Cele mai citite
 


Singurătatea dăunează grav sănătăţii, în aceaşi măsură ca şi fumatul sau obezitatea
luni, 23 februarie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Singurătatea dăunează la fel de mult sănătăţii ca şi fumatul sau obezitatea. Absenţa prietenilor sau a familiei poate mări tensiunea arterială şi poate slăbi sistemul imunitar, conform unui comunicat ştiinţific dat publicităţii cu ocazia conferinţei anuale a Asociaţiei americane pentru Progres Ştiinţific, informează publicaţia britanică Daily Mail.

De asemenea, singurătatea poate provoca insomnii şi poate accelera evoluţia maladiei Alzheimer sau a demenţei, susţine psihologul John Cacioppo de la Universitatea din Chicago. Mai mult decât atât, conform omului de ştiinţă american, singurătatea duce la o creştere a nivelului de cortizon din organism, ceea ce atrage după sine o creştere a tensiunii arteriale şi o predispoziţie crescută la infarcte şi atacuri cerebrale.

În studiul său, prof. Cacioppo susţine că diferenţa dintre sănătatea unei persoane bine integrată social şi înconjurată de prieteni şi una singuratică, este aceaşi dintre sănătatea fumătorilor şi cea a nefumătorilor sau dintre persoanele obeze şi cele cu greutate normală.
"Odată cu avansarea în vârstă, singurătatea grăbeşte procesul de declin al organismului", susţine prof. Cacioppo, adăugând că singurătatea tinde din ce în ce mai mult să devină o problemă de sănătate a prezentului, în contextul în care, în societatea fragmentată a începutului de secol XXI, din ce în ce mai mulţi oameni preferă să comunice pe internet decât faţă în faţă.

"Din ce în ce mai mulţi oameni ajung să trăiască în izolare. Acestă situaţie este provocată de faptul că speranţa de viaţă este în continuă creştere în societăţile bogate, de faptul că oamenii se căsătoresc mai târziu şi au mai puţini copii, dar şi de faptul că timpul îndelungat petrecut la muncă duce la o scădere a timpului dedicat prietenilor şi socializării. Astfel numărul de persoane însingurate este în continuă creştere", a mai explicat el.AGERPRES/(Bălu Codruţ)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta Okinawa, mai mult un stil de viata decat o dieta propriu-zisa Okinawa sau “Insula Nemuritorilor” este cea mai mare insula a arhipelagului nipon, aflata la 1600 km distanta de Tokyo. Se pare ca acolo traiesc oamenii cei mai longevivi de pe planeta, cu o rata scazuta a obezitatii, problemelor cardiace, aparitiei diabetului, cancerului, osteoporozei, Alzheimerului...
Oamenii au mai multe şanse să adopte un stil de viaţă sănătos dacă şi partenerii de viaţă fac la fel Oamenii au mai multe şanse să renunţe la fumat, să înceapă să facă sport sau să slăbească dacă şi partenerii lor de viaţă adoptă obiceiuri mai sănătoase, susţine un studiu realizat în Marea Britanie, transmite Reuters.
OPINIA NUTRIŢIONISTULUI Stil de viaţă anti-îmbătrânire Procesul de îmbătrânire este în mod esenţial legat şi de alimentaţie, astfel că una dintre cele mai importante schimbări o reprezintă optimizarea nivelului de insulină prin alimentaţie corectă şi exerciţiu fizic, afirmă nutriţionistul Lygia Alexandrescu.
Proiect DGAS de promovare a unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a participat joi la lansarea unui proiect destinat promovării unui stil de viaţă sănătos în rândul copiilor din Bucureşti, proiect iniţiat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială (DGAS).
Hipertensiunea arterială poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, recomandă medicii DSP Bihor Fiecare om trebuie să fie responsabil pentru viaţa sa, a cărui sănătate depinde, în primul rând, de gradul său de informare şi educaţie, de modul cum aplică cunoştinţele în prevenirea bolilor şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos, au subliniat miercuri specialiştii medicali reuniţi la o masă rotundă...
Probleme de fertilitate – stil de viata Milioane de oameni sunt afectati de infertilitate, iar cauzele pot fi multiple. Un cuplu din zece are nevoie de peste un an pentru a concepe un copil, unul din douazeci de peste doi ani si unul din sase recurge la ajutorul medicului pentru infertilitate. Insa multe cupluri ar putea concepe fara...