Cele mai citite
 


Revoluţie în genetică: abilităţile şi cunoştinţele dobândite de mamă în tinereţe se transmit urmaşilor
luni, 23 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Reputatul naturalist Jean Baptiste Lemarck avea o părere destul de specifică asupra problemelor privind ereditatea. Omul de ştiinţe era convins că urmaşii moştenesc nu doar trăsăturile de familie ale părinţilor, ci şi toate calităţile şi abilităţile pe care aceştia le-au dobândit de-a lungul vieţii.

Copiii de fierari, spunea Lemarck, arată mai puternici decât alţi copii de acelaşi leat, pentru că taţii lor au mânuit toată viaţa unelte grele. La acea vreme, ideile lui Lemarck erau criticate de mulţi. Iniţial, omul de ştiinţă a ”încasat-o” de la contemporani, iar mai târziu, adepţii geneticii nu s-au lăsat mai prejos, demontând piesă cu piesă teoria lui Lemarck. Se pare, însă, că aceste critici au fost premature.

După 200 de ani de la moartea lui Lemarck, cercetătorul american Larry Feig şi colegii săi de la Tufts University au obţinut rezultate care în mod sigur l-ar fi bucurat pe celebrul naturalist. În lucrarea lor, biologii americani au demonstrat că exerciţiile intelectuale ale părinţilor pot influenţa capacităţile intelectuale ale urmaşilor lor, informează săptămânalul economic Smart Money.
Spre deosebire de Lemarck, Feig şi colegii săi au manifestat interes nu pentru calităţile pozitive ale subiecţilor monitorizaţi, ci pentru neajunsurile lor ereditare. Pentru experiment au fost folosiţi şoareci care nu aveau capacitatea de a asimila şi a ţine minte informaţiile, fiind exemplare ”incomplete” din punct de vedere genetic. De exemplu, fiind plasaţi în mod repetat într-o cuşcă prin care se trecea curent electric, aceşti şoareci nu erau în stare să ţină minte sursa pericolului. Pentru a-i scăpa pe şoareci de această problemă ereditară, oamenii de ştiinţă i-au obligat ”să-şi antreneze” creierul de la naştere. Ei au plasat şoarecii în cuşti speciale în care puneau noi şi noi obiecte, obligându-i astfel să se adapteze la atmosfera în continuă schimbare.
Eforurile lor au dat rezultate: un asemenea curs de ”gimnastică mintală” a fost suficient pentru ca animalele incomplete din punct de vedere genetic să devină la fel de înţelepte ca şi confraţii lor normali. Mai mult decât atât, efectul benefic al ”antrenamentelor” nu s-a redus nici atunci când respectivii şoareci au avut urmaşi.
Biologii americani au fost cu adevărat surprinşi să vadă că puii şoarecilor antrenaţi, chiar dacă erau purtătorii genei defecte moştenite de la părinţi, s-au comportat în încăperea cu electroşocuri la fel ca şoarecii normali: manifestau panică, deoarece ţineau minte informaţiile legate de pericol. Aceste cunoştinţe, pe care prima generaţie de animale supuse experimentului le-au obţinut pe calea antrenamentelor asidue, le-au fost transmise urmaşilor lor pe cale ereditară. În schimb, urmaşii şoarecilor care nu au fost supuşi unei ”gimnastici a minţii” au rămas la fel de reduşi ca ”performanţe intelectuale”.
Convingându-se că abilităţile dobândite de părinţi se transmit urmaşilor, oamenii de ştiinţă au decis să afle ce rol joacă fiecare dintre părinţi. Biologii au format perechi din animale în care unul dintre parteneri a fost antrenat, dar altul nu a fost supus unor astfel de antrenamente ale minţii. S-a dovedit că urmaşii acestor şoareci moşteneau doar pe linie maternă abilităţile dobândite ale părinţilor.
Moshe Szyf, specialist în genetică umană din cadrul McGill University, este încântat de rezultatele experimentului lui Feig. ”Din ce în ce mai multe lucrări arată că mediul înconjurător şi modul de viaţă pot influenţa felul în care lucrează genele umane, fără a schimba informaţiile transmise prin codul genetic. Lucrarea lui Feig demonstrează că o asemenea influenţă se poate transmite şi de la generaţie la generaţie”, declară Sxyf. În opinia sa, experimentul colegilor săi ar putea schimba flagrant vechile idei privind ereditatea. ”Raportat la om, aceste rezultate înseamnă că abilităţile şi cunoştinţele pe care femeia le dobândeşte în tinereţe sunt în stare să aducă urmaşilor ei cel mai mare folos”, subliniază Moshe Szyf.

Poate tocmai de aceea mulţi părinţi doresc ca urmaşii lor întâi să-şi încheie studiile şi abia apoi să-şi întemeieze o familie.AGERPRES/(Adriana Matcovschi)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Genetica face lumină cu privire la originile populării celor două Americi (studii) Continentul american a fost populat printr-un singur mare val de migraţie acum mai mult de 23.000 de ani, iar unii amerindieni amazonieni ar avea strămoşi genetici comuni cu aborigenii australieni, arată două studii publicate la începutul acestei săptămâni, care clarifică misterul populării Americilor...
Genetică: Gorila şi omul au mai multe în comun decât se credea Gorila este mult mai apropiată de oameni şi cimpanzei decât credeau până acum oamenii de ştiinţă, după cum arată descifrarea genomului său. Acest lucru va permite o mai bună înţelegere a evoluţiei primatelor în ultimii zece milioane de ani, relatează AFP.
Genetica lămureşte controversa privind originea evreilor din Europa Evreii din Europa îşi au originea într-un mozaic de ascendenţe, multe provenite din triburi din Caucaz convertite la iudaism, concluzionează un studiu ce va fi publicat joi în revista britanică Genome Biology and Evolution, şi care, potrivit autorului său, va lămuri o controversă veche de peste două...
Forma genetică a bolii Alzheimer poate fi prevăzută cu 10-20 de ani înaintea apariţiei primelor simptome Unele modificări biologice măsurabile şi-ar face apariţia cu 10-20 de ani înaintea primelor tulburări de memorie la persoanele afectate de o formă foarte rară, genetică, a bolii Alzheimer, potrivit cercetărilor prezentate miercuri la Paris, menţionate de AFP.
Terapie genetică ce poate mări speranţa de viaţă a pacienţilor cu fibroză chistică Medicii care au înlocuit o genă mutantă a unor copii bolnavi de fibroză chistică cu versiunea normală a respectivei gene au remarcat o încetinire a evoluţiei bolii, dar au precizat că rezultatele sunt "modeste" fiind nevoie de rezultate mai bune pentru ca un astfel de tip de tratament să fie folosit...
Terapia genetică ar putea fi de ajutor în combaterea drepresiilor grave (studiu) Terapia genetică ar putea fi o nouă armă eficientă în combaterea depresiilor grave care nu răspund la niciun tratament existent, arată un studiu desfăşurat pe şoareci, dar care s-a bazat pe date clinice umane, relatează AFP.