Cele mai citite
 


Sibiu: Medicii care au acordat scutiri medicale pentru orele de educaţie fizică vor fi verificaţi
miercuri, 27 ianuarie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sibiu, 27 ian /Agerpres/ - Toţi medicii sibieni care au eliberat, de la începutul anului şcolar, scutiri medicale pentru orele de educaţie fizică vor fi verificaţi, în premieră, de colegi de-ai lor, medici specialişti, reuniţi într-o comisie special creată de Direcţia de Sănătate Publică, prin ordin al prefectului Constantin Trihenea, care a cerut, miercuri, în şedinţa Consiliului Prefectural, pedepsirea acelora care încurajează chiulul de la orele de sport.
Potrivit unui raport prezentat de inspectorul şcolar general Constantin Gorun, în semestrul I al anului şcolar în curs, 3,71 la sută din cei 52.616 elevi sibieni au fost scutiţi total de efort, ceea ce înseamnă un număr de 1.955 de elevi bolnavi.
'Cel mai mare procent de elevi scutiţi medical se înregistrează la şcoala din comuna Cârţa, de 14,4 la sută, ceea ce mi se pare aberant, ca un copil de la ţară, învăţat cu muncile câmpului, să fie scutit medical. Procentajul este foarte ridicat şi în comuna Turnu Roşu, unde 10,83 la sută din elevii şcolii, sunt scutiţi medical', a declarat Constantin Gorun, în şedinţa consiliului prefectural.
O statistică întocmită de inspectorat arată că cele mai multe scutiri medicale de la orele de sport au fost acordate în comunele din judeţ şi la liceele din municipiul Mediaş.
Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sibiu, dr. cardiolog Ioan Maniţiu, a recunoscut că unii medici fac abuzuri şi îi ajută pe elevi să chiulească de la orele de educaţie fizică, fără ca aceştia să fie bolnavi. Deocamdată, directorul DSP nu a explicat cum îi va pedepsi pe medicii care vor fi dovediţi că au făcut abuzuri.
'Sigur că se fac abuzuri. Sunt doctori la care vin foarte mulţi copii şi cer scutiri. Poate să se ceară o inspecţie, se va desemna o echipă de specialişti care va analiza situaţia ', a spus cardiologul Ioan Maniţiu.
Prefectul Constantin Trihenea a anunţat deja că va trimite o solicitare către şcolile şi liceele cu cei mai mulţi scutiţi de la orele de educaţie fizică, pentru a le cere explicaţii medicilor care au eliberat scutirile.
Cu cât cresc, elevii sibieni se învoiesc tot mai mult de la orele de educaţie fizică, motivând că sunt bolnavi. Astfel, la clasele I-IV, în judeţ, se înregistrează cel mai mic procent de scutiţi medical - 1,89 la sută, urmat de 4,2 la sută, la elevii din clasele V-VIII, iar cei mai mulţi elevi scutiţi de medici să nu facă sport sunt la liceu - 5,01 la sută.
Pentru restul elevilor care frecventează orele de educaţie fizică, cea mai mare problemă este dotarea şcolilor. Conform raportului Inspectoratului Şcolar Judeţean, 'un număr mare de săli de sport necesită reparaţii, unele capitale, iar majoritatea sălilor nu au WC, duşuri, vestiare, ceea ce duce la lipsa autorizaţiei sanitare. De asemenea, majoritatea şcolilor nu au o dotare minimă pentru orele de educaţie fizică, cum ar fi saltele, bănci de gimnastică, spaliere, mingi. '
În judeţul Sibiu există doar 29 de săli de sport în care se pot organiza competiţii, aceste săli fiind în cele două municipii şi în oraşe mai mari. Un număr de 29 de şcoli nu au nici un spaţiu amenajat pentru orele de educaţie fizică şi sport.
Prefectul judeţului Sibiu, Constantin Trihenea, a cerut ajutor din partea sponsorilor pentru copiii talentaţi la sport, cu speranţa că Sibiul va putea da măcar câţiva campioni la gimnastică pentru lotul olimpic al României. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sibiu: Direcţia de Sănătate Publică verifică restaurantul unui hotel de lux din municipiu Inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu verifică miercuri restaurantul unui hotel de cinci stele din municipiul Sibiu, după ce şase turişti germani cazaţi aici au ajuns marţi seara la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară, a declarat...
Sibiu: DSP a lansat alerta epidemiologică în privinţa bolii Lyme Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Sibiu a lansat, luni, alerta epidemiologică pentru boala Lyme, numită şi borelioză, care apare în urma înţepăturilor de căpuşe.
Preşedintele Societăţii Române de Diabet: Profesorii de Educaţie fizică ar trebui să renunţe să dea note elevilor Copiii români au nevoie de mai multe ore de sport, dar la care să nu primească note, pentru că tocmai teama că îşi "strică media" îi face să lipsească de la Educaţia fizică şi să facă rost de scutiri medicale, ceea ce de fapt îi îmbolnăveşte treptat şi astfel riscă să devină obezi şi bolnavi de diabet...
EXCLUSIV Sibiu: Prima Comisie privind situaţia creată de căpuşe - constituită la nivelul prefecturii O comisie formată din zece specialişti de la diverse instituţii se va reuni, marţi, la Prefectură, pentru a discuta situaţia pacienţilor, victime ale căpuşelor, şi soluţiile de prevenire a bolilor cauzate de acestea.
Decizie în premieră la Sibiu: Niciun minor nu va mai fi operat în spitalul unde a murit recent un copil Niciun minor nu va mai fi tratat şi operat în cel mai mai mare spital public din judeţ, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din municipiul Sibiu, unde, în urmă cu trei zile, a murit un copil de trei ani, după o operaţie de polipi nazali, efectuată de medicul specialist Gabriel Rusu, de la Secţia ORL...
Mureş: Program de instruire a elevilor pentru acordarea primului ajutor, în premieră în România Elevii din Târgu Mureş vor participa în această lună la un program de instruire pentru acordarea primului ajutor în situaţii de urgenţă, în premieră în România, în cadrul proiectului 'Heroes without superpowers' (Eroi fără superputeri), iniţiat de organizaţia Samaritan International.