Cele mai citite
 


OMS neagă că a fost supusă presiunilor pentru a declara pandemie de gripă A/H1N1
miercuri, 27 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) s-a apărat marţi, la Consiliul Europei (CoE), în faţa acuzaţiilor că a fost influenţată de companiile producătoare de vaccinuri pentru a declara pandemia de gripă A/H1N1, relatează AFP.
În cadrul unei audieri la Consiliul Europei, consilierul special al OMS pentru pandemiile de gripă, Keiji Fukuda, a precizat că agenţia din subordinea ONU 'nu a fost influenţată nejustificat de laboratoare' şi a amintit că experţii consultaţi 'sunt obligaţi să semneze o declaraţie cu privire la interesele lor private'.

Este într-adevăr vorba de o pandemie care a fost 'stabilită în mod oficial' şi care 'nu s-a încheiat', virusul 'fiind prezent în întreaga lume', a precizat el în faţa comisiei de sănătate a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

'O comisie de experţi din cele mai expuse opt ţări, selecţionaţi pe baza competenţelor individuale, a apreciat în unanimitate că au fost îndeplinite toate criteriile pentru a declara pandemie' în iunie, a afirmat Fukuda.

Anterior, epidemiologul german Wolfgand Wodarg a acuzat OMS că a exagerat ameninţarea gripei, calificând-o drept 'pandemie' la presiunea laboratoarelor farmaceutice.

'Laboratoarele abia aşteptau asta, deşi boala era relativ puţin severă', a afirmat el, apreciind că fabricanţii de vaccinuri se aşteptau la 'venituri substanţiale'. El le-a mai acuzat că 'au utilizat substanţe cu efecte puţin cunoscute', care pot conduce la eventuale riscuri de sănătate pentru persoanele vaccinate.

Intervenind din partea grupului fabricanţilor europeni de vaccinuri, doctorul Luc Hessel a respins acuzaţiile. 'Am efectuat teste într-un mod riguros, rapid, dar fără precipitări, şi profitând de ultimele progrese tehnologice', a afirmat el.

'Din cele 38 de milioane de persoane vaccinate în Europa, problemele constatate sunt categorizate de la 'slabe la moderate'', a dăugat el.

Gripa pandemică A/H1N1 a cauzat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în întreaga lume de la izbunirea ei în martie-aprilie pe continentul american, potrivit ultimului bilanţ publicat de OMS.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
OMS a făcut greşeli în gestionarea pandemiei de gripă A/H1N1, dar nu sunt dovezi de 'interese comerciale' /raport/ Comitetul de experţi, care a analizat gestionarea de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a epidemiei de gripă A/H1N1, a prezentat joi un raport în care susţine că au fost constatate greşeli grosolane în materie de comunicare, dar nu s-au găsit dovezi privind un interes comercial care să fi influenţat...
OMS califică drept 'iresponsabile' acuzaţiile că pandemia de gripă ar fi ireală Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a respins luni drept 'iresponsabile' acuzaţiile că gripa porcină ar fi o falsă pandemie, relatează AP.
Gripa A/H1N1, aflată în scădere, a provocat moartea a 14.142 de persoane /OMS/ Gripa pandemică A/H1N1, aflată în scădere, a provocat moartea a cel puţin 14.142 de persoane în lume de la apariţia sa în Mexic în martie/aprilie 2009, potrivit ultimului bilanţ publicat vineri de Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ la Geneva, relatează AFP.
OMS: interesele companiilor farmaceutice nu au influenţat verdictul de pandemie Directoarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a respins marţi cu hotărâre sugestiile că deciziile sale în privinţa gripei A/H1N1 au fost influenţate de legăturile consilierilor săi cu companiile farmaceutice, relatează AP.
OMS admite existenţa unor carenţe în felul în care a gestionat pandemia de gripă porcină Geneva, 12 apr /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii /OMS/ a admis luni existenţa unor carenţe în ceea ce priveşte modul în care a gestionat pandemia de gripă porcină, relatează agenţia Reuters.
Polonia se simte justificată pentru respingerea vaccinului împotriva AH1N1 Polonia este singura ţară din lume despre care se ştie că a refuzat să importe vaccinul împotriva virusului AH1N1, invocând motive legate de siguranţa cetăţenilor şi manifestându-şi neîncrederea faţă de companiile producătoare care produc vaccinul - temeri pe care experţii internaţionali în domeniul...