Cele mai citite
 


Ministerul Sănătăţii reglementează transportul interspitalicesc
miercuri, 27 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii reglementează transportul interspitalicesc al pacienţilor care nu se află în stare critică, se arată într-un comunicat remis presei.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a semnat Ordinul prin care este reglementat modul în care se face transportul pacienţilor care nu se află în stare critică, precum şi decontarea acestuia.

Măsura era necesară deoarece, în lipsa unor reglementări exprese în acest domeniu, au fost semnalate în ultima perioadă de către unităţile sanitare mai multe situaţii în care serviciile publice de ambulanţă solicitau sume importante, chiar şi de 400 lei pe distanţe mici, pentru realizarea transportului sanitar neasistat.

'Anul acesta avem nevoie de măsuri rapide pentru stoparea pierderilor din sistemul sanitar şi eficientizarea acestuia. Este nevoie de reaşezarea serviciilor din punct de vedere financiar. Din această perspectivă avem nevoie de un sistem medical unitar. Nu este normal ca unele servicii să fie suprataxate, fapt pentru care vom corecta aceste situaţii', a declarat ministrul Sănătăţii.

Conform noului ordin pentru transportul pacienţilor neinternaţi de la unităţile/compartimentele de primiri urgenţe la alte unităţi sanitare sau pavilioane ale aceleaşi unităţi, se va deconta numai costul per kilometru, sub forma unei solicitări obişnuite, din Fondul Unic de Asigurări de Sănătate, fără a se adăuga cost suplimentar.

Transportul pacienţilor internaţi de la unitatea respectivă către o altă unitate se decontează de către unitatea solicitantă, la tariful prevăzut de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, fără decontarea costului pe solicitare.

Prin noua reglementare se interzice taxarea pacienţilor de către serviciile de ambulanţă publice pentru efectuarea unor transporturi interclinice necesare îngrijirii acestora, precizează comunicatul menţionat.

De asemenea, prin acelaşi act normativ, spitalele care deţin ambulanţe de tip A1 şi A2 sunt obligate să le utilizeze cel puţin pe durata programului normal de lucru.

Noul ordin al ministrului Sănătăţii va reglementa situaţia existentă şi va opri abuzurile. În acelaşi timp, se va asigura şi plata costului de bază a transportului, menţionează comunicatul citat.

Transportul pacientului în stare critică este reglementat print-un alt Ordin al ministrului Sănătăţii, 1091/2006 care rămâne nemodificat.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministerul Sănătăţii a lansat Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic Ministerul Sănătăţii a lansat luni Sistemul Naţional Integrat al marilor urgenţe, destinat pacientului critic.
Ministerul Sănătăţii va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă Ministerul Sănătăţii va reorganiza programele naţionale de sănătate şi va prelua la bugetul de stat cheltuielile pentru serviciile de ambulanţă începând cu luna martie 2013, informează miercuri un comunicat de presă al instituţiei, precizând că până la acea dată se intenţionează prelungirea contractului...
Ministerul Sănătăţii: 85 de milioane de lei pentru serviciile de ambulanţă şi unităţile de primiri urgenţe, la rectificarea bugetară Ministerul Sănătăţii (MS) în colaborare cu Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne vor beneficia de o rectificare a bugetului pentru Sistemul naţional de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat.
Ministrul Sănătăţii doreşte ca fondul naţional unic pentru asigurări de sănătate să fie administrat separat Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări pentru Sănătate (CNAS) în subordinea instituţiei şi scoaterea fondului unic de asigurări de sănătate de la Ministerul Finanţelor Publice şi trecerea acestuia în administrarea CNAS, de la 1 ianuarie 2011, a anunţat, marţi, într-o...
Nicolăescu: Ministerul Sănătăţii primeşte 200 milioane lei din fondul de rezervă Executivul a adoptat în şedinţa de miercuri o hotărâre prin care va transfera 200 de milioane de lei din fondul de rezervă către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, a anunţat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.
Întâlnire a Avocatului Poporului cu factori de decizie din sănătate, în perspectiva Raportului privind sistemul sanitar Avocatul Poporului va avea o întâlnire preliminară cu factorii de decizie din Ministerul Sănătăţii, Inspecţia Sanitară de Stat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Agenţia Medicamentului, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Statistică, Autoritatea Naţională de Management...