Cele mai citite
 


Alzheimer: o nouă pistă terapeutică
marţi, 26 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Paris, 26 ian /Agerpres/ - O nouă pistă de cercetare în lupta împotriva maladiei Alzheimer şi a demenţei a fost conturată de o echipă de cercetători francezi, coordonaţi de profesorul Etienne-Emile Baulieu, de la Institutul naţional francez pentru sănătate şi cercetare medicală. Această nouă abordare în domeniu poate avea efectul deschiderii unor noi metode de tratament împotriva maladiei Alzheimer şi a diferitelor forme de demenţă, informează marţi AFP.

Cercetătorii francezi au demonstrat interacţiunea dintre două proteine din creier, proteina FKBP52 şi proteina Tau, ale căror anomalii intervin în mecanismul a numeroase patologii neurodegenerative, printre care şi maladia Alzheimer.

Prezentă în mod natural în creier, forma normală a proteinei Tau îndeplineşte un rol important pentru buna funcţionare a neuronilor. Forma anormală a proteinei Tau este însă un indice al maladiei Alzheimer.

Proteina FKBP52, abundentă în ţesutul cerebral, face parte din categoria imunofilinelor - proteine capabile să se alăture medicamentelor cu acţiune anti-imunitară ce sunt folosite pentru a se asigura efectul antirespingere în cazul unor grefe de organe.

După ce au stabilit legăturile dintre cele două proteine, cercetătorii au demonstrat în laborator că o cantitate mare de proteină FKBP52, împiedică acumularea proteinei Tau în celulele nervoase. Proteina Tau într-o formă anormală este nocivă pentru activitatea mecanismului de transportare a elementelor nutritive în neuroni.

Ideea cercetătorilor francezi este de a folosi proteina FKBP52 pentru a inhiba activitatea proteinei Tau în forma sa anormală, în particular prin protejarea mecanismului de hrănire al neuronilor, mecanism în mod evident indispensabil pentru supravieţuirea celulelor nervoase. AGERPRES

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer: Experimente promiţătoare pe peşti-zebră Paris, 29 apr /Aerpres/ - Profesorul francez Etienne-Emile Baulieu, care cercetează rolul unei proteine în creierul pacienţilor afectaţi de Alzheimer, a anunţat marţi că a reuşit să 'trateze' peşti-zebră prin modularea acestei proteine, făcând astfel să se întrevadă posibilitatea sintetizării unui medicament...
Arad: Cercetători francezi şi români dezbat tehnici de vârf în tratarea cancerului şi al maladiilor Alzheimer şi Parkinson La Universitatea de Vest 'Vasile Goldiş' din Arad a început cea de-a XIX-a ediţie a Şcolii de vară francofone internaţională 'Profesor emerit Jean Montreuil', cu tema 'Patologie şi Farmacologie moleculară. Biotehnologii'.
Au fost descoperite cinci noi gene care predispun la apariţia bolii Alzheimer Cinci noi gene implicate în apariţia bolii Alzheimer au fost identificate de cercetători europeni şi americani, dublând astfel numărul genelor care erau cunoscute până acum ca favorizând această formă de demenţă la persoane în vârstă, informează AFP.
Sănătatea dinţilor şi riscul de demenţă senilă (studiu) Cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe, arată un studiu american, menţionat de Reuters.
Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă (studiu) Un studiu realizat de cercetători francezi arată că pensionarea la o vârstă cât mai înaintată reduce riscul de demenţă senilă şi îndeosebi de Alzheimer, scrie passionsante.be.
Schimbările de personalitate ar putea fi un semnal prevestitor al demenţei, susţin experţii În cazul în care o persoană suferă modificări de personalitate sau de comportament care durează ani de zile, acest fapt ar putea indica un stadiu foarte timpuriu de demenţă, potrivit unui grup de neuropsihiatri şi experţi în maladia Alzheimer, relatează cotidianul New York Times.