Cele mai citite
 


Timiş: Farmaciile încep să dea faliment
miercuri, 27 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Farmaciile din Timiş încep să dea faliment sau să fie înghiţite de alte lanţuri farmaceutice, după ce prin Hotărârea de Guvern 1088/2009 s-a decis ca farmaciile să-şi recupereze banii în termen de trei luni pentru reţetele gratuite şi compensate onorate, respectiv după 120 de zile pentru reţetele eliberate în cadrul programelor de sănătate.
În prima jumătate a lunii ianuarie, una dintre farmaciile timişene a fost vândută unui lanţ farmaceutic, în timp ce alţi farmacişti au pus lacătul pe farmacii încă din decembrie 2009.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Timiş, Ana Miclea Pelineagră, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că
numai 30% din facturile de pe luna iunie 2009 au fost achitate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate pentru reţetele compensate şi gratuite şi doar o parte din suma ce revenea programelor naţionale de sănătate.

'Sumele sunt foarte mici şi am ajuns în situaţia în care majoritatea farmaciştilor şi-au plătit doar obligaţiile financiare către stat, iar pentru onorarea facturilor către furnizorii de medicamente nu le-au mai rămas bani. În aceste condiţii, furnizorii vor opri livrarea de medicamente', a spus Ana Miclea Pelineagră.

Potrivit preşedintei Colegiului Farmaciştilor Timiş, cu cele mai mari probleme se confruntă pacienţii cu boli cardiovasculare, pentru care se încearcă înlocuirea medicamentelor prescrise de medic cu produsele autohtone.

'Situaţia nu se poate rezolva în toate cazurile. Şi diabeticii nu au acces la toate sortimentele de insulină, asemeni astmaticilor, celor cu afecţiuni oftalmice şi subacute pediatrice, solicitările lor neputându-le onora în totalitate', a spus ea.

Pe de altă parte, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş susţin că lucrurile se derulează conform prevederilor legale.

'S-au plătit 40 la sută din facturile din iunie 2009, iar în această săptămână se va plăti diferenţa pentru luna respectivă', a spus Mariana Mocioalcă, purtător de cuvânt al CJAS.

În prezent, 163 de farmacii din Timiş se află în relaţie contractuală cu CJAS, două dintre ele întrerupând colaborarea.

Parlamentarul liberal Deputatul Horia Cristian, secretarul Comisiei de sănătate a Camerei Deputaţilor, a avertizat că farmaciile încep noul an cu mari probleme financiare, deoarece nu au susţinere decât pe hârtie.

'Problema din ultimul trimestru al anului trecut din Sănătate a fost rezolvată artificial, prin creditul de angajament, adică sunt nişte bani pe hârtie, dar ei nu există fizic. Pacienţii vor primi în continuare reţete, vor fi eliberate medicamente, dar farmaciile nu vor avea plătite aceste medicamente. Nu există banii pentru plata acestor contracte şi, ca atare, la ora actulă presiunea este pe farmacii', a explicat Cristian.

Farmaciştii au avut, deja, acţiuni de grevă japoneză la mijlocul lunii noiembrie a anului trecut, dar protestele nu au rezolvat problema de fond, astfel că, la un moment dat, ei nu vor mai putea susţine deficitul de bani şi vor fi nevoiţi să blocheze eliberarea de medicamente gratuite şi compensate până la plata datoriilor.

'Ei nu vor putea suporta prea mult această presiune, în condiţiile în care CNAS face plăţile la şase luni. Este aberant să crezi că cineva poate să susţină financiar zecile de milioane de lei pe fiecare judeţ', a spus Cristian.

Parlamentarul a subliniat că situaţia se va complica şi mai mult în acest an, deoarece se aşteaptă intrarea în vigoare a unei directive UE care prevede ca plăţile să se facă în termen de 30 de zile, în caz contrar aplicându-se o amendă, la care se adaugă penalităţile pentru fiecare zi de întârziere.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Timiş: Casa Judeţeană de Sănătate încheie anul fără datorii către furnizorii de servicii Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Timiş a încheiat decontarea facturilor către furnizorii de servicii farmaceutice cu care se află în relaţie contractuală, în valoare de peste 26.000.000 de lei, sumă care reprezintă contravaloarea reţetelor compensate şi gratuite eliberate de farmacii în primele...
Timiş: CJAS suplimentează cu peste 10 milioane de lei bugetul alocat pentru programe naţionale de sănătate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş suplimentează cu peste 10 milioane de lei bugetul alocat pentru nouă programe naţionale şi două subprograme naţionale de sănătate derulate în judeţ.
Timiş: Spitalul de Boli Infecţioase a semnat actul adiţional de prelungire a contractului cu CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş şi reprezentanţii Spitalului de Boli Infecţioase "Victor Babeş" Timişoara, au semnat, joi, actul adiţional de prelungire a contractului, până la data de 30 iunie 2016.
Gorj: Peste 8,5 milioane de lei, achitate de CJAS în luna aprilie pentru medicamente gratuite şi compensate Suma de aproximativ 8,5 milioane lei a fost achitată de Casa Judeţeană de asigurări de sănătate (CJAS) Gorj în cursul lunii aprilie către furnizorii de medicamente gratuite şi compensate, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul de Relaţii Contractuale din cadrul instituţiei, Daniel Şurlea.
Timiş: Acces al bolnavilor la medicamente compensate şi gratuite, fără liste de aşteptare Judeţul Timiş a beneficiat în acest an de alocări de fonduri importante, ceea ce a asigurat accesul tuturor bolnavilor la medicamente gratuite şi compensate fără liste de aşteptare, a declarat joi prof. univ. dr. Victor Dumitraşcu, director general al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Timiş...
Mehedinţi: Deficit de fonduri pentru medicamentele gratuite şi compensate Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Mehedinţi a solicitat Guvernului 28 de milioane de lei pentru achitarea debitelor către furnizorii de medicamente gratuite şi compensate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, reprezentantul instituţiei, Radu Barbu.