a precizat, pentru AGERPRES, că se doreşte înfiinţarea acestei asociaţii pentru a-i sprijini pe cei care suferă de astfel de afecţiuni, iar CNAS să suporte o parte din costurile tratamentului.
Sindromul de apnee în somn este o afecţiune care se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pe o perioadă de cel puţin 10 secunde.
Principalele simptome ale apneei în somn sunt somnolenţa excesivă în timpul zilei, sforăitul puternic, episoadele de oprire a respiraţiei în timpul somnului, prezenţa cefaleei, în special dimineaţa, şi creşterea tensiunii arteriale. Apneea în somn reprezintă un factor de risc pentru bolnav, fiind deseori cauză de accidente rutiere, prin adormire la volan. De asemenea, apneea în somn, netratată, poate duce la complicaţii precum hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace sau accidente vasculare cerebrale, care pot provoca decesul persoanei în cauză.
Insomnia şi hipersomnia constituie alte două tulburări ale somnului. Persoanele afectate de insomnie manifestă dificultate în a adormi şi a avea un somn odihnitor. Pe de altă parte, persoanele cu hipersomnie manifestă o somnolenţă excesivă.
Înfiinţarea unei asociaţii dedicată pacienţilor cu tulburări ale somnului va veni în sprijinul persoanelor care suferă de aceste afecţiuni şi va coordona iniţiativele de îmbunătăţire a calităţii vieţii acestora.
Pentru a susţine scopul nou-înfiinţatei asociaţii, Conferinţa Naţională a Pacienţilor va găzdui pe data de 11 martie 2010 prima Conferinţă a Asociaţiei Naţionale de Somnologie.
Conferinţa Naţională a Pacienţilor, cea mai importantă manifestare dedicată informării şi îmbunătăţirii condiţiei pacientului român, care va avea loc la Bucureşti, în perioada 11 - 13 martie 2010, va reuni reprezentanţii tuturor asociaţiilor de pacienţi din România, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, ai Caselor de Asigurări de Sănătate (CNAS, CASAOPSNAJ), ai Direcţiilor de Sănătate Publică, dar şi oficialităţi din cadrul Comisiilor de Sănătate din Camera Deputaţilor şi Senat, medici, manageri de spitale din întreaga ţară, reprezentanţi ai farmaciştilor şi ai companiilor farmaceutice. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Aproximativ un milion de români suferă de tulburări de somn - sindromul de apnee în somn de tip obstructiv - şi cel mult 20% dintre aceştia se află în tratament, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului, marcată...
Conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie: Sforăitul şi somnul neodihnitor ascund probleme respiratorii grave Sforăitul sau somnul neodihnitor şi oboseala în timpul zilei ascund de multe ori probleme respiratorii grave cu multiple implicaţii cardio-vasculare şi metabolice şi debutează de la vârsta pediatrică, au susţinut specialiştii prezenţi joi la o conferinţă organizată de Societatea Română de Pneumologie...
Ziua porţilor deschise în 14 laboratoare de somnologie din ţară Cu prilejul Zilei Mondiale a Somnului, în 14 laboratoare de somnologie din ţară va fi organizată vineri, 18 martie, Ziua porţilor deschise.
Florin Mihălţan (SRP): Şoferii care adorm la volan ar trebui ajutaţi să-şi trateze boala gratuit Preşedintele Societăţii Române de Pneumologie (SRP), profesor doctor Florin Mihălţan, recomandă implementarea unei directive europene care prevede ca şoferii care adorm la volan, din cauză că suferă de sindromul de apnee în somn, să fie ajutaţi de stat să-şi trateze această boală, care poate cauza inclusiv...
Ziua Internaţională a Somnului, marcată la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Insomnia este asociată cu creşterea de zece ori a riscului de dezvoltare a bolilor depresive şi este semnalată la 75% dintre persoanele cu boli depresive, a afirmat vineri prof. dr. Florin Mihălţan, preşedinte Societăţii Române de Pneumologie, cu prilejul Zilei Internaţionale a Somnului.
Dr. Mihaela Oros: Unul din zece copii riscă să dezvolte tulburări de respiraţie în timpul somnului Unul din zece copii riscă tulburări ale respiraţiei în timpul somnului, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, medicul pediatru Mihaela Oros, preşedinte al Asociaţiei pentru Tulburările de Somn la Copii şi Adolescenţi, la prezentarea unui studiu realizat în domeniu.