Cele mai citite
 


Charles Darwin ar fi suferit de autism
joi, 23 februarie 2012   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie, Minte sanatoasa
 

Celebrul naturalist britanic Charles Darwin, autorul controversatei teorii despre evoluţia şi originea speciilor, ar fi suferit de o formă de autism denumită sindromul lui Asperger, formă de autism ce este corelată cu creativitatea şi originalitatea de geniu, conform profesorului de psihiatrie Michael Fitzgerald de la Colegiul Trinity din Dublin, informează cotidianul The Telegraph.

Prof. Fitzgerald susţine că are argumente să creadă că Charles Darwin, care s-a născut la 12 februarie în urmă cu 200 de ani, suferea de o serie de tulburări de comportament ce se regăsesc descrise într-o formă aparte de autism, sindromul lui Asperger. El susţine această teză miercuri, cu ocazia unei conferinţe organizate de Colegiul Regal al Psihiatrilor din Marea Britanie.

"Se pare că aceleaşi gene care produc autismul şi sindromul lui Asperger, sunt responsbaile şi pentru un grad mare de creativitate şi originalitate", susţine prof Fitzgerald. "Faptul că suferea de sindromul lui Asperger i-a oferit lui Darwin capacitatea de a se concentra cu mult mai bine asupra activităţii sale, capacitatea de a persevera şi de a observa nişte detalii care altfel i-ar fi scăpat, precum şi energia de a-şi dedica întreaga viaţă unui domeniu şi independenţa şi distanţarea critică faţă de felul în care a fost tratat acest domeniu până la el", a mai explicat psihiatrul britanic.
 
Semnele acestui tip de autism ar fi fost vizibile încă din copilăria lui Darwin, marele om de ştiinţă fiind un copil însingurat. Prof Fitzgerald susţine că imaturitatea sa emoţională şi frica de intimitate s-au extins din copilărie spre perioada de maturitate. Marelui naturalist nu-i plăcea să socializeze şi prefera în schimb să se plimbe îndelung, singur, respectând acelaşi traseu zi de zi. A corespondat aproape cu compulsivitate, însă aceste scrisori erau impersonale, dedicate exclusiv cercetării ştiinţifice, fiind "dezbrăcate" de orice formă de adresare socială, personală.
 
Darwin a fost şi un colecţionar obsesiv de-a lungul vieţii sale. Dacă în copilărie strângea insecte şi scoici, la maturitate a devenit obsedat de chimie şi de gadgeturile tehnice ale vremii sale.
 
"Darwin a avut o capacitate imensă de observaţie, de introspecţie şi de analiză. Încă din adolescentă avea capacităţi excelente de catalogare şi sistematizare. Avea o memorie vizuală excelentă. Era un om cu un comportament obsesiv-compulsiv şi care ţinea cu religiozitate să-şi respecte rutina zilnică", a mai susţinut respectatul psihiatru britanic.AGERPRES/(Bălu Codruţ)
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Autismul, risc mai mare decât se estimase într-o familie deja afectată Riscul ca un copil să sufere de autism este mai mare decât se credea până acum când unul dintre părinţi sau mai mulţi dintre fraţii sau surorile mai mari sunt deja afectaţi de acest sindrom complex, potrivit unei noi estimări, publicată luni în SUA şi citată de AFP.
Autismul este legat de o serie de anomalii fiziologice ale creierului Washington, 13 mai /Agerpres/ - Copii de vârstă mică, suferind de autism, au o anumită zonă a creierului supradimensionată, zonă în care îşi au sediul numeroase funcţii psihice, printre care recunoaşterea chipurilor şi a emoţiilor, dar şi centrul fricii, conform unui studiu publicat luni de către cercetători...
Autism: Excesul de conexiuni nervoase ar putea fi tratat Autismul ar fi rezultatul unui exces de sinapse - conexiunile nervoase din creier -, arată un studiu apărut în cea mai recentă ediţie a revistei Neuron şi care ar putea duce la obţinerea unui tratament al acestui sindrom complex ale cărui cauze rămân necunoscute. Excesul legăturilor între neuroni s-ar...
Autismul: spre o tratare comportamentală mai precoce Medici de la mai multe universităţi americane, care lucrează pentru asociaţia 'Autism speaks', au constatat că un copil autist tratat prin terapia comportamentală de la vârsta de 18 luni, timp de doi ani, progresează considerabil, iar simptomele se ameliorează, potrivit site-ului Maxiscience.
Autismul, tot mai răspândit în SUA Unul din 88 de copii monitorizaţi în cadrul unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii /SUA/ suferă de autism sau de alte afecţiuni asociate, ceea ce înseamnă un record de când există statistici de acest fel, au indicat joi experţi americani în domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.
Ghercă (FEDRA): Pentru copiii cu autism trebuie o diagnosticare precoce Vicepreşedintele Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectru Autist (FEDRA), Carmen Ghercă, a declarat miercuri că pentru copiii cu autism trebuie o diagnosticare precoce, iar autismul este o tulburare care durează toată viaţa.